45000 mérföld, négy óceán, hat földrész, tizenkét város. Felfoghatatlan mennyiségű fotó, megnézhetetlen számú videó. Hullámhegyek és -völgyek. Tizenegy szakasz, amiből tíz nem elég arra, hogy kiderüljön, ki lesz a győztes.

df_win_wave.jpg

A végeredményt azóta ismerjük, győzött a Dongfeng Race Team, 73 pontot gyűjtve az óceáni szakaszokon, a MAPFRE 70-et, a Team Brunel 69-et szedett össze - így lett teljes a dobogó. A további helyezettek: Team AkzoNobel (59), Vestas 11th Hour Racing (39), Sun Hung Kai/Scallywag (32), Turn the Tide on Plastic (32).

A verseny során valószínűleg széles skálán mozogtak az érzelmek, itt a Dongfeng navigátora Pascal Bidégorry közli a többiekkel a második szakaszon, hogy valami félresikerülhetett a taktikai döntésnél, ezért eléggé lemaradtak. Igaz, ő nem ilyen körülményesen fejezi ki magát. És még kétszer elmondja a lényeget, ha elsőre nem értette volna meg mindenki.

Ez már az utolsó szakasz, aminek úgy mentek neki, hogy az élen hárman álltak azonos pontszámmal. (Valójában nem, mert a DF-nek eggyel kevesebb volt, mint a MAPFRE-nak és a Brunel-nek, de kinézett nekik egy extra a legrövidebb összesített vitorlázott időért.)

Őrület.

 

És a zárásban az öröm (amikor a navigátor a befutót követően elérzékenyül):

https://www.instagram.com/p/Bke3Bj_HOSr/?taken-by=dongfengraceteam

 

Ennyi. Persze nem, hiszen évek felkészülése, olimpiai kampányok sora, korábbi VOR részvételek, és ki tudja, mi más áll még mögöttük. De visszatekintve minden olyan egyszerűnek tűnik. Azt pedig Székely Éva óta tudjuk, hogy Sírni csak a győztesnek szabad.

 

fotó: Pedro Martinez / Volvo Ocean Race

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr9914077653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása