Hogyan tovább? - Ben Ainslie

2010.11.05. 11:15

Az írás Ainslie oldalán jelent meg, november 2-ai keltezéssel.

 

 

"Azt, hogy a TeamOrigin nem indul a 34. America's Cup-on, természetesen komoly csalódásként éltem meg. Három év kemény munkáját tettük bele jópáran, hogy ott tartsunk, ahol most vagyunk: van egy erős mag a továbblépéshez, elég tehetséggel és tapasztalattal felvértezve reális eséllyel a Kupa megnyerésére.

Számomra a legnagyobb veszteség,  hogy a továbbiakban nem dolgozhatok együtt ilyen erős csapattal. A Kupa olyan valami, amiért még mindenképpen küzdeni szeretnék, és az eddig megtanultak biztosan hasznosíthatóak lesznek a jövőben.

A BMW Oracle okosan döntött, a merev vitorlás többtestűekkel. Úgy hiszem, ebben nagy része van a vitorlázás elüzletiesedésének. Sok más sport is keresztül megy ezen, és bár elfogadom, hogy a nézőbaráttá válás kereskedelmileg szükséges, fennáll a veszélye, hogy elveszik a lényeg - a kihívás. A kettő közötti egyensúly kényes, és őszintén remélem, hogy a 34. America's Cup olyan verseny lesz, mely magával ragadja a vitorlázókat és a médiát is. Új időszak kezdődik a Kupa életében, létkérdés, hogy a részt vevő csapatok visszaadják a verseny hitelességét.

A nem-indulás egyébként egyszerűbbé tette az életemet, a 2012-es Olimpia vonatkozásában legalábbis mindenképpen. Mielőtt kiderült volna, hogyan alakul az AC sorsa, egy dél-európai téli felkészülésről volt szó elméleti szinten, első versenyként a Miami Olympic Classes Regatta-val, januárban. A változásnak köszönhetően a jövő héten irány Ausztrália, ahol edzek, és indulok a Perth International Regatta-n novemberben, majd a Sail Melbourne eseményen decemberben.

Mindig is élveztem az olimpiai közeget, most pedig elsődleges célommá vált, hogy sikeresen szerepeljek a 2012-es Játékokon. Pár napot edzettünk Weymouth-ban és Portland-ben David Howlett-tel, az edzőmmel és Mark Andrews-zal, ami remek volt. Új cuccokat próbálgattunk, és igyekeztem visszaszokni a Finnbe, hiszen utoljára augusztus elején, a Sail for Gold regattán volt szerencsém a hajóban ülni. Weymouth-ban lenni egyébként mindig különleges egy kicsit, hisz minden alkalommal, amikor vízre szállunk, próbálok annyi információt begyűjteni, amennyit csak lehet. Itt vitorlázni nehéz, így minél többet vagyok vízen, annál jobb. Mivel az időjárás kezd hidegre fordulni, nekem pedig a lehető legtöbb időt kellene edzéssel töltenem, hogy visszeszerezzem a Finn-hez szükséges kondíciót, nagy szerencsém van, hogy Ausztráliába mehetek.

Csapattársaim, Ed Wright és Giles Scott eredményes szezont zártak, hiszen Ed megnyerte a Gold Cup-ot, Giles pedig a Skandia Sail for Gold-ot. Ezt a két srácot különösen nehéz lehet legyőzni, de az extra teher miatt jobban is koncentrálok a feladatra. A közeljövőben teljesítenem kell az elvárt szinteket mind a szárazföldön, mind a vízen, de megkönnyíti a dolgomat, hogy konkrét cél lebeg a szemem előtt. Segít mindebben, hogy van egy kiváló edzőm David Howlett személyében, és néhány fantasztikus szponzorom, mint a J.P. Morgan. Az ilyen támogatás könnyebbé teszi az ember életét.

Pazar volt elindulni a World Match Racing Tour bermudai versenyén, és megnyerni az Argo Group Gold Cup-ot. A csapat Iain Percy-ből, Christian Kamp-ból, James Stagg-ból és belőlem állt. A regatta a TeamOrigin ominózus bejelentése után pár nappal indult, csalódásunk miatt nehéz volt a versenyre figyelni. Elégedett vagyok azzal, ahogy ezt kezeltük, és bár nem kezdtünk jól, a végére összekaptuk magunkat. A győzelemnek köszönhetően még van esélyünk, hogy megnyerjük az idei kiírást, a december elején Malajziában esedékes utolsó fordulóra úgy érkezünk, hogy harmadikak vagyunk az összetett versenyben. Az lesz az utolsó megmérettetésünk a TeamOrigin színeiben, és mindent megteszünk a jó eredményért."

 

Az a bizonyos győzelem Bermudán.

 

 

(fotó: Gareth Cooke)

(forrás: Sail-World))

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr593439627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása