Amikor egy verseny vagy hajó megkezdi együttműködését az új támogatóval, erre nyilván fel kell hívni valami módon a figyelmet (és aztán fenntartani, de azt most hagyjuk) -  Ian Roman írása a sponsorsailing.com oldalon.

IR_001.jpg

 Az elmúlt években számtalan eseményt fotóztam, ezalatt többször megkérdezték tőlem, miért is érdemes egy friss szponzornak vitorlás fotóst alkalmaznia, és nem a jóárasított önjelöltek közül választani. Nem veszek végig minden érvet, ami a tapasztalattal és referenciákkal rendelkező szakemberek mellett szól, igenis vannak dolgok, amiket érdemes ellenőrizni, mielőtt valami olcsójános szolgálatait vesszük igénybe.

 Hozzáértés

 A vitorlázás meglehetősen összetett sport, a nap fotója sokszor csak egy apróság miatt emelkedik ki a többi közül. Ilyen lehet egy lendülő óvózászló, egy problémás spinakker leszedés vagy hogy valaki a vízbe esik. Ha valakinek nincsenek mélyreható ismeretei, elmulaszthatja ezeket a pillanatokat, és a napi sajtóközlemény egy semleges szöveggé válik.

IR_002.jpg

 Ismeretségek

 A jó fotós kiváló kapcsolatot épít ki és tart fenn a verseny kiírójával és rendezőivel, minek köszönhetően könnyebben megegyezik velük, mikor és hol mehet a pálya közelébe a legjobb képek érdekében. Egyes számú szabály: senkinek se legyél útban, pláne ne befolyásold jelenléteddel a végeredményt!

 Képek

 Három feltételnek kell megfelelniük.

 - legyenek vonzóak a kép- és honlapszerkesztők számára,

 - a hozzáértők számára is adják vissza a hangulatot,

 - legyen meg a médiaértékük a szponzor számára.

 A fotós célja, hogy megfelelően komponált képet készítsen, amin a márkaüzenet is átjön. Ez sokszor előre tervezhető, de nem mindig. A rajt például igen, de ott sem elég ha néhány hajót látunk nekiindulni: legyen egyértelmű, mi az esemény és ki támogatja azt.

IR_004.jpg

Nem tervezhető fordulatra jó példa, ha híresség érkezik a regattára. Egy ilyen alkalomról készült fotókban nagy potenciál rejlik, de ha lemaradsz róla, amint feltűnik a céges logók gyűrűjében, hát elszalasztottál egy remek lehetőséget.

IR_003.jpg

 Együttműködés a versenyt bonyolítókkal

 Egy jó fényképész hozzá tud tenni a rendezők és a marketinges csapat munkájához, legyen az a logók elhelyezésének kérdése, vagy a dobogó mérete és tájolása.  Felteszi például a kérdést: honna fog sütni a Nap a díjkiosztó alatt? Egyszerű szempont, de ha nem veszik figyelembe, akkor nagyot bukhatnak, hiszen a pillanat nem megismételhető.

 Haverkodj a tehetségekkel!

 A profi vitorlázók így vagy úgy, de függenek a szponzorpénzektől. Szükségük van arra, hogy fotózzák őket, ha jó viszonyban vagy velük, könnyebb dolgod lesz a megfelelő fényképek elkészítésénél. Ez áll a versenyek tulajdonosaira és a támogatókra is.

 Referenciák

 Végtére is, eredményekről beszélünk, egy elismert versenyfotós rendelkezik portfólióval és dokumentált megjelenésekkel.

 Felszerelés

 Méghozzá a megfelelő. Ritkán kerül szóba, de itt bizony speciális holmikra van szükség: vízálló táskák és -tokok, temérdek lencse nagylátószögűtől a teleobjektívig.

 Képek szerkesztése

 Elkészíteni a tökéletes képet, majd lekésni a lapzártát - na, ennek semmi értelme. Hatékonynak kell lenni, rendelkezni gyors memóriakártyákkal és egy olyan számítógéppel, ami fel tudja dolgozni azt a rengeteg .raw file-t.

 A kötelezőn túl

 Néha a tervezett időkereten kívül történnek dolgok. Vajon a fotós otthagyja az ebédjét/vacsoráját, hogy olyankor is dolgozzon? Mert lesz ilyen, neki pedig mennie kell...

 A szerzőről: tőzsdei ügynök volt, 2008-ban az Audi MegCup teremtette meg számára a teljes munkaidős fotózás lehetőségét. Mostanra az egyik legelismertebbé vált, dolgozott a Volvo Ocean Race-en, a 2012-es Olimpián és a TeamOrigin-nal is.

 Az írás eredetije itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr644776478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása