Mivel szerdán a kétszemélyes dingik (nőknél és férfiaknál is 470) valamint a többtestű vegyespárosok (Nacra 17) csatlakoztak a versenyzést korábban megkezdő osztályokhoz, már csak a sziffesek "ülnek a parton".

rio2016_d3_00_sailingenergy_worldsailing.jpg

Nacra 17: a meglehetősen kevés azon kategória egyike az Olimpián, ahol férfiak és nők közösen, egy pályán, azonos feltételek mellett versenyezhetnek. Harminc perces futamokat irányoztak elő nekik, amiből tizenkettőt kellene teljesíteniük, mielőtt kialakul a végső sorrend, ami alapján az első tíz az éremfutamba kerül. Nagy esélyesnek számítanak a franciák, akik a fiatal osztály eddigi mind a négy világbajnokságát megnyerték, de Billy Besson hátsérülése erősen hátráltatta a felkészülésüket. Ausztrália, Spanyolország és Olaszország egységei táplálhatnak a többieknél vérmesebb reményeket az éremszerzésre, de bármi megtörténhet. Talán a spanyolok előrébb vannak egy hajszállal, lévén Fernando Echávarri 2008-ban aranyérmet szerzett Tornádóban (akkor még az volt a többtestű), míg csapattársa, Tara Pacheco 470-esben világ- és Európa-bajnok.

rio2016_d3_01_sailingenergy_worldsailing.jpg

470 női: 1988 (Szöul) óta szerepelnek ebben a formában az olimpiai programban, tíz - egyenként ötven perces - futam teljesítése a cél az augusztus 17-ei éremfutam felé menet. Itt van London arany- (Jo Aleh - Olivia Powrie, NZL) és ezüstérmese (Hannah Mills - Saskia Clark), ahogy Peking bronzérmese, az immár ötszörös olimpikon Fernanda Oliveira (BRA), akinek legénysége Ana Luiza Barbachan is már másodszor szerepel az ötkarikás játékokon. Az osztrák Lara Vadlau Londonban még csikó volt, de Jolanta Ogarral összeülve 2014-ben és 2015-ben világbajnoki aranyat szereztek, úgyhogy figyelni kell rájuk.

rio2016_d3_02_sailingenergy_worldsailing.jpg

470 férfi: 1976 óta kirobbanthatatlan az Olimpiáról, futamaik úgy alakulnak, mint a hölgyeknél. A címvédő Mat Belcher - Will Ryan (AUS) kettős évek óta uralja a mezőnyt, csakhogy 2009 után idén ismét a Sime Fantela - Igor Marenic (CRO) páros szerezte meg a világbajnoki címet, és igen jó formában vannak.

Az előrejelzésnek megfelelően igen friss húsz csomó körüli szélben zajlottak a futamok szerdán.

Finn: Berecz Zsombor a futam feléig az élen vitorlázott, de aztán a zavaros hullámzás miatt hátrébb esett, ötödiknek ért célba, nyert Jonathan Lobert (FRA), mögötte Giles Scott (GBR) és Ioannisz Mitakisz (GRE) loholt, a menők jó része befért a mezőny első felébe. Másodszorra Scott és Mitakisz egyet előrébb lépet, helyet szorítva a dobogón Caleb Paine-nek (USA), Zsombi tizenkettedik helyre volt jó, míg az éremre hajtó Jonas Högh-Christensen (DEN) nem futott be a célba. Összetettben Scott áll az élen, utána Vaszilij Zbogar (SLO), majd Alican Kaynar (TUR) következik.

rio2016_d3_03_sailingenergy_worldsailing.jpg

Laser Standard: Nick Thompson (GBR) brillírozott (2,1), elsőre Rutger van Schaardenburg győzött (Kacper Zieminszki, POL lett a harmadik), míg a második menetben Scheidt ért be másodiknak, harmadik Enrique Jose Araathon Pacas (ESA). Vadnai Benjámin az R5-ben valamit nagyon elrontott, mert kióvták, R6-ban eléggé elszakadt a mezőny első felétől (30). Az élen Tonci Stipanovic (CRO) áll, őt Thompson, majd van Schaardenburg követi, Scheidt negyedik, Benji harminckettedik.

rio2016_d3_04_sailingenergy_worldsailing.jpg

470 férfi: A Fantela-Marenic páros győzelemmel és másodikkal köszönt be, Belcher és Ryan 8,1-e kevésbé egyenletes teljesítményt mutat. Ennek ellenére összetettben másodikok, mert a harmadik Paul Snow-Hansen - Daniel Willcox (NZL) duó 2,10-e csak a harmadik helyre elég. Mögöttük három párost látunk: Panagiotisz Mantisz - Pavlosz Kagialisz (GRE), Matthias Schmidt - Florian Reichstaedter (AUT), valamint Sofian Bouvet - Jeremie Mion (FRA) mind-mind tizenkét pontos.

Nacra 17: bármi megtörténhet - írtuk. És meg is történt. Az első futamban sehol egy "esélyes" páros a dobogón: Mathias Buhler - Nathalie Brugger (SUI), Justin Liu - Denise Lim (SIN), Ben Saxton - Nicola Groves (GBR) volt az első három, a franciák hetedikek, a spanyolok tizenhatodikak lettek. Az újabb körben Samuel Albrecht - Isabel Swan (BRA) nyert, őket Santiago Lange - Cecilia Carranza Saroli (ARG) és Thomas Zajac - Tanja Frank (AUT) üldözte - de elég komoly ráhagyással. Előbbiek 2:20-at, utóbbiak 3:21-et kaptak a fél órás (a győztes számára pontosan 31:27-es) menetben. Vezetnek a svájciak, őket a britek, majd az argentinok követik.

rio2016_d3_05_clivemason_gettyimages_600.jpg

Laser Radial: a "nap nyertese" cím Anne-Marie Rindomot (DEN) illeti a 3,1 miatt, Marit Bouwmeester 1,5-je sem rossz, Paige Railey az első menetben úgy ment (2), mint aki végre komolyan gondolja, hogy éremért jött, Van Acker tizenhatodikja "érdekes", Érdi Mári huszonhatodikja semmiképp sem rossz (ne feledjük: tizenhét éves, ez az első Olimpiája). A második futamban Annalise Murphy (IRL) és Tuula Tenkanen (FIN) lett dobogós (Mári huszadik), ami összetettben Murphy-nek jó az első helyre, Rindom a második, Bouwmeester a harmadik. Mári tizenhetedik, ami azt jelenti, hogy a harminchét fős mezőny első felében tartja magát.

rio2016_d3_06_sailingenergy_worldsailing.jpg

 

Kövessetek bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg! És van még Twitter-oldalunk is…

 

fotók: Sailing Energy / World Sailing: 1-5,7; Clive Mason: 6

forrás: rio2016.com

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr1910260796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása