Nyolc város, nyolc verseny - idén ez volt az Extreme Sailing Series. És a végére öt csapat, akik között még korántsem volt lejátszva, ki állhat a dobogóra. Aztán hirtelen csak négyen lettek,  mert az Emirates Team New Zealand visszalépett a versenytől.

  

141214_ess_sydney_lloydimages_037.JPG

   

Állítólag vonakodva hozták meg a döntést. Grant Dalton, csapatfőnök: az Extreme Sailing Series intenzív versengése nagyon értékes tapasztalatokkal gazdagított minket. A lebonyolítási rend és a szoros futamok arra kényszerítik az embert, hogy a másodperc tört része alatt hozzon döntéseket. Szerettük volna végigcsinálni a szezont, de most, hogy fény derült a harmincötödik America's Cup helyszínére, minden erőnkkel a kihívásra akarunk koncentrálni.

Az előzetes várakozások kötül Leigh McMillan, a The Wave-Muscat szkipperének mondatát emeljük ki (a csapat 2012-ben és 2013-ban is nyert összetettben): számomra hihetetlen volna, ha idén meg tudnánk védeni a címünket. Nyolc pontos hátrányuk nem tűnt ugyan soknak, de Sydney-ben dupla pontokért ment a verseny, plusz az élen álló Alinghi elképesztő szezont produkált. Morgan Larson, a csapat szkippere ugyanakkor nem győzte hangsúlyozni, mekkora hiba lenne ölbe tett kézzel várni, hogy az ölükbe hulljon a sült galamb.

Az első napon (december 11.) a rendezőség azt a megállapítást tette, hogy a meteorológiai előrejelzés, sajnos, egészen pontos volt. A tervezett rajt idejére 30 csomó fölé kúszott az alapszél, a pöffök néha a 45 csomót is elérték. Ilyen körülmények között ezekkel a hajókkal nem lehet biztonságosan versenyezni. Holnapra gyengülni fog, reméljük, akkor tudunk futamokat tartani.

Tudtak, pénteken tíz-nél(!) állt meg a számláló, melyeket hét különböző egység nyert meg a 18-24 csomós szélben. A The Wave-Muscat két első és két második (plusz egy rakás egyéb) eredménnyel állt a tabella élén a nap végén. Második volt a Realteam (két első), harmadik a Red Bull Sailing Team (egy első, két második), ahol a Roman Hagara - Hans Peter Steinacher páros előszedte minden tudását 2000-ből (akkor nyerték első olimpiai aranyukat, itt, Sydney-ben), és az egész bandából a legkevesebb manőverrel csinálták végig a napot.

Szombaton nyolc futam ment le, a nap végén Alinghi (127 pont), Realteam (125), The Wave-Muscat (120) volt az első három sorrendje, míg a J.P. Morgan-BAR úgy állt 108 ponttal a negyedik helyen, hogy egy ütközés miatt három futamot kihagytak.

A verseny és a szezon utolsó napjára az Alinghi-nek csak annyi feladat maradt, hogy ne végezzen hatodiknál rosszabb helyen, ha ezzel megvannak, övék az összetett elsőség. A célkitűzést annyira teljesítették, hogy az újabb nyolc futamot követően 189 ponttal megnyerték a regattát (az ötödiket az évben) - egyben a szezont (85 pont), és mögöttük is megegyezett a dobogós sorrend az összetettével: The Wave-Muscat (177 / 75), Realteam (168 / 61). Morgan Larson: egy csodálatos csapattal csináltuk végig ezt a szezont. Versenyt és összetettet nyerni Sydney-ben, a világ legjobb vitorlás helyén maga a menyország - egy darabig biztosan eltart, hogy ezt feldolgozzuk. Mostanra olyan magabiztossá váltunk, hogy meg vagyok győződve róla, ezekkel a srácokkal bármilyen regattán diadalmaskodhatunk. Sosem éreztem még így magam a karrierem alatt, próbálom minél tovább megőrizni magamban a hatást. A hatodik futamban a Realteam-mel ütközve a GAC Pindar kormánya eltört, majd a hajó felborult, a hazai csapatnak egy DNF-el és két DNS-el lett vége az évnek.

 

141214_ess_sydney_lloydimages_012.JPG

 

Nathan Wilmot elmagyarázza, mi tört  ént:

 

   

Végeredmény, Act 8:

1.  Alinghi (SUI) Morgan Larson, Stuart Pollard, Pierre-Yves Jorand, Nils Frei, Yves Detrey 189 pont
2.  The Wave, Muscat (OMA) Leigh McMillan, Sarah Ayton, Pete Greenhalgh, Ed Smyth, Nasser Al Mashari 177
3.  Realteam by Realstone (SUI) Jérôme Clerc, Arnaud Psarofaghis, Bruno Barbarin, Bryan Mettraux, Thierry Wasem 168
4.  Oman Air (OMA) Tom Slingsby, Ted Hackney, Kyle Langford, Joey Newton, Ali Al Balashi 157
5.  J.P. Morgan BAR (GBR) Ben Ainslie, Nick Hutton, Paul Campbell-James, Bleddyn Mon, Matt Cornwell 156
6.  Red Bull Sailing Team (AUT) Roman Hagara, Hans Peter Steinacher, Mark Bulkeley, Shaun Mason, Stewart Dodson 151
7.  SAP Extreme Sailing Team (DEN) Jes Gram-Hansen, Rasmus Køstner, Thierry Douillard, Christian Kamp, Brad Farrand 145
8.  Gazprom Team Russia (RUS) Igor Liszovenko, Phil Robertson, Matt Adams, Pete Cumming, Alekszej Kulakov 143
9.  Groupama Sailing Team (FRA) Franck Cammas, Tanguy Cariou, Romain Motteau, Thierry Fouchier, Hervé Cunningham 124
10. GAC Pindar (AUS) Nathan Wilmot, Seve Jarvin, Matt Mitchell, Tyson Lamond, James Wierzbowski 90

  

  

Végeredmény, Extreme Sailing Series 2014:

1.  Alinghi (SUI) 85 pont
2.  The Wave, Muscat (OMA) 75
3.  Realteam by Realstone (SUI) 61
4.  Emirates Team New Zealand (NZL) 49
5.  J.P. Morgan BAR (GBR) 49
6.  Red Bull Sailing Team (AUT) 40
7.  Oman Air (OMA) 38
8.  SAP Extreme Sailing Team (DEN) 36
9.  Gazprom Team Russia (RUS) 30
10. Groupama sailing team (FRA) 26
11t. GAC Pindar (AUS) 13

Összefoglaló a 2014-es évről:

 

   

A 2015-ös évad kezdetére nem kell sokat várni, Szingapúrban február 5-én már indulnak is a futamok!

 

Kövessetek bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg! És van még Twitter-oldalunk is… 

  

fotók: Lloyd Images

forrás: extremesailingseries.com

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr396996803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása