Speciális hírblokk

2017.04.01. 07:44

Rendesen a feje tetejére állt a világ! Kijelenthetjük, hogy őrület ami itt zajlik: kamionverseny lesz a Volvo Ocean Race-ből, Keith Musto nyolcvanöt évesen indulni akar az Olimpián, az új-zélandi csapat pedig víz felett lebegő hajót fejlesztett.

 

isail_20170401_00_americascupcom.jpg

 

Szárazföldi szakasz a Volvo Ocean Race-en

 

A verseny szervezőbizottsága már korábban bemutatta a 2017-18-as útvonalat, de most csavartak rajta egyet. Eszerint a harmadik szakasz során a mezőny Fokvárosból Perth-be vitorlázik, ott kamionokra pakolják a hajókat, hogy aztán Melbourne-ig árkon-bokron át folyjék a viadal, ahol mindenki egyéni útvonalat választhat.

Mark Turner, igazgató, VOR: a parti kiszolgáló csapatok korábban sosem kaptak figyelmet, pedig elképesztő munkát végeznek. Így most esélyt kapnak rá, hogy megmutassák, mit tudnak. Valószínűleg sokan választják majd az A1-es autópályát, amin a kormány arra az időszakra hatályon kívül helyezi a sebességkorlátozást.

A Perth-be való érkezést követően minden egység negyvennyolc órás kényszermegállást teljesít, ezzel a kamionok indulása széthúzódik, csökken az ütközés veszélye. Egy járatra négy sofőr kerül, két fős váltásokban dolgoznak majd, nyolc óránként cserélnek. És ellenőrzik őket, nem fogyasztanak-e amfetamint vagy egyéb teljesítményfokozót: a fehér porokat egyértelműen tiltjuk, de a fű és a bor fölött szemet hunyunk. Elvégre teherautó-sofőrökről beszélünk – ütött meg engedékeny hangot George Lowell, a WADA szakértője.

 

isail_20170401_01_totjuetono_1.jpg

 

Visszatér egy legenda

 

Keith Musto, a Brit Birodalom lovagja a minden idők legidősebb olimpiai indulója kíván lenni. A saját nevét viselő vitorlás márka alapítója nyolcvanegy évesen lett a Brit Vitorlás Csapat tagja, és a 2020-as Játékokra próbál kvalifikálni. Afelől senkinek nem lehet kétsége, hogy a nyolc, eddig leélt évtized elképesztő mennyiségű tapasztalattal ruházta fel, 1964-es (Tokió) ezüstje után most csak az arany jöhet szóba. Szárnyra keltek olyan pletykák, hogy a válogatottban zúgolódás támadt, egyesek ugyanis tartanak attól, hogy az öreg épp az ő helyüket veszi el, ám a vezetőség ennek tényét cáfolta. Ahhoz, hogy Japánban a dobogó csúcsára állhassanak, erő, tapasztalat és precizitás szükséges – márpedig ő mindhárom elvárásnak megfelel, hiába lesz addigra nyolcvanöt éves. Keith Musto: ez egy izgalmas lehetőség, újra vízen lehetek, ha minden jól megy, rajthoz állhatok Tokióban, azt csinálva, amit szeretek – vitorlázhatok. Kétségtelen tény, hogy a koromon kiakadtak páran, de ettől még igaz, hogy temérdek tudással erősítem a csapatot. Alig várom, hogy végre beszállhassak a Nacra 17 osztályba – erre 2017 második felében kerül sor -, mert minél öregebb vagyok, annál gyorsabban akarok menni.

 

 

A kiwi-k antigravitációs teret hoztak létre

 

Amióta az America's Cup létezik, azóta kémkednek egymás után a csapatok, de a mostanihoz hasonló sokkot okozó felvételt még sosem tettek közzé. Mint látható, hajójuk a víz felett lebeg (foiling), amiben épp nem lenne semmi különös, csakhogy itt egy helyben áll! A fényképet az ORACLE egy meg nem nevezett munkatársa indította útjára, alátámasztva azokat a híreket, amik Auckland-et és a Woolamaloo Egyetem Fizika Tanszékét egy mondatban emlegetik.

Bruce B. Bruce professzor: biciklisták a testekben? Csak egy kis figyelem-elterelés. Viszont mindenki beszpta, pedig a valóság ott lebegett az orruk előtt. Amennyiben a helyi vitorlás újságírók csak egyszer nem piáltak volna ebéd után, kiszúrhatták volna, hogy a TNZ testei mindig ugyanannyival vannak a víz felszíne fölött – függetlenül a szél erejétől és irányától. És hogy néha akkor is leestek a vízre, ha ezt a körülmények nem indokolták. A sebességnek semmi köze a repüléshez, a gravitációs hullámoknak és a kvantumtorlódásnak annál inkább.

Elég sokat kell majd gyakorolnunk Bermudán – vigyorgott Grant Dalton, a csapat igazgatója. Van még pár trükk a tarsolyunkban, bízunk benne, hogy a Kupával a kezünkben fogunk távozni a végén. Valószínűleg az ellenfeleink hamarosan nekiállnak nyafogni, de nagy ívben teszünk rá.

 

isail_20170401_03_scuttlebutteuropecom.jpg

 

A siker titka az őszinteség és az egyenlő bánásmód. Ha színlelni tudod ezeket, befutottál – Groucho Marx

 

Kövessetek bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg! És van még Twitter-oldalunk is…

 

fotók: americascup.com; totjueto.no; scuttlebutteurope.com

forrás: sailingscuttlebutt.com

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr1712393007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása