Eddig húsz induló ért célba a szóló földkerülő vitorlás versenyen, még heten jönnek, ebből ketten versenyen kívül.

vg2020-20210201-00.jpg

Január 30-ával ott hagytuk abba, hogy Maxime Sorel bejött tizediknek.

január 31.

Újra egy csodálatos éjszaka a passzátövezetben. A Telihold fénye megvilágítja az óceánt és a Medallia fedélzetét. A víz ezüstösen csillog ameddig a szem ellát, a szél 25 és 52 csomó között fúj. Tökéletes körülmények - lennének, ha a másik irányba tartanék. Harmadik napja megyek szembe az északkeleti széllel, és még vagy háromig fogok - Pip Hare (Medallia)

február 1.

Armel Tripon tizenegyedik (84 nap, 19 óra, 7 perc, 50 másodperc):

február 2.

A körülmények kicsit sem viccesek. 35 csomós szélre 45-50 csomós lökések érkeznek, amiknek egy része nem is látszik előre. Mivel közel vagyok az Azori-szigetekhez, nehéz módosítani az útvonalamat. Három reffre húztam a nagyvitorlát, és a ballaszttartályt is feltöltöttem, hogy ne rohanjon annyira a hajó. Így viszont csak vánszorgok, amikor épp 30 csomóra csökken a szél - Jérémie Beyou (Charal).

február 3.

Clarisse Cremer tizenkettedik (87 nap, 2 óra, 24 perc, 25 másodperc - ezt azóta a WSSRC hitelesítette, mint a legjobb női szóló egytestű földkerülő időt):

február 4.

Közelebb vagyunk a Nyugat-indiai-szigetekhez, mint Les Sables d'Olonne-hoz. Amilyen az időjárás Les Sables-ban, az ember komolyan elgondolkozik... - Arnaud Boissiéres (La Mie Câline-Artisans Artipôle)

Ennyi! Végre kiértem a Doldrumsból. Jó érzés, még akkor is, ha a célig hátra van egy Transat-nyi táv - Manuel Cousin (Groupe SETIN).

Ari Huusela (Stark) bezárta a kört:

vg2020-20210204-02.jpg

február 5.

Az Atlanti-óceán meglehetősen zsúfolt hely. Zsinórban második este kellett útirány-módosításra kérnem egy msik hajót, hogy elkerüljük az ütközést. Az AIS jelöl olyan objektumokat is, amikből csak a 10 mérföldes csík látszik a kijelzőmön, de a vízen semmi. Még radaron, egy mérföldről sem - Miranda Merron (Campagne de France)

Isabelle Joschke (MACSF) újra vízre szállt! 12 napig állt Salvador de Bahia-ban, hogy megszereljék a tőkesúlya tartókeretét, amit még ekkor is csak félig tudott kidönteni. Versenyen kívül teljesíti a táv hátra lévő részét, de nem egészen egyedül: a szintén versenyen kívüli Samantha Davies (Initiatives Coeur) lesz a "társa".

vg2020-20210204-01.jpg

február 6.

Jérémie Beyou tizenharmadik (89 nap, 18 óra, 55 perc, 58 másodperc):

Romain Attanasio tizennegyedik (90 nap, 2 óra, 46 perc, 2 másodperc):

február 7.

A kulcsmondat, ami a cikk címébe is bekerült (ha fehér foltok vannak a franciatudásodban, kapcsold be az angol felirat):

február 8.

Üzenetet váltottam Sam-mel (Samantha Davies - iSail). Azt mondta, jobban fél a repüléstől, mint attól, hogy 45-50 csomós szélben vitorlázza körül a Horn-fokot. Erről aztán hosszan beszélgettünk, aminek a végén mondtam neki, hogy bármikor beülhet mellém a pilótafülkébe, én meg tudom nyugtatni. Amikor ugyanis tudod, mit csinálsz, mi történik körülötted és látod a felhőket, ellenőrzésed alatt tartod a szituációt - Ari Huusela

Megrepedt a tőkesúlyom munkahengerének kerete, egyvégtében dolgoztam 48 órán át, hogy kijavítsam a hibát, és középen rögzítsem a tőkesúlyt. Megerősítettem a delaminálódott részeket, aztán rögzítettem a három támasztótengelyt. Újra irányt vettem Les Sables felé - Manuel Cousin

február 9.

Három éven át nyújtott egyenletes teljesítményének és a Vendée Globe-on elért ötödik helyének köszönhetően Boris Herrmann lett az IMOCA Globe Series bajnoka.

február 10.

Mindenki, aki befejezi a Vendée Globe-ot, saját történelmet ír. Itt van például az én hajóm, amit szörnyű állapotban volt, most meg a Föld körül versenyzem benne. Négy évvel ezelőtt az Atlanti-óceánon felfelé kezdtem el gondolkodni a következő kampányon, és most megint ekörül pörög az agyam - Arnaud Boissiéres

február 11.: sűrű nap volt!

Arnaud Boissiéres tizenötödik (94 nap, 18 óra, 36 perc, 6 másodperc)

Kojiro Shiraishi tizenhatodik (94 nap, 21 óra, 32 perc, 56 másodperc):

Alan Roura tizenhetedik (95 nap, 6 óra, 9 perc, 56 másodperc):

Stéphane Le Diraison tizennyolcadik (95 nap, 8 óra, 16 perc):

február 12.

Pip Hare tizenkilencedik (95 nap, 11 óra, 37 perc, 30 másodperc):

február 13.

Didac Costa huszadik (97 nap, 6 óra, 27 perc, 3 másodperc).

Hajója a 2001-es Vendée Globe-ra készült, akkor Ellen MacArthur második lett vele, 94 nap, 4 órás idővel. Didac ezt szerette volna alulmúlni, illetve megdönteni saját, az előző VG-n felállított szintidejét (108 nap, 19 óra). Ezen a regattán ő lett az első amatőr, aki célba ért. Jövő hétvégén már újra dolgozni fog, de előtte még Les Sables tűzoltói méltón fogadták a bajtársat (26:40-től):

február 14.

Hosszabbodnak az éjszakák, egyre hűvösebb van, most épp szürke a hajnal és szemerkél az eső. Ehhez jön állandó aláfestésként az északnyugati swell hullámzása. De közeledünk Európához! Eddig egy masszív alacsony nyomású övezet miatt nem nagyon tudtam északnak menni, és lassan megérkezik a következő, úgyhogy közelebb kell húzódnom a szárazföldhöz, ahol viszont intenzívebb a hajóforgalom - Miranda Merron.

 

fotók és forrás: vendeeglobe.org

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr3716425868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása