A program szerdán kezdődött (volna) a hivatalos edzésnappal (Practice Day), de egy 30 csomós szelet hozó zivatar a parton tartotta a mezőnyt. Délutánra mindez elvonult, de akkor is mindenki inkább elméleti felkészülést végzett.

 

ACWS_Venice_day0_01_b.jpg

 

 Ray Davies, ETNZ: vannak napok, amikor fantasztikus az AC45-össel vitorlázni. Mint például tegnap. Már 9-11 csomós szélben is szükség van a teljes legénység minden erőfeszítésére, hogy kordában tartsuk a hajót. De a feladat teljesíthető, még nincs túlterhelve senki és semmi. Olyankor könnyednek tűnik a versenyzés is.

 Eljöve az első versenynap, csütörtök: 8-11 csomós szél, szikrázó napsütés. Mintha fentebb valami ilyesmiről lett volna szó. Ehhez képest az ETNZ nem csillogott, hatodik és harmadik helyük akár jónak is nevezhető, főleg annak fényében, hogy az összetettben (a teljes eddigi sorozatot figyelembe véve) vezető OR Spithill 8,4-et ment. Kissé talán meglepetés, de az első futamot a Team Korea nyerte (kormányuknál a legfiatalabb szkipper, Nathan Outteridge, a maga 26 évével). A második futam az Energy Team-nek jutott.

 

ACWS_Venice_day1_01.jpg

 

ACWS_Venice_day1_02.jpg

 

ACWS_Venice_day1_03.jpg

 

 Loick Peyron, szkipper, Energy Team: Most nézzétek meg! Gyönyörű az idő, a hegyeken még hó van, mi pedig a tabella élén. A csapat kiváló munkát végzett - ahogy szokott. Persze még mindig követünk el hibákat, de kevesebbet, mint az ellenfelek - és így lehet nyerni.

 A napi párosverseny vége:

Selejtező 1 - ORACLE TEAM USA - Bundock lenyomta a China Team-et
QF (negyeddöntő) 1 - ORACLE TEAM USA - Spithill / Luna Rossa – Swordfish; 2-0
QF 2 - Luna Rossa - Piranha / Team Korea; 2-0
QF 3 - Artemis Racing / Emirates Team New Zealand; 2-0
QF 4 - Energy Team / ORACLE TEAM USA – Bundock; 2-0

 

Szintén ennek a napnak volt az eseménye, hogy útjára indult az ifjúsági program (Red Bull Youth America's Cup), ennek első versenyei 2013 nyarán tartatnak San Francisco-ban. Kiírás itt olvasható.

 

ACWS_Venice_day1_04.jpg

ACWS_Venice_day1_05.jpg

 

 Második versenynap, péntek: az olasz szurkolók nagy örömére mindkét csapatuk behúzott egy-egy futamgyőzelmet a 8-10 csomós szélben. Dolgukat az ellenfeleken kívül a helyszíni adottságok is nehezítették. Az ACWS pálya egyébként sem arról híres, hogy túl nagy lenne, de ebben a pár napban még kisebb lett a játéktér. Volt is manőver bőven.

 

ACWS_Venice_day2_01.jpg

 

 Dean Barker, szkipper, ETNZ: a hajók kezelése komoly fizikai megterhelés a fiúknak, olyan, mintha korbáccsal hajtanám őket. A futam végén lóg a nyelvük, és teljesen kivannak. Enyém a munka "könnyebbik" vége, de segíteni nem tudok rajtuk, legfeljebb együtt érezni velük.

 Az Energy Team megőrizte vezető pozícióját, de ehhez szükség volt egy Barbatrükkre: a második futamban utolsó helyen haladtak a második pályajelnél , aztán megtáltosodtak, és egy szakasz alatt feljöttek a vezető hajó mögé. És aztán ott is futottak be.

 Kialakult a párosverseny sorrend második fele:

5. Emirates Team New Zealand
6. Team Korea
7. Luna Rossa Swordfish
8. ORACLE TEAM USA Bundock
9. China Team

 

ACWS_Venice_day2_02.jpg

 

 Szombat: a harmadik versenynapra kevesebb szél jutott, viszont annál több néző. Akik tapsikoltak rendesen az első futam után, lévén a Luna Rossa Swordfish szelte át először a célvonalat. Át is vették a vezetést összetettben. A második futamukat azonban benézték, így ismét Peyron-ék álltak az élen. De nem ők nyertek, hanem az Artemis Racing, akik egy ötödik helyet követően mutatták fel a futamgyőzelmet.

 

ACWS_Venice_day3_01.jpg

 

 Terry Hutchinson, szkipper, Artemis Racing: nehéz meló volt, de a srácok jó munkát végeztek. Álmatlan éjszakám volt, gyötört a lelkiismeret, hogy rosszul mentünk tegnap, így külön öröm, hogy szépítettünk. Végig kemény csaták zajlottak.

 

ACWS_Venice_day3_02.jpg

 

 Párosverseny:

SF1 (elődöntő) 1: Artemis Racing / Energy Team; 2-0
SF 2: Luna Rossa - Piranha / ORACLE TEAM USA - Spithill; 2-1

 

ACWS_Venice_day3_03.jpg

ACWS_Venice_day3_04.jpg

 

 Zárás, vasárnap: minden addiginál gyengébb szél fogadta a mezőnyt, de izgalomban így sem volt hiány. Aki ügyesen vadászta a szélcsíkokat, az tetemes előnyre tehetett szert. És Loick Peyron elkapta a fonalat - bár a befutó elég szorosra sikerült, mert James Spithill is jól lavírozott a futam második felében.

 Loick Peyron, szkipper, Energy Team: feküdtek nekünk ezek a körülmények. Nyugodtnak kell maradni, szerencsére hozzá vagyok szokva az ilyesmihez. Óriási volt a teher, de így legalább akadt izgalom. Kis csapat lévén ez a győzelem felértékelődik, reméljük, ez csak a kezdet.

 

ACWS_Venice_day4_01.jpg

 

 A második pályajelnél volt egy kis pitty-putty, ebből az Artemis Racing jött ki a legjobban, és beért harmadiknak, a többi csapat neve mellé azonban DNF került.

 

ACWS_Venice_day4_02.jpg

 

ACWS_Venice_day4_03.jpg

 

 Ha ezt tekintjük a nap csúcseseményének, a felvezetés is méltó volt hozzá, az Artemis Racing immár másodszor győzte le párosverseny-döntőben a Luna Rossa Piranha csapatát, nem kevésbé izgalmas körülmények között. A rajt után sokáig éppen csak, hogy vezettek, de jól kaptak el egy szélcsíkot, aminek köszönhetően magabiztossá tudták hizlalni az előnyüket.

Végeredmények:

Mezőnyverseny:

1.    Energy Team…74 pont
2.    ORACLE TEAM USA Spithill…58
3.    Emirates Team New Zealand…54
4.    Artemis Racing…52
5.    Luna Rossa Piranha…43
6.    Luna Rossa Swordfish…43
7.    Team Korea…37
8.    ORACLE TEAM USA Bundock…22
9.    China Team…18

Párosverseny:

1.    Artemis Racing
2.    Luna Rossa Piranha
3.    ORACLE TEAM USA Spithill
4.    Energy Team
5.    Emirates Team New Zealand
6.    Team Korea
7.    Luna Rossa Swordfish
8.    ORACLE TEAM USA Bundock
9.    China Team

Ha valaki a részletekre is kíváncsi, nézze meg a táblázatot!

 

ACWS összetett:

1.    ORACLE TEAM USA Spithill…84 pont
2.    Emirates Team New Zealand…80
3.    Artemis Racing…71
4.    Energy Team…65
5.    Team Korea…56
6.    ORACLE TEAM USA Bundock…53
7.    Luna Rossa Piranha…34
8.    China Team…31
9.    Luna Rossa Swordfish…21

James Spithill, az OR Spithill szkippere elégedetten nyilatkozott: egy pont előnyünk volt az ETNZ előtt, most van négy. Ez a legfontosabb. Elégedett vagyok a csapattal, de persze sokat kell még dolgoznunk. De az biztos, hogy Newport*-ra maximálisan felkészülünk.

* A 2011-2012-es ACWS záró eseménye június 26-tól július 1-ig.

 

(fotók: Gilles Martin-Raget)

(forrás: americascup.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr74529279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása