Nem az egyszerű feladatok közé tartozik. Pillanatról-pillanatra alkalmazni az ezernyi szabályból a megfelelőt, jó helyre állni a motorossal, hogy mindent pontosan lássunk, és mindezt úgy, mintha ott sem lennénk - elvégre nem zavarhatjuk a versenyt!

 

 

Az alábbi videók az idei Knickerbocker Cup - on készültek, láthatunk mindent, amit a bírák - és ami még fontosabb: hallhatunk mindent, amit mondanak! A terminológia és a módszerek kissé idegenül hathatnak, lássuk tehát az alapokat: a két bíró a versenyző hajókra képzeli magát, hogy képben legyenek, és tudják, éppen mely szabályok érvényesek. Az első videón Anna Tunnicliffe érkezik a rajthajó felől, őt egy férfi hang kíséri, míg a bójánál Dave Perry lép be, ő kapta a női bírót. A szakaszosan hallható rádióadás a kísérő motorosból jön, ők elsősorban azt nézik, hogy létrejön-e fedés. Szintén az ő dolguk megítélni, hogy valamely hajó éppen adott irányba halad avagy manőverezik. Gyakran hangzik el a "give" szócska, ez az útjogot megadni köteles hajót jelöli. Példának okáért a "windward-give" szerint a szél felőli hajónak ki kell térnie a szél alatti útjából.

 

A Tunnicliffe-Perry csata:

 

Egy másik harc, még 2008-ból:

(forrás: Sail-World)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr703439392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása