Hogy miért a "rendes" Olimpia van előbb, azt nem mindig értjük, például mi is elfáradtunk mostanra, és nem számoltunk be naponta az eseményekről. Pedig még rövidebb is volt ez a kör, mint az előző. Három hajóosztály, negyvenegy küzdő csapat - talán a legkeményebb vitorlázók, akiket valaha láttunk (bár a vak sportolókkal még versenyben vannak).

Paralimpia_06.JPG


 Az első helyre felkúszók mindenhol magabiztosan győztek, a legkiemelkedőbb teljesítményt a Sonar (háromszemélyes tőkesúlyos) osztályban  láthattuk, ott az Udo Hessels - Marcel van de Veen - Mischa Rossen (NED) hármas 20 ponttal zárt, míg a második helyezettnek (Jens Kroker - Siegmund Mainka - Per Eugen Kristiansen Németországból) már 40 pontja volt. A bronzot a norvégok szerezték meg (42 pont, annyi, mint a végül negyedik franciáknak), amiben az is közre játszott, hogy a britek a hetedik futamban négy pontos büntetést kaptak.

 Jens Kroker: 1997-ben kezdtünk el ezért a sikerért dolgozni. Rengeteg anyagi-, fizikai- és lelki megterhelést rótt ránk. Én Brazíliában élek, a többiek Németországban. Az utolsó három hónapban minden hétvégén átrepültem, hogy edzeni tudjunk.

Paralimpia_03.JPG

 Skud 18-as (kétszemélyes tőkesúlyos) osztályban az ausztrálok ott folytatták, ahol korábban abbahagyták, és itt is begyűjtöttek egy aranyat. Sokáig háromesélyes volt a küzdelem, a francia és brit egység nem adta könnyen magát, de végül be kellett érniük az ezüsttel és a bronzzal. Daniel Fitzgibbon egyébként második paralimpiai érmét szerezte meg ezzel a sikerrel, lévén 2008-ban Pekingben egy ezüstöt már a nyakába akaszthattak. Legénysége, Liesl Tesch még rutinosabb résztvevő, ez volt a hatodik Olimpiája, korábban kerekesszékes kosárlabdában tarolt (ezüst és bronz). 2011 elején ültek össze, azóta ahol elindultak, a dobogóra álltak.

Paralimpia_05.JPG

Paralimpia_01.JPG

 2.4mR-ben (egyszemélyes tőkesúlyos) hazai győzelem született. Helena Lucas bizonyult a legjobbnak a 16 hajós mezőnyben, 26 pontot gyűjtve, 11-et verve a másodikra: ez álom. Maga a beteljesült álom. De nem hiszem, hogy most be tudnám fogadni az érzést. Amolyan megkönnyebbülés féle - nagyon különleges. Pár nap múlva valószínűleg fejbe fog kólintani a felismerés. A fiúk utálják, ha egy lány megveri őket. Nem is voltak boldogok a hét elején. De aztán lassan hozzászokhattak, mert végig jól vitorláztam.

Paralimpia_04.JPG

Paralimpia_02.JPG

 Eredménylista hajóosztályokra bontva.

(fotók: David Staley)

(forrás: Sail-World)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr864766489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása