Hírblokk - odalentről

2012.12.18. 16:13

 A déli féltekén a tél az nyarat jelent, pezseg a vitorlás élet. Sorakoznak a regatták, mi most belepillantunk néhányba.

 

Alt_Wild Oats XI Keel Winglets.jpg  

 

 - Egyértelműen uralkodói rangban szerepel a Sydney-Hobart regatta, az ötszörös abszolút győztes (de tavaly kikaptak egy esélytelenebbtől, hehe) Wild Oats XI nagyon készül az idén hatvannyolcadik alkalommal megrendezendő viadalra. Három komoly módosítást végeztek a hajón, ezektől a sebességük markáns javulását várják - főleg gyenge szélben.

 Tőkesúlyuk uszonyokat (winglets, ami szárnyacskák lenne szó szerint - iSail) kapott, melyek a közegellenállást hivatottak csökkenteni a leáramló víz "kiegyenesítésével".

 Újdonság a hajótengelyben, három méterrel az orr mögé applikált felhúzható svert (centreboard). A tavalyi verseny előtt nem sokkal készültek el a korábbi, oldalsó uszonyok (daggerboard), nem tudták kipróbálni őket, így a futam közben jött a pofon: gyenge szélben érezhetően lassították a hajót. Most a középső svertet használjuk kreuzban 7 csomós szélig, aztán annak frissülésével jön az átmeneti zóna, míg végül teljesen felhúzzuk és az egyik oldaluszony merül a vízbe. Bőszélben aztán mindegyiket kiemeljük - mondta el Mark Richards, szkipper.

Alt_Wild Oats XIs Retractable Bow Centreboard.jpg

 És hogy teljes legyen a limányos arzenál, berendeltek egy Code Zero vitorlát is. Ami a maga 535 négyzetméterével nem lesz kicsi! Hogy plasztikusabbá tegyük: az orrsudár elején rögzített első sarkú lepedő hátsó része a hajó háromnegyedéig lóg - és itt mi egy harminc méteres(!) dögről beszélünk!

 

 - a 2014-15-ös és 2017-18-as Volvo Ocean Race még nagyon messze van, de már épülnek a hajók, és mostanra nyilvánosságra került, hogy a rigg szállítója a Southern Spars lesz. Ők legutóbb a Telefónica és a Camper számára szállítottak legutóbb, és tulajdonképpen mindkét árboc bizonyított. A tervek készen állnak, már laminálják az elsőt, és a menetrend szerint mindig egyszerre kettőt dobnak össze, hogy tartsák a ritmust.

  

Med_Souther spars271.JPG  

 

 - CYCA (azaz Cruising Yacht Club of Australia) Trophy, életkép:

 

CYCA_2012_01.jpg 

 
 

 - Sail Sydney, életképek:

 

SailSydney_optis.jpg 

SailSydney_Flying11.jpg 

 A regnáló Moth világbajnok Josh McKnight egyéni gyakorlata:

 

SailSydney_JoshMcKnight.jpg   

 Komplett galéria az esemény Facebook oldalán.

 

 (fotók: 1,2: Peter Blakeman; 3: Howard Wright; 4-6: ; 7: Southern Spars)

 (forrás: Sail-World)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr734971510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása