A Niklas Zennström tulajdonos által kormányzott TP52-es hajó, a RÁN nyerte az EuroCard Round Gotland Race-t, Svédország legrégebbi és legnagyobb hírű nyílttengeri versenyét. A rajt július elsején volt Sandhamn közelében. Lényegében a teljes távot végigcsatázták egy másik TP52-essel, az Artemis-szel. A svéd származású szkipper így értékelt:

"Gyerekkorom óta részt akartam venni ezen a versenyen, de eddig még sosem jött össze. Gyönyörű pálya: a stockholmi félsziget külső oldaláról indul, körülöttünk 20000 sziget. Aztán irány délnek a Balti-tengeren keresztül, kerülni a Gotland-szigetet, és vissza a fővárosba. Az évnek ebben a szakában ideális az időjárás, mert meleg van és rövidek az éjszakák - elképesztőek a fények.

Az Artemis legénysége sem hagyott kívánni valót maga után. A fedélzeten láthattuk többek között Russell Coutts-ot és Magnus Voxen VOR-veteránt. A hajó legújabb generációs TP52-es, és a RÁN-hoz hasonlóan IRC-versenyzésre optimalizálták. A meteorológiai előrejelzés gyenge szelet jósolt, ezért úgy döntöttünk, hogy 13 helyett 10-en indulunk neki a távnak. Szerintem ez hozta meg nekünk a győzelmet, mert a gyenge szelekben így gyorsabban tudtunk haladni. Az Artemis alapból könnyebb nálunk, valamit ki kellett találnunk.

Az utolsó hajnalon cirkáltunk a cél felé, az Artemis ezt jobban bírta, így lassan lehagyott minket. Kora délutánra visszaelőztük, mert folyamtosan kihasználtuk a szélfordulókat. Idegtépő verseny volt, sokszor váltottuk egymást a vezető pozícióban, szerencsére mi nevettünk a végén, amikor három perccel előttük futottunk be."

Kupák, győztesek, gratulálók

 

A csapat nem pihen túl sokáig, átszállnak Zennström új hajójára. A 72 lábas gépet Judel - Vrolijk tervezte és azt is RÁN-nak hívják. A RORC Channel Race-n indulnak vele, ami felkészülés a 2009-es Rolex Fastnet Race-re. A kettő között pedig részt vesznek a Cowes Week-en is, csak, hogy ne unatkozzanak.

 

(forrás: ScuttleButt)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr113439346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása