Parallel problémák

2010.04.27. 11:11

Két tinédzser is épp próbálja vitorlással megkerülni a Földet, hogy begyűjthessék a legfiatalabbnak járó trófeát. Jessica Watson és Abby Sunderland nagyjából egyszerre szembesült az éppen aktuális bajjal.

 

Jessica Ausztrália déli részénél járt, Tasmánia déli részét készült kerülni, amikor lecsapott rá az előre jelzett frontok közül az első. Így rögtön egy fejre állással indult a nap, mégis ezt írta blogjába: ma borulással, vizes ággyal, fejfájással és elég nagy hullámokkal kezdtünk, ennek ellenére remekül érzem magam. Tudom, hogy a borulás és a remek szavak nem valók egy mondatba, de jobban érzem magam, mint bármikor a héten. A szél tegnap 35 csomóval érkezett, és kitartott egész éjszaka, néha 40 csomós befújásokat is mértem, de nem volt semmi extra, mert igazán konzervatív módon, egy szál viharfock-kal vitorláztam.

A borulás után.

 

Abby nem ilyen szerencsés, neki az automata kormánya mondta fel a szolgálatot, Fokváros felé tart, a segítség nélküli körbevitorlázásról letett: megpróbáltam mindent, majdnem félútig jutottam. Megyek majd tovább, de azt még nem tudom, megállok-e még. Őrültség lenne a rosszul működő felszereléssel kísérletezni.

Ő egyébként egyszer már igénybe vett segítséget, amikor január 23-án megállt Cabo San Lucasban, hogy újabb akkumulátorokat rakjon a hajóba, és kisebb javításokat elvégezzen. De akkor még újra nekifuthatott a rekordnak, hiszen addig nem keresztezte az Egyenlítőt. A két elektronikus kormány idáig sem működött hiba nélkül, volt, hogy mindkettő bemondta az unalmast, vagy össze kellett kötni őket, hogy legalább valamelyest használhatóak legyenek.

Ebben például alapvetően különbözik a két lány, Jessica hajóján szélkormány van, ami kevésbé pontos, viszont nem használ energiát, így megbízhatóbban működik.

 

Mindent megpróbált.

 

Ha innentől minden jól megy, Abby még lehet a legfiatalabb Földkerülő, ha nem is a "kikötés és külső segítség nélkül" kategóriában.

 

(forrás: Sail-World)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr853439534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása