Korábban már leírtuk a shortlistet, mára a végeredmény is ismert: a Nemzetközi Vitorlás Szövetségnél az Év vitorlázója díjat a hölgyeknél a spanyol Blanca Manchón, míg a férfiaknál az ausztrál Tom Slingsby nyerte el.

2010 ISAF World Sailor Of The Year

 Blanca Manchón, aki 2009-ben még csak második lett az RS:X világbajnokságon Weymouthban, idén a dániai világbajnokságot már megnyerte. Ráadásul kétszeres világkupa győztes. És mindennek tetejébe idén volt harmadik ízben jelölt a címre, ami 23 éves kora mellett komoly fegyvertény. Arról pedig, hogy ezzel kényelmesen hátradőljön, szó sincs. "Célom, hogy megnyerjem az aranyat az Olimpián, azzal tényleg valóra válna az álmom. Eddig egyetlen spanyol szörfös nem nyert olimpiai érmet, én megpróbálom a maximumot kihozni magamból, meglátjuk majd 2012-ben. Még nagyon fiatal vagyok, sok álmom van és sok tervem. Nem most fognak utoljára hallani rólam, ki tudja, remélem még máskor is találkozunk ennek a díjnak az átadásán" - nyilatkozta.

Tom Slingsby sem sokkal idősebb, viszont idén két hajóosztályban is világbajnok lett, köztük Laserben, ami vitathatatlanul az egyik legerősebb, legkompetitívebb mezőny a világban. A sydney-i versenyző 15 évesen döntött a tenisz és a vitorlázás között, láthatólag jól, és 2004-2005 óta sokat hallunk róla. Sok szép eredmény után nagyot hasalt a pekingi Olimpián, de jó sportemberhez méltóan megrázta magát, és idén Laser mellett Etchells hajóosztályban is világbajnoki címet szerzett John Bertrand és Andrew Palfrey mellett, sőt, Farr 40-esben is remekül versenyzett taktikusként. Jövőre Laser mellett Etchellsben is biztos ismét bizonyítani akar, de indul Mothban és Farr 40-esben is - a legtöbb hajóosztályban szerencséjére Ausztráliában lesznek a nagy versenyek. És persze 2012-ben az Olimpián is szeretne bizonyítani Laserben.

Időközben az MVSZ is megnevezte a legjobb magyar női és férfi vitorlázót, nevezetesen Péch Fannit és Berecz Zsombort, akik díjaikat a február 19-i Vitorlásbálon vehetik majd át. Generációváltásnak vagyunk szemtanúi: reméljük, a választás tudatosan tükrözi és segíti a hazai versenyvitorlázás presztízsének-népszerűségének emelkedését, a belépő, fiatal, ígéretes vitorlázó korosztály elismerését.

Péch Fanni - Héjj Eszter

Péch Fanniról már Optimistben is hallhattunk, hiszen 2008-ban EB 2. lett, 2009-ben Laser 4.7-esben versenyzett szép eredményekkel, 2010-ben pedig 420-asban ült össze Héjj Eszterrel, és a magyar bajnoki cím mellett a ranglistát is megnyerték a fiúk előtt - nem beszélve a szép nemzetközi szerpelésekről, mint például az ISAF Youth VB 11. helyéről. Idén ősztől a lányok átültek 470-esbe, hogy egy kategóriával feljebb is bizonyíthassanak.

Berecz Zsombor

Berecz Zsombor idén elérte a valaha volt legjobb magyar eredményt nemzetközi ranglistán: Laserben a 19. helyig lépett előre nyár elején, ami nem is volt meglepetés az előző évek szereplései, de különösen az éveleji ausztráliai világkupa verseny 6. hely és medal race futamgyőzelem után. Sajnos, Laserben a Magyar Bajnokságon nem bizonyított, hiszen nem indult, viszont csapattagként győzött Melgesben a Magyar Bajnokságon. Ősszel ráadásul új hajóosztályban, az új egyszemélyes dinghy, a D-one világbajnokságán ezüstérmet szerzett.

Forrás: ISAF és MVSZ

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr413439629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása