Richard Branson bánata

2012.11.21. 16:10

 A sztori röviden: a Virgin alapítója és feje megszállott kitesurf rajongó. Több, mint tíz éve nyomja a sportot, voltak közben emlékezetes pillanatai.

RB_model_kite_01.jpg

 Tavaly júliusban Guiness-rekordot is felállított, amikor addigi legidősebbként (61 évesen) átsiklatta az Angol-csatornát. Komoly szerepe volt abban, hogy tavasszal az ISAF úgy döntött, az RS:X helyett a kite kerül az olimpiai programba Rio-ban. Két spanyol ajkú képviselőt (Teresa Lara - Venezuela, Gerardo Seeliger - Spanyolország) szerzett meg támogatóként, remélve, hogy további latino országok csatlakoznak hozzájuk. A dolog részben bejött, ám a szavazás eredményének kihirdetése után nem sokkal a Venezuelai Vitorlás Szövetség levélben fejezte ki tiltakozását Lara szavazata ellen, míg a Spanyol Vitorlás Szövetség sajtóközleményben tudatta, Seeliger hibásan voksolt. Andorra, Portugália és Spanyolország képviseletében kellett választania, utóbbi szerepben az RS:X-et. A zavar elég volt a 19:17-es arányhoz, győzött a kite, az RS:X pedig megkezdte fél éves harcát a visszakerülésért.


 Felmerül sok kérdés, ezek egyike például rögtön az, hogy tulajdonképpen miért is kell ilyen gyakran váltogatni az Olimpián részt vevő hajóosztályokat. Ott van példának a női párosverseny, illetve a hozzá kapcsolódó Elliot 6m, amiből most a Brazil Vitorlás Szövetségnek van mindjárt hat darab is - a semmire.


 És hogy miért idéztük fel mindezt? Nos, Richard Branson november 10-én az alábbiakat írta a blogjában:


  a látványos sportok egyikének szomorú napja ez, lévén a kitesurf kikerült a 2016-os Olimpia programjából. A windsurf a kite kárára nyerte vissza a helyét, miután az ISAF így döntött. Azok a sportolók, akik a májusi bejelentés óta keményen edzettek, most csalódottan állnak, és azok a windsurf-ösök is pórul jártak, akik átálltak. Az ISAF mindekit félrevezetett, és meglehetős szűklátókörűségről tett tanúbizonyságot, amikor ezt a béna döntést meghozta. Az eredeti jó és bátor választás volt, bár nekem  meggyőződésem, hogy mindkét szakágnak lenne helye az Olimpián. Ha valamitől meg kellett volna szabadulni, az valamelyik vitorlás osztály lehetett volna, azok kevésbé izgalmasak és nem is kötik le a nézők figyelmét.
 A kitesurf a ma létező egyik leglátványosabb sportág, ahol az ember megküzdhet az elemekkel. Amilyen remek nyarunk volt, annyival szegényebb lett az Olimpia ez után a döntés után.
 Személyesen is érintett vagyok, hiszen összehoztam a Brit Virgin-szigetek kitesurf csapatát, Rio-t véve célba. A tagok némelyike a windsurf-ből érkezett, és történetesen jobban élvezték új szakágukat, mint a régit. És a brit válogatott is már javában dolgozik. Most mindenkinek keserű a szájíze.

 Most mit mondjunk? Sz@r ügy.

 De a buli ettől még folytatódhat.

RB_model_kite_02.jpg

 

 (fotók: Stephane Gautronneau)

 (forrás: vsail.info)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr104918272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása