Állni a tengerek ura előtt

2011.11.18. 14:23

Most épp a Volvo Ocean Race kapcsán aktuális, de előfordul más Földkerülő versenyen is. Vagy bármelyiken, amelyik közben féltekét váltanak a versenyzők. De hogy mi ez pontosan, és miért is esnek át rajta a "szüzek", arról az Emirates Team New Zealand Facebook oldalán adtak összefoglalót.

 

 

Régi tengerész szokás, hogy aki életében először hajózik át az Egyenlítőn, azt alávetik egy rítusnak, melynek során Neptun király bírósága elé kell állnia, majd megbüntetik korábbi vétkeiért.

A Camper fedélzetén Hamish Hooper és Adam Minoprio várhatta kínos próbákkal közelítő végzetét: ki- és megfordított ruhák viselése, slaggal körbetekerés, kalodába zárás, szaftos gyümölcsökkel és szószokkal való bekenés, tengervizes koporsóba zárás, rothadó szemétben csúszkálás. Benne volt a pakliban, hogy levágják a hajukat is. Befejezésül minden újoncnak felajánlást kell tennie Neptun számára, ennek során valami személyes értéket kell a vízbe dobni.

Hamish már előre rettegett, szerdán ezt írta a blogjába: a hangulat remek, különösen annál a kilenc embernél, aki már korábban átesett ezen. Az izgalom növekszik minden mérfölddel, amivel közelebb kerülünk az Egyenlítőhöz és az évődések is szaporodnak. Gyűlik a fekete felhő Adam feje és az enyém felett, és valahogy nem tudjuk elhessegetni. Mint ahogy azokat a gondolatokat sem, amelyek a jövendő szörnyűségek körül forognak. Adam éppenséggel nyugodtabbnak tűnik, mint én, de szerintem ez csak a naivitásának tudható be: egyszerűen nem tudja elképzelni, hogy ezek a kedves srácok tényleg megszivatják. Én viszont látom, hogy gaz fények csillognak a szemükben.

 

 

Neptun a vizek és a tengerek ura, a görög Posszeidón római megfelelője, a tenger istene. A szertartás maga az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok Haditengerészetéhez köthető. A vén tengeri rókák eredetileg csak azt akarták tesztelni, vajon az újoncok képesek-e elviselni a hosszú és embertpróbáló időszakot a tengeren. Akik már korábban átlépték a vonalat, gyakran kapják meg a Neptun fia jelzőt, illetve  a Kagylóhátú (megbízható) becenevet. Avatatlan társaik az Ebihalak.

 

kingNeptune.jpg

 

Facebook oldalunkon néhány fényképet is találhattok a témában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr283439741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása