Hajófestés

2022.03.24. 11:21

A tavasz érkeztével a Balatonon hetek óta vitorlázó maréknyi kishajós (Optimist, Laser, 29er és 49er) mellett elkezdtek szállingózni a nagyhajósok is a kikötőkbe, a vízretétel előtti karbantartás keretében pedig előkerülnek a festékek, ecsetek, hengerek. Nem csoda, hogy a „hajófestés” szóra keresve a hajófestékek, lakkok mellett a „hajófestés házilag” fogalmakat kínálja fel a rendszer. Pedig értelmezhetné másképp is. louiseneutrino_horizon.png

A hajófestés szókapcsolat ugyanis elvezethet a képzőművészet világába is – még akkor is, ha oda inkább a „marine art”, „maritime art” vagy a „maritime painting” keresőfogalmak mentén vezet az út. Olyan figuratív képalkotói gyakorlatokról van itt szó, amelyek elsődlegesen a víz, különösen a tenger és a hajózás világát – akár életképszerű, akár a vallásos művészet körébe tartozóan – megjelenítő műveit foglalják magukba. Sorukban találkozhatunk Rembrandt 1990-ben Bostonból ellopott és azóta lappangó Vihar a Galileai-tengeren című festményétől Hokusai A nagy hullám Kanagawánál című ukiyo-e munkáján át Turner korszakot lezáró A Harcos Temeraire bontás előtti utolsó útját megörökítő képéig vagy Caspar David Friedrich Az élet szakaszai című merengő romantikus művéig számos remek alkotással. Hazai vizekre evezve Egry József aranyló fényben úszó vitorlásai vagy a vitorlázóként (is) ismert Litkey Bence Hajó a viharban című mozgalmas-kavargó festménye sem maradnak el mögöttük.

rembrandt_christ_in_the_storm_on_the_lake_of_galilee.jpg

hokusai_great_wave_off_kanagawa.jpg

turner_the_fighting_temeraire_national_gallery.jpg

caspar_david_friedrich_az-elet-szakaszai.jpg

litkey-bence_hajo-a-viharban_2005.jpg

Most mégis egy a hajófestés műfaját összpontosított figyelemmel és elkötelezettséggel újraélesztő francia alkotóra hívjuk fel a figyelmet. Louise Neutrino hajóács nagyapja emlékének adózva fest akvarellel papírra vitorláshajókat, szörföket, egytestűeket, katamaránokat és trimaránokat egyaránt légiesen könnyű mozdulatokkal. „A vitorlázás világának formáit és érzelmeit törekszem megragadni a fényhatások és a színek használatával” – írja honlapja tömör bemutatkozásában. A Nantes-ban élő, de szabadidejét Bretagne legnyugatibb, Finistère néven ismert régiójában töltő művész munkái között olimpiai hajóosztályok regattáinak remekül elkapott pillanatai éppen úgy szerepelnek, mint a tenger és az égbolt képei vagy éppen portrék – köztük a transzatlanti versenyekről vagy a Whitbreadről ismert, 1998-ban vitorlásbalesetben elhunyt Éric Tabarly, akiről a francia zeneszerző Yann Tiersen készített filmet. A film zenéje itt hallgatható. (Finistère egyébként olyan zseniális vitorlázók otthona, mint a kétszeres Vendée Globe-győztes Michel Desjoyeaux, becenevén „A Professzor” vagy a szintén Vendée Globe-győztes Vincent Riou.) Számoljunk vissza a hétvégi vízre szállásig, a szezonnyitóig vagy éppen az augusztusi 470 masters és junior VB-ig is Louise Neutrino képeivel, amelyeket a honlapján és a közösségi médiafelületén láthatunk.

louiseneutrino_470.jpglouiseneutrino_optimists.png

 

Hírek röviden

 

Az első Összamerikai WASZP Bajnokság

waszpamericas_2022.jpg

Március 17-én az osztály első összamerikai bajnokságán, amely a San Fransiscoi-öbölben zajlott szlalomversenyként, Reed Baldridge nyert a svájci vendégművész, Nick Zeltner és a helyi Hoel Menard előtt. (Forrás: innen.)

 

A hétvégén jön a SailGP San Fransisco-i versenye

sailgp_gbr.png

Március 26–27-én az élő közvetítést a versenysorozat csatornáján lehet követni. A britek új hajófestéssel és a környezettudatosság/fenntarthatóság kommunikálásának szándékával indulnak.

 

 

Érdekelnek további témák is, melyekből esetleg nem írunk cikket? Kövess bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr9617788254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása