Sam és Armel - Vendée Globe

2012.04.09. 11:17

 Samantha Davies hajóját pénteken összepezsgőzték, Armel Le Cléac'h rendelkezik némi előnnyel, hajója bő két hete úszik, már vízi edzéseket végez.

                                          

VG_Saveol_christen.jpg

                            

 A Savéol névadójára április 7-én került sor, a szertartás aktív közreműködője, egyben a keresztanya Brest szülötte, a 2011-es Miss France, Laury Thilleman volt: büszke vagyok rá, hogy ma itt lehetek Sam-mel. Nyomon fogom követni a versenyt, mert hiszem, hogy ez az út engem is jobbá tesz. Tisztelem azért, amit eddig megtett.

 Meglehetősen nagy számú közönség gyűlt össze a kikötőben, jelen volt a főtámogató igazgatója, Philippe Daré, Brest polgármestere, Francois Cuillandre, további szponzorok, valamint 150 gyümölcstermelő, akik a Savéol beszállítói. És akkor a "mezei" látogatókról, illetve a vitorlázás helyi fanatikusairól még nem is ejtettünk szót.

 Nyilván Sam-nek is volt mondanivalója: egy hajó megkeresztelése egyrészt szimbolikus lépés, ugyanakkor egy meglehetősen érzelemmel teli pillanat a csapat számára. Annak az útnak a kezdő lépése, amely elvisz minket a Vendée Globe-ig. Boldog vagyok, hogy megoszthatom azokkal, akik lehetővé tették számomra, hogy körbevitorlázzam a Földet. Gondolok itt első sorban a Savéol-ra, minden más partnerre, aki mellém állt és a technikai csapatomra is. Örülök, hogy Laury is megjelent: gyönyörű keresztanyja a hajómnak, elkötelezett a sport iránt és Brest ismert szülötte. Szerintem sok közös van bennünk.

 Ezeken a körökön már túl van a Banque Populaire kormányosa, ott a hajó március 22-én került vízre. Ebből fakadólag kicsivel előrébb jár a felkészülésben. Ennek állásáról kérdezte a riporter.

               

VG_ALC_grind.jpg

               

 VG: Armel, mi volt a legfontosabb a két héttel ezelőtti vízretétel óta?

 ALC: ez az ellenőrzés időszaka. Vitorlázva vizsgálunk át mindent, hogy működik-e. Ezzel párhuzamosan öt másik szkipperrel együtt elméleti órákon is részt veszek. Hamarosan négy-öt napos utakra indulok szólóban, így komplexebb, nehezebb és reálisabb feladatokat is végezhetek. Akkor fogom tudni végleg kalibrálni az elektronikai rendszereket. Három hónap műhelymunka után végre vitorlázhatok!

 VG: Sokat beszélsz a hajóról, de mi van veled? Végzel speciális fizikai felkészülést?

 ALC: Az erőnléti edzés nagyon fontos, igen. Egy évvel a rajt (2012. november 10. - iSail) előtt álltunk neki, az edzőm fokozatosan növelte a terhelést, főleg akkor amikor a Banque Populaire még a műhelyben volt - hiszen én is jobban ráértem. Az kényelmes időszak volt, kialakíthattam a táplálkozási irányelveimet is. A verseny előtti munka alapvető fontosságú, nekem pedig van szerencsém ezt olyanokkal végezni, akik tudják, mire kell felkészülni, hiszen vettek már részt hasonlóban.

 VG: Mit tanultál a legutóbbi Vendée Globe-ból - ami történetesen neked az első volt?

 ALC: Egy ilyen verseny után hasznos értékelni a történéseket, mi történt, mi nem ment úgy, ahogy elterveztük. Ez érvényes rám és a technikai személyzetre is. Szerencsések vagyunk, mert a Banque Populaire maxi trimarán legénységének tapasztalatai is rendelkezésünkre állnak. Sokat beszélgettünk velük, ezekből az eszmecserékből pedig rengeteget tanultunk időjárásról, ruházkodásról, táplálkozásról, vitorlákról és felkészülési módokról.

 VG: Az alapos felkészülés ellenére, mitől tartasz a leginkább?

 ALC: Tudom, hogy nehéz lesz a szeretteimet itt hagyni, pláne, hogy a legutóbbi verseny óta bővült a család. Jó előre fel kell készítenem a gyerekeimet arra, mi fog történni. A többi versenyzőhöz hasonlóan én is tartok egy utolsó pillanatban hibától, bár még van elég időnk a felkészülésre. De azért mindig agyalok alternatív megoldásokon, hátha. A Vendée Globe mindig egy új sztori.Az útvonal kivételével minden változik, a körülmények egyedivé tesznek minden alkalmat.

 VG: És mire vársz a legjobban?

 ALC: Hogy ott lehessek a rajtvonalon, és learathassam az elvégzett munka gyümölcsét. Az indulás napja eleve megindító pillanat, a közönség pedig még különlegesebbé teszi. Olyan sok minden akad, aminek részesévé kellene tenni a kikötőben felbukkanó nézőket és a versenyt követőket: például azt, amit vitorlázás közben érzünk. A másik, amire várok, az a visszatérés - olyan helyekre, ahol az előző verseny óta nem jártam. Egy olyan, három hónapos kaland áll előttünk, ami ismét varázslatos pillanatokkal fog megajándékozni, én pedig alapvetően csak abban reménykedem, hogy célba érek.

                       

(forrás: vendeeglobe.org)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr984373011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása