Már csak egy hónap van hátra az idei Rolex Middle Sea Race rajtját jelző ágyúlövésig. Az október 23-án immár 31. alkalommal induló offshore versenyre eddig 60 hajó jelentkezett 18 országból.

            

Rolex Middle Sea Race - rajt (2009) (fotó: Rolex / Kurt Arrigo)               


A 606 tengeri mérföldes táv ismert: Málta Nagy-kikötőjéből kell északnak indulva, a Messinai-szoroson áthaladva megkerülni Szicíliát, az Aeoli-szigeteket, az aktív Stromboli tűzhányóval ékes Strombolicchio-t, az Egadi-szigeteket, majd délnek fordulva venni Lampedusát, onnan pedig észak-keletnek tartva a Comino-csatornán át Marsamxett-be befutni.

A szervezők legnagyobb örömére már nemcsak a hagyományosan induló országok jachtjaival kell számolniuk, hanem egyre több közép- és kelet-európai csapatot találunk a rajtlistán - köztük a már ismerős terepre merészkedő Józsa Márton csapatát a 60-lábas Wild Joe-val (hajrá!), az ukrán Jaroszlav Iszakov csapatát a Moryanka nevű Jeanneau Sun Odyssey 36i fedélzetén, a cseh Milan Hajek Beneteau First 40.7 típusú hajóját, a Three Sisters-t, valamint az orosz Szergej Popelisev Comrade nevű Dufour 45-ösét, Valentin Zubkov Shipman 63-asát, a Coral-t és Oleg Szmirnov Business System Telehaus-át.

Az esélyesek között megtaláljuk Mike Slade ICAP Leopard 100-lábas Farr-tervezésű, 2007-ben vízre bocsátott maxiját, ami azóta részt vett a Rolex Sydney Hobart Race-en 2007-ben és 2009-ben, a Rolex Fastnet Race-en 2007-ben és 2009-ben (mindkét évben abszolút győzelemmel), továbbá a 2009-es Rolex Middle Sea Race-en, ahol ugyancsak abszolút győztes lett, ám az időrekordot 25 perc híján nem javította meg.

A jelenleg is érvényes pályarekordot George David hajója, a 90-lábas Reichel/Pugh-tervezésű Rambler tartja: 2007-ben 47 óra, 55 perc és 3 másodperc kellett nekik a táv teljesítéséhez.

Az ICAP Leopard közvetlen versenytársa lehet az ugyancsak 100-lábas Reichel/Pugh-tervezésű Esmit Europa, ami korábbi nevén (ex-Alfa Romeo 2-ként) már versenyzett az ICAP Leoparddal.

Visszatér Andres Soriano is az Alegre nevű 21-méteres mini maxi  fedélzetén, hogy megvédje 2009-es összetett győzelmét. Erre minden adott, hiszen nemrég nyertek osztályukban a Rolex Capri Sailing Week és a Rolex IMA Championship versenyein is. Arról nem is beszélve, hogy 2008-ban a Rolex Middle Sea Race-en övék volt az abszolút győzelem is.

A maxik között indul még a Black Pearl (2008) Baltic 77-es, igaz ezúttal első offshore versenyén. A luxusjacht fedélzetén olyan versenyzőket találunk majd, mint a navigátorként fellépő Marc Lagesse, aki a 32. America's Cup-on a dél-afrikai csapatot erősítette.

Még három hét van a jelentkezések október 15-i lezárultáig - így kiderülhet, hogy megdől-e a 2008-as részvételi rekord, amikor 78 hajó vágott neki a távnak.

        

(Forrás: Regatta News)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr73439608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása