Tegnapelőtt a Puerto Rico-i San Juanban tartott díjátadó ünnepségen kiderült, kik nyerték meg az idei díjakat. Nem titkolózunk: a hölgyeknél az Egyesült Államok vitorlázója, Anna Tunnicliffe, a férfiaknál a spanyol Iker Martínez - Xabier Fernández duó lett a befutó.

Az Év Vitorlázói - 2011

Amint azt korábban megírtuk, idén is komoly jelöltek indultak a kitüntető címért. A díj odaítéléséről a 137 nemzeti tagszövetség szavazatai döntöttek.

Az Év Vitorlázója díj 18 éves történetében Anna Tuncliffe a harmadik olyan hölgy, aki két ízben is elnyerte a díjat - Ellen MacArthur és a Sofia Bekatorou - Emilia Tsoulfa páros után. Az angliai születésű, 29 éves Tunicliffe 12 évesen költözött szüleivel Ohioba. 2008-ban Pekingben olimpiai aranyat nyert Laser Radialban, azonban a ranglista elsőség nem bizonyult elegendő kihívásnak, mert 2012-ben már női párosversenyzésben szeretne ismételni. Ez persze nem meglepetés, hiszen jelenleg az ő csapata vezeti a nemzetközi ranglistát ebben az osztályban. Nem mellesleg közben Snipe osztályban is világbajnok lett, és az év során összesen két olyan versenye volt, ahonnan érem nélkül tért haza.

A férfiaknál kitüntetett spanyol (bocsánat, baszk) páros, Iker Martínez és Xabier Fernández az elmúlt 11 évben idén harmadik alkalommal kaptak jelölést a díjra, és végre győzelemmel zártak. Az ünnepségen nem tudtak részt venni, de ez esetükben megbocsátható, hiszen - amint azt már szintén megírtuk - a VOR versenyében a Telefónica csapatát vezetik éppen az Atlanti-óceánon (és egész jól állnak). A harmincas éveik közepén járó spanyol vitorlázók 1988 óta ismerik egymást - igaz, akkor még mindketten Optimisteztek. 1999 óta hajóznak együtt - akkor kezdtek 49-esezni. Ezt olvasva kissé meglepő, hogy már 2000-ben ők képviselték Spanyolországot az Olimpián - igaz, akkor még nem olyan sikeresen, mint 2004-ben (amikor megnyerték) vagy 2008-ban (amikor másodikok lettek). 49-esben nyertek még 3 VB-t (2002, 2004 és 2010) és 3 EB-t (2002, 2007 és 2008). Offshore versenyzésben a Volvo Ocean Race sem ismeretlen számukra, hiszen 2005-2006-ban, valamint 2008-2009-ben Bouwe Bekkinggel vitorláztak (és lettek filmcsillagok), de 2010-ben a Barcelona World Race-en is indultak az IMOCA60 MAPFRE fedélzetén - ott 14 hajóból másodikak lettek - 25 ezer mérföldet megállás nélkül megtéve 94 nap, 21 óra, 17 perc és 35 másodperc alatt. Azon a versenyen Fernández 17, Martínez 10 kilót dobott le magáról. Közben idén Weymouthban 49-eseztek ismét egy jót - ott a mostani szavazáson alulmaradt Nathan Outteridge csak az éremfutamban tudta lenyomni a spanyolokat, így lettek másodikok. Úgy tűnik, nekik nem jelent problémát offshore nagyhajók és szkiffes pályaversenyzés között váltogatni.

2012 érdekes évnek ígérkezik - az Év Vitorlázója cím tekintetében is, ahol a következő szavazás eredményét jövő novemberben Írországban, Dun Laoghaire-ben ismerhetjük meg.

(Forrás: ISAF)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr793439737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása