30 év - Louis Vuitton Cup

2013.08.14. 14:06

 Merthogy 1983-ban alapították meg, abból a célból, hogy a Kihívók felkészülhessenek, illetve az egymás közötti meccseken eldönthessék, ki mérkőzzön meg a Védővel (az 1851-től veretlen Egyesült Államokkal) a Feneketlen Kannáért. A győztesek visszaemlékezései...

                                                           

lvcup.jpg    

 John Bertrand, Newport, 1983.

  

Bertrand.jpg

  

 LOUIS VUITTON CUP

Australia II (AUS) - Victory 83 (GBR) 4:3

54 futamtól 48-at megnyerve jutottunk a döntőbe, ahol könnyedén átvettük a vezetést az angoloktól. Miénk lett a dicsőség, hogy megnyerjük a történelem első Louis Vuitton Cup-ját, valamint a megtiszteltetés, hogy a Védő, a Liberty ellen versenyezzünk.

 AMERICA'S CUP

 Australia II (AUS) - Liberty (USA) 4:3

1-3-ra vesztésre álltunk, nem fért bele több hiba, mégis lekéstük az újabb rajtot, több hajóhossznyi hátrányba kerültünk - ennél rosszabbul nem is történhetett volna. De összeszedtük magunkat, 2-3-ra javítottunk, majd egyenlítettünk. Szeptember 26-án nyertük az utolsó hátszélben döntöttük el a záró fordulót. Minden pár másodperc alatt dőlt el, és az a pár másodperc megváltoztatta az életem. Megcsináltuk: a Kupát kivették a New York Yacht Club-béli tárolójából, és új kontinensre szállították.

 Dennis Conner, Freemantle, 1987.

 

Conner.jpg

 

 LOUIS VUITTON CUP

 Stars & Stripes (USA) - New Zealand (NZL) 4:1

A Louis Vuitton sorozat egyikünknek sem indult jól, de sokat tanultunk a Round Robin-okban elszenvedett vereségekből, különösen azokból, amelyekben Tom Blackaller (szintén USA) csapatától kaptunk ki: a kudarcok önvizsgálatra kényszerítettek bennünket, és kétszer olyan kemény munkára sarkalltak. Az első fordulókban ráadásul lehetőséget adtak a fejlődésre, különösen gyenge szélben, és ennek köszönhetően nyetük az AC első meccsét.

 AMERICA'S CUP

 Stars & Stripes (USA) - Kookaburra III (AUS) 4:0

Amikor az első futamon gyenge szélben - nekik kedvező körülmények közöt - legyőztük őket, aggódni kezdtek. Aztán idővel frissült a szél, helyreállt a világ rendje, mi egyre bizakodóbbá váltunk, és semmi sem állíthatott meg bennünket.

Tom Whidden, taktikus, Stars & Stripes: amikor Dennis Conner magabiztos, legyőzhetetlen.

 Paul Cayard, San Diego, 1992.

  

Cayard.jpg

  

 Tizenhárom(!) résztvevő ország - vagyis teljes nemzetköziség, az Il Moro di Venezia öt jacht építését tervezte.

 LOUIS VUITTON CUP

 Il Moro di Venezia (ITA) - New Zealand (NZL) 5:3

4:1-re vezettek, de a Zsűri érvénytelenítette az ötödik futamot, az állást visszevéve 3:1-re. Végre kimondták, hogy szabálytalanul használták az orrsudarat. Pedig anélkül is legyőztek volna bennünket, de a döntés nyilván kizökkentette őket, 3:3-ra egyenlítettünk, mire a kapitányi poszton Ross Davis-t Russell Coutts-ra cserélték. Én így bíztattam a csapatot: képzeljétek el, milyen lehet a hangulat odaát, ha egy 24 órás megbeszélés végén ilyen döntést hoznak!

 AMERICA'S CUP

 America 3 (USA) - Il Moro di Venezia (ITA) 4:1

Nem gondoltam, hogy az America 3-mal való összecsapás egyoldalú lesz. Peter Gilmour figyelte a Védő edzését, és úgy becsülte, kilenc perccel megverjük őket Csak utána tudtuk meg, hogy kicserélték a tőkesúlyukat, de nem sejtettük, ennek milyen következményei lesznek. Mint kiderült, keskenyebb lett a hajó és vékonyabb a tőkesúly. Az első futamon 30 másodpeccel kaptunk ki, a másodikon ugyanennyivel vezettünk, de felzárkóztak, a végén mindössze 3 másodperc előnyünk maradt. Ekkor 1:1-re álltunk, és rájöttünk, hogy tényleg nehéz lesz nyerni - látványosan gyorsabbak voltak!

 Peter Blake, San Diego, 1995. (Russell Coutts szavai)

 Drámai regatta volt: a France 2 leesett a daruról, az Abrahalm Lincoln repülőgép-hordozó ködben érkezett, a OneAustralia elsüllyedt.

 LOUIS VUITTON CUP

 Black Magic (NZL) - OneAustralia (AUS) 5:1

A verseny akkor ért véget, amikor a OneAustralia széttört és elsüllyedt, onnantól ugyanis a lassabb hajójukkal voltak kénytelenek folytatni.

 AMERICA'S CUP

 Black Magic (NZL) - Young America (USA) 5:0

A győzelmünk nem okozott nagy meglepetést, mert nagyon gyors hajónk volt. Doug Peterson és Laurie Davidson tervezők nagyszerű munkát végeztek. A csapat úgy dolgozott, mintha csupa régi barátból állt volna. Éveken keresztül egymással vagy egymás ellen vitorláztunk, és itt egyesítettük erőinket a Kupa megszerzéséért. Peter Blake igazi főnök volt.

 Francesco de Angelis, Auckland, 2000.

  

Angelis.jpg

  

Csodálatos élményt jelentett Új Zélandra utazni a Lous Vuitton Cup miatt.

 LOUIS VUITTON CUP

 Luna Rossa (ITA) - AmericaOne (USA) 5:4

Nehéz volt megmondani, melyik hajó gyorsabb, az egyik bőszélben, a másik kreuzban volt erősebb. A futamokban a győzelem inkább a taktikán, mint a hajósebességen múlt. Nagy volt a nyomás, ami miatt gyakran hibáztunk. Az utolsó menetben jól indítottunk, majd remek manőverezéssel tartottuk őket magunk mögött.

 AMERICA'S CUP

 Team New Zealand (NZL) - Luna Rossa (ITA) 5:0

Az 1995 óra Russell Coutts által irányított Védő ellen még gyorsabb hajóra és sokkal több edzésre lett volna szükségünk a győzelemhez.

 Russell Coutts, Auckland, 2003.

  

Coutts.jpg

    

Az Alinghi esélyeit növelendő Ernesto Bertarelli öt új-zélandit is leigazolt az előző két AC győztesei közül. Távozásuk botrányt kavart az országban. Haloványan kezdtek, de aztán Coutts kormányzásával felvették a tempót, és az AC történetében először mindkét trófeát Európába hozták.

Szerintem 2003-ban értem a karrierem csúcsára - arról az ellentmondásos versenyről rengeteg szép emléket őrzök. Képzeljék el, hogy az All Blacks öt legjobbja Svájc színeiben játszva megnyeri a Rugby Világkupát - nekünk ilyenben volt részünk az Alinghi-vel!

 LOUIS VUITTON CUP

 Alinghi (SUI) - Oracle BMW (USA) 5:1

Gyors hajónk és remek csapatunk volt. Döcögősen kezdtünk, de aztán kialakult valamiféle kémia a különböző kultúrák között, így aztán senkit nem lepett meg, hogy 5:1-re győztünk.

 AMERICA'S CUP

 Alinghi (SUI) - Team New Zealand (NZL) 5:0

Ennél azért szorosabb döntőre számítottunk. Gyors hajójuk volt, némelyik futamot meg kellett volna nyerniük.

 Dean Barker, Valencia, 2007.

  

Barker.jpg

  

Amikor 2000-ben és 2003-ban részt vettem az America's Cup-on, a kihívás a trófea megvédése volt. A helyzet 2007-ben, életünk első Louis Vuitton Cup-ján megváltozott, 11 ellenféllel kellett szembe szállnunk. A BMW Oracle elleni harmadik futam előtt tíz perccel Roger Badham, a meteorológusunk rábeszélt, hogy változtassunk taktikát, mert fordulni látszik a szél. Az első bójánál egy perccel vezettünk, és ezt az előnyt végig megtartottuk. Az elődöntő utolsó fordulójában a spanyolok ellen ragyogó teljesítményt nyújtottunk, ez kellő magabiztosságot adott a James Spithill vezette Luna Rossa elleni döntőhöz.

 LOUIS VUITTON CUP

 Emirates Team New Zealand (NZL) - Luna Rossa (ITA) 5:0

Spithill csapata tele volt kimagasló tehetségekkel. Rengeteg időt töltöttünk a stratégiájuk elemzésével, edzéseken Ben Ainslie szimulálta a gondolkodásmódját és a cselekedeteit, amivel fontos szerepet játszott a felkészülésben. Aztán minden a várakozásoknak megfelelően alakult, könnyű volt győzni, mert Spithill kiszámíthatóan reagált. Az 5:0 talán kicsit félrevezető, mert szorosak voltak a meccsek.

 AMERICA'S CUP

 Alinghi (SUI) - Emirates Team New Zealand (NZL) 5:2

Nyomasztó széria volt, mert az edzéseken láttuk, hogy a svájci csapat jobb nálunk.

   

Szolgálati közleményből kettő is van:

1.kövessetek minket a Facebook-on, akadnak finomságaink, amiket csak ott jelenítünk meg! És van még Twitter oldalunk... 

 2. Idén is belevágtunk a Goldenblogba, támogató szavazataitokat várjuk az "Életmód" kategóriában. A voksolás menetéről itt olvashattok.

   

 (illusztrációk: Heather Gatley)

 (forrás: Time at Anchor)

   

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr935460290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása