Elaine Bunting írását a Yachting World internetes oldalán publikálták, a tengeri jártasságot, valamint a stressztűrést jelölve meg a siker alapvető hozzávalóiként.

 

Joyon_IDEC_image.jpg 

 Bravó Francis Joyon!

 A francia "rakétaember" őrült tempójú hajózást és példamutató kitartást kombinálva június 15-én szétzúzta a korábbi rekordot, amikor a New York - Lizard point távot 5 nap, 2 óra, 56 perc, 10 másodperc alatt teljesítette. Olyan rekordról beszélünk, melyet eddig hatan tartottak - Joyon kétszer -, nem véletlenül. Keveseknek van meg a próbálkozáshoz szükséges felszerelésük, tapasztalatuk vagy bátorságuk.

 Elég nagy a különbség aközött, amikor egy front peremén teljes legénységgel kel át valaki az Atlanti-óceánon, és aközött, ha ugyanezt valaki úgy próbálja meg, hogy egyedül próbál irányítani egy határig terhelt óriás trimaránt. Nem mindenki képes kibírni, akár fizikálisan vagy mentálisan, esetleg a tudása hiányzik, hogy borulás és törés nélkül végigcsinálja.

  

Screen-shot-2013-06-17.png   

 A fenti kép talán jól érzékelteti a Joyon-t ért stresszt: a Lizard-fok közelébe érve még mindig teljes gőzzel nyomja - hiába ért zsúfolt hajózási út és a part közelébe.

 A zöld jelzést június 10-én kapta meg Jean-Yves Bernot-tól, aki régóta segíti meteorológiai tanácsaival. Június 11-én hagyta el New York-ot (konkrétan az Ambrose világítótorony vonalát), hogy az ott lévő időjárási rendszerből a legjobbat hozza ki a maga számára, végig annak elején maradva, nagyjából sima tengeren. Thomas Coville 2008-as útvonalához képest 200 mérföldre délre nyitott (A linkre kattintva térkép nyílik külön ablakban - iSail), aminek köszönhetően ugyan hosszabb utat vitorlázott (2865 helyett 3222 tmf), ám azt majdnem végig 25-30 csomós szélben. Az időkülönbség 16 óra, 34 perc, 30 másodperc.

  

Szolgálati közlemény: kövessetek minket a Facebook-on, vannak finomságaink, amiket csak azon jelenítünk meg! És ott van még Twitter oldalunk is...

      

 Június 13-án kétszer is halzolt, amivel újabb plusz mérföldeket gyűjtött be, cserébe távol maradt az alacsony nyomású rendszer közepétől. Ezt a rövid igazítást leszámítva végig jobbcsapáson haladt. Bernot elmondása szerint nem beszéltek sokat az időjárási helyzetről, egy e-mail reggel, egy este, esetenként pár szavas rádiókommunikáció zajlott köztük. Joyon egyébként amikor csak bírt, ébren volt, a fedélzeten tartózkodott, hogy szinten tartsa a hajó teljesítményét. Egyszer megpróbáltam lassítani, hogy pihenjek kicsit, de lelkiismeret-furdalásom támadt, úgyhogy visszahúztam a vitorlát.

 Átlagsebessége 26,2 csomóra jött ki, amikor a legjobban haladt, hosszan tudta 0 csomó fölött tartani magát. Sikere tengerész tudásának lenyomata, egyúttal új szóló rekordot könyvelhet el az eddigi három mellé (pl. 57 nap alatt egyedül a Föld körül vagy épp a szóló 24 órás rekord 666 tengeri mérföldje)

  

 (forrás: yachtingworld.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr195370427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása