Hírblokk

2012.01.24. 16:31

 Némi AC, csipetnyi TP52 és Soto40, MOD70 turné, Key West.

 

 - Rod Davis, az Emirates Team New Zealand edzője: meglehetősen furcsa időszak volt az elmúlt öt év. Szócsaták és sajtóközlemények garmadája, amint az Oracle támadta az Alinghi-t. Egyesek szerint ez normális az AC világában, de én nem tapasztaltam ilyesmit korábban, pedig jópár éve veszek már részt ebben a cirkuszban. És erre jönnek a szalagcímek, hogy "Ben Ainslie is AC-kampányt indít". Mi a fene? Larry bácsi szépen aláír egy szerződést, Ben pedig csatlakozik az Oracle csapatához. Hol van itt az Ainslie-kampány? Vagy ott az a kilenc kihívó az AC honlapján. Holott valójában eddig mindössze három csapat fizetett. Szóval lépjünk kicsit hátrébb, és nézzük, mi az, amit biztosan tudunk:

1. Az America's Cup versenyeit 2013-ban futják San Diego-ban, 72 lábas szárnyas katamaránokkal.

2. Minden csapat a lehető legjobb hajójával rukkol elő addigra, és kihozza belőle a maximumot.

3. A kihívók (Artemis, Luna Rossa, Emirates Team New Zealand) a Louis Vuitton Cup keretében döntik el, melyikük indulhat a Kupáért.

4. Az Oracle közvetlenül a döntőbe jut (America's Cup).

5. Minden csapat két AC72-est építhet, de az első nem bocsájtható vízre idén július előtt.

 A kettes pont a leglényegesebb, minden más eltörpül mellette.

 Koncentráljatok a lényegre!

 

 - Ahogy azt Facebook-oldalunkon már megpróbáltuk bedobni a köztudatba, úgy fest, hogy bár az Audi visszavonta a támogatást, a World Sailing Management pedig birtokolja a nevet, de azért csak lesz idén is MedCup. Csak épp nem úgy fogják hívni. A Quantum key West Race Week-en zajló tárgyalások eredményét ismertetve Rob Weiland (korábbi interjú vele itt), az osztály menedzsere elmondta, hogy létrehoznak egy, a tagok által tulajdonlott irányító szervezetet, mely felelős lesz az események megszervezéséért, a marketingért, a szponzorokkal és a médiával történő kapcsolattartásért, illetve feladata lesz új csapatokat bevonni a formálódó sorozatba. A terv igen komoly támogatást élvez mind a tulajdonosok, mind potenciális szponzorok részéről, akik szintén részt vettek a konzultációban. Reményeik szerint marad a megszokott magas színvonal és kiváló program, amely tovább bővülhet a jövőben. Idénre hét verseny az előirányzat, a legjobb öt eredmény számít bele az összetett eredménybe.

 Helyzínek és időpontok:

- Palma Vela, Palma, április 18–22. (bemelegítő esemény)
- Trofeo Conde de Godo, Barcelona, május 23-27
- Sardinia Cup, Porto Cervo, június 11-17.
- Royal Cup, Palma, július 10-14.
- Copa del Rey, Palma, július 16-21. (nem számít bele az összetettbe)
- France Cup or One Ton Cup, helyszín még kérdéses, szeptember 18-22.
- Valencia Cup, Valencia, október 9-13.

 IRC-ben versenyző TP52-eseket és a Soto40-es osztály tagjait is várják, ami már csak azért is feldobhatja a sorozatot, mert Szardínián csapatversenyt terveznek, ahol két TP52-es és egy-egy Soto40-es állna össze egységgé. Az IRC-s 52-esek előnyszámadásos rendszerben indulnak csatába a doboz-szabály szerint épített ellenfeleikkel, de első nekifutásra viszonylag kevés lesz a megkötés, hiszen ez a fajta szisztéma még gyerekcipőben jár.

 

 - És ha már szó esett róluk: a Soto40-es osztály Európa-bajnokságot hirdet, mely öt alkalomból tevődik össze, és az abszolút elsőnek járó díj mellett külön értékelik majd a legjobb tulajdonos-kormányost is.

 Az ő menetrendjük (ami némi átfedést mutat a TP52-esekével):

- Trofeo Conde de Godo - május 24-27. (Barcelona)
- Sardinia Cup - június 11-16. (Porto Cervo)
- Copa del Rey Audi Mapfre - július 18-21. (Palma de Mallorca)
- Copa Sotogrande - augusztus 10-13. (Sotogrande)
- Soto 40 Európa-bajnokság döntő - szeptember 19-22. (Valencia)

 

fromaboardNgoni.jpg

 

 

 - Multi One-Design néven formálódik 2009 óta egy 70 lábas, egyforma trimaránokból álló flotta és versenysorozat. Mostanra összeállt a kép, és január 23-án, a Düsseldorfi Hajókiállításon be is mutatták az idei menetrendet:

- Kiel (Németország) augusztus 29. - szeptember 2.
- Írország szeptember 5-9.
- Cascais (Portugália) szeptember 12-20.
- Marseille (Franciaország) szeptember 23-30.
- Olaszország október 3-7.

Főbb tudnivalók: hat versenyző csapat (azóta heten vannak feltüntetve a honlapon), hat fős legénységek, 5000 tengeri mérföld, 5-5 offshore és partközeli verseny (városi futam és sebességi összemérés). A további tervek igen nagyratörőek, ugyanis a horizonton 2013 novemberi rajttal egy 12 csapatos, 6 megállós Földkerülő verseny körvonalazódik.

 

MOD70_eurtour.jpeg

 

 - Ezidőtájt a nagyhajós világ immár megszokott eseménye a Key West Race Week. Bár az elmúlt években az indulók létszáma fokozatosan csökkent, a megjelentek egyértelműen pozitívan nyilatkoznak az eseményről.

 

QKWRW_decade.jpg

 

Pedig még az időjárás is rendszeresen melléjük áll. Böngészhetőek a végeredmények.

 

QKWRW_Melges32.JPG

 

 

(ábrák: 1: multionedesign.com; 2: premiere-racing.com)

(fotók: 1: Jesús Renedo; 2: Melges32 Osztály)

(forrás: Sail-World)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr513744320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása