1115,85 kilométer

2018.05.31. 15:43

Amikor megdöntöd apád rekordját. És amikor megdöntöd a saját rekordodat.

 akzo.jpg

Elég szépet rohant a mezőny a Volvo Ocean Race kilencedik szakaszán (Newport - Cardiff), közülük is kiemelkedett azonban a Team Brunel és a Team AkzoNobel teljesítménye. A két csapat ideálisnak mondható körülmények között vágtatott az élen, és sorban döntögették a huszonnégy órás rekordokat:

- először megugrották a Volvo Ocean 65-ös hajóval tartott távot (550,8 tengeri mérföld, Abu Dhabi Ocean Racing, 2014)

- aztán következett a korábbi VOR csúcs (596,6 tmf, Ericsson 4, Volvo 70, 2008)

- végül a Team AkzoNobel átlépte a 600 mérföldes küszöböt.

A mérés május 25-én, 602,51 tmf-nél érte el a legnagyobb értéket, ami 25,1 csomós (46,48 km/h) átlag. Csúcssebességük 30 csomó (55,56 km/h) volt ebben az időszakban. A dolognak külön ízt ad néhány jelenlegi résztvevő:

- Martine Grael (kormányos és vitorla trimmer, olimpiai bajnok), édesapja Torben Grael, aki az Ericsson 4 szkippere volt 2008-ban (ők végül megnyerték a regattát).

- Jules Salter (navigátor), tíz éve az Ericsson 4 csapat tagja (és ugyanígy navigátor): 2008-ban majdnem megvolt a hatszáz mérföld, az Atlanti-óceán déli részén jártunk, az első szakaszon, de nem haladtunk ennyire egyenesen, még vitorlacseréket is csináltunk közben. Ám ez nagyon komoly eredmény. Kicsit segített a Golf-áramlat is, sokkal többet számított azonban, hogy mindenki most hozta ki magából a legtöbbet, olyan keményen nyomtuk a hajót, mint korábban egyszer sem - és a gép egyben maradt.

Simeon Tienpont, a csapat szkippere nyilatkozatban méltatta társait: óriási érzés a mezőny leggyorsabbjának lenni. Ráadásul ilyen körülmények között viszonylag biztonságosan tartható fenn a tempó.Köszönettel tartozunk a parti segítőinknek, akik megfelelő módon készítették fel a hajót, így nyugodtak lehettünk, miközben az utolsó tized csomót is kipréseltük belőle.

Reakciók:

Viszonyításképp: az egytestű, csapattal elért, huszonnégy órás rekordot a száz láb (30,48 méter) hosszú Comanche tartja, méghozzá 618,01 tmf-el, 2015-ből.

Zárásul egy kis ízelítő abból, milyen érzés 25 csomóval rohanni:

 

A szakaszt egyébkét a Team Brunel nyerte, az AkzoNobel második lett.

 

fotó: Konrad Frost / Volvo Ocean Race

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr4914015058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása