A király új hajója

2012.11.01. 17:27

 Ebben azért van némi csúsztatás, ugyanis egy néhai uralkodó vízi járművének replikájáról van szó.

Britannia_past_01.jpg

 

A Britannia nevű jacht eredetileg Hendersonék hajóműhelyében öltött testet, 1893-ban bocsájtották vízre, V. György király (Viktória királynő és Albert herceg fia) volt az első tulajdonosa. 1931-ben Bermuda rigget kapott, így befért a híres-neves J Osztályba. Életciklusa 1936-ban ért véget, mivel a király végső akarata az volt, hogy kedves hajója kövesse őt a túlvilágra, így június 10-én a Szent Katarina-árokba süllyesztették Isle of Wight mellett.

 Az utolsó kihajózás:

 

Britannia_past_04.jpg 

 

  1994-ben egy nagyratörő terv keretében a semmiből elkezdték újra felépíteni, és bár a királynő áldása kísérte az ötletet, a kezdeményezés félbeszakadt, majd nyolc évig semmi sem történt az ügyben. Most azonban ismét lendületett kapott a projekt, vezetője Giuseppe Longo, a Faggioni stúdió irányítja a munkálatokat. A jelenleg tizenöt hónaposra tervezett építési időszak végére teljes pompájában láthatjuk "viszont" az 52 méter hosszú hajót 55 méteres árbocával (ami a leghosszabb létező faárboc lesz).

 

Britannia_present_01.jpg

 

 És most jön a csavar! A megvalósuláshoz december 31-ig BÁRKI hozzájárulhat a kickstarter.com -on keresztül, a projektgazdák ugyanis létrehozták saját pénzgyűjtő oldalukat, ahol a lelkes és elkötelezett támogatók tetszőleges mennyiségű angol fonttal működhetnek közre a nemes cél megvalósításában. És bár mindezt nyilván önzetlenül teszik, a másik oldal sem hálátlan, és az egyes összegtípusokat különféle adományokkal honorálja. Így kerülhet a birtokunkba K1 logós kulcstartótól pólón át olajfestményig sok minden. Aztán ott van még jutalom gyanánt a tudat, hogy részünk lehetett egy olyan hajó megépítésében, amely azután egyrészt tengerészeti múzeumként szolgál, másrészt jótékonysági rendezvényeknek ad otthont (lásd még: Kétszer ad, aki gyorsan ad.)

 

Britannia_past_02.jpg

 

 1934. Cowes Week: vezet a Britannia, mögötte: Astra, Shamrock, Candida, Velsheda.

Britannia_past_03.jpg

 

 (fotók: 1: The Field; 2: Kirk of Cowes; 3: k1britannia.org; 4: The Field; 5: ismeretlen)

 (forrás: Sail-World)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr434883852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása