Nyilvánvaló volt, hogy a Mapfre csapatában lesz a legnagyobb átalakítás, azok után, ahogy utolsóként értek célba a Volvo Ocean Race első szakaszán. Egészen az utolsó előtti pillanatig úgy tűnt, a női csapat hozza majd a kulcsot az atlanti szakaszon, azonban a Mapfre teljesen érthetetlen módon benavigálta magát a híres Tábla-hegy által alakított szélmentes területre, átadva ezzel a hatodik helyett az SCA csapatnak. 

VOR_141107_asanchez_4679.jpg

Hatalmas csalódás lehetett ez az eredmény Iker Martineznek, aki az előző VOR-on, igaz akkor piros helyett a Telefónica kék hajójával, de elsőként ért célba. A spanyol olimpikon a csapat oldalán megjelent interjúban elmondta, amit már korábban is mindig: szerinte hatalmas hátrányban vannak a többiekkel szemben, ami annak köszönhető, hogy hajójuk az utolsók között készült el. (Megjegyzés: az utolsó hajó a Vestas-é volt, ők negyedikként értek célba, míg a végül hatodik helyen befutó Team SCA hajója készült el legelőször!)

MAP_141107_muin_a_274.jpg

 

Mondott azért ennél konkrétabb dolgokat is a spanyol-francia csapat vezetője: az egyik első hibájukként azt hozta fel, amikor a Zöld-foki szigeteket nem kívülről kerülték meg, hanem áthajóztak közöttük, ezzel elszakadtak a később élre törő hajóktól. Persze másoknak kellett a szerencse is, a Vestas navigátora, Wouter Verbraak sokszor például 19-re húzott lapot, és nem egyszer be is jött neki, amivel kivívta riválisai elismerését.

 

VOR_141107_shoemaker_231.jpg

A Mapfre három nappal a kikötés után bejelentette, hogy változtatnak a csapat összeállításán, a vezéráldozat pedig nem más, mint a kétszeres Vendée Globe győztes Michel Desjoyeaux, aki nem vitorlázik tovább a hajón, de a partról továbbra is részt vesz a csapat munkájában. Helyére nem más érkezik, mint a 2005-2006-os verseny győztes ABN-AMRO One navigátora, Rob Greenhalg. A sors fintora, hogy Rob testvére Libby Greenhalg, aki a Team SCA navigátora, éppen az, aki résen volt, amikor a Mapfrén, közel a befutóhoz, elbóbiskoltak. De nem Desjoyeaux az egyetlen csere, a navigátornak Nico Lunvennek is mennie kell, helyére a 2011-2012-es VOR kiadás győztes csapatának, a Groupamának a navigátora, Jean-Luc Nélias ugrik be.

Meglátjuk, így hogyan teljesítenek, kikötői futam Fokvárosban november 15-én, a második szakasz pedig 19-én rajtol.

Kövessetek bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg! És van még Twitter-oldalunk is…

 

Képek forrása: Volvo Ocean Race, Ainhoa Sanchez

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr666893861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása