Tizenöt

2024.04.09. 21:48

A hétköznapok taposómalmában majdnem megfeledkeztünk róla, de aztán egy köszöntés eszünkbe juttatta: megint születésnapot ünneplünk itt a blognál.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-szuletesnap-15-00.jpg

Megállapodás született az America's Cup és a SailGP között arról, hogy egyesítik a két versenyen használt jachtok terveit.

vitorlas-tudattagitas-hirek-vitorlazas-americas-cup-sail-gp-aprilis-bolondja-00.jpg

A 18 lábas szkiffekről már az 1930-as évek végén készült felvétel, kezdetben nyilván ritkábban született új anyag, de az idő előre haladtával egyre gyarapodott a rendelkezésre álló mozgókép mennyisége és hossza. Ezek közül szemezgettünk.

vitorlas-tudattagitas-regi-idok-vitorlazasa-18-labas-szkiffek-00.jpg

Öt fénykép a katarzisról

2024.03.14. 19:31

Éric Péron (Adagio) március 13-ai befutásával véget ért az első szóló földkerülő vitorlás verseny, amit Ultim trimaránoknak rendeztek. Megmutatjuk, hogy majd két hónapnyi megfeszített munka, koncentráció és magány után hogyan festettek a versenyzők a célban.

vitorlas-tudattagitas-ot-fenykep-katarzis-tom-laperce-svr-trimaran-lazartigue.jpg

Február 16-án ért véget az SB20 hajóosztály idei világbajnoksága, ahol a Charlotte Borghesi, Pippa Kenton-Page, Artem Basalkin és Gonçalo Lopes alkotta négyes győzött. Ez történelmi pillanat volt.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-sb20-vilagbajnoksag-2024-dubaj-charlotte-borghesi-team-kidzink-00.jpg

 

A tizedik egyszemélyes, megállás és külső segítség nélküli földkerülő vitorlás versenyre készülve a Vendée Globe nyilvánossá tette környezetvédelmi kötelezettségvállalásait.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-vendee-globe-kornyezetvedelem-tiz-vallalas-00.jpg

A 12 méteres osztályról már az 1930-as években készültek rövidfilmek, ezekből szemezgettünk.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-12-meteres-osztaly-regi-videok-30-as-evek-00.jpg

Csak mert Jill Oakes 1701 kilométert kerékpározik, hogy hajóba ülhessen, Carrack Jones pedig 100 mérföldet vitorlázott egy Optimistben, lényegében a nyílt óceánon.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-eletmod-mennyire-szeretsz-vitorlazni-00.jpg

A Law Connect ért célba elsőként, korrigált idő szerint az Alive nyert, zárásként pedig egy macska is teljesítette a 628 tengeri mérföldes távot.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-rolex-sydney-hobart-regatta-2023-10-gondolat-00.jpg

Azt mindig is lehetett sejteni, hogy az óceáni szólóvitorlázók meglehetősen céltudatos, kemény és kitartó hölgyek/urak, de amit Tanguy Le Turquais lenyomott az elmúlt másfél hónapban, az még ebben a körben is egészen rendkívüli.

vitorlas-tudattagitas-retour-a-la-base-2023-tanguy-le-turquais.jpg

Ellentétben a "Mennyi egy töketlen fecske repülési sebessége?" kérdéssel, erre a felvetésre most már meglehetősen egzakt választ lehet adni.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-okologiai-labnyom-11th-hour-racing-the-ocen-race-00.jpg

Elhunyt a Vaskacsa alkotója

2023.11.02. 18:53

Bob Dill nevét kevéssé ismerték az USA-n kívül, de ettől még legendás szárazföldi- és jégvitorlázó volt, aki komoly örökséget hagyott maga után.

vitorlas-tudattagitas-bob-dill-iron-duck-vaskacsa-00.jpeg

 

1973. szeptember 8-án, Portsmouth-ból rajtolt el az első Whitbread Round the World Race, 17 hajóval.  152 versenynappal később (korrigált idő szerint ez 133 volt) a mexikói Sayula II lett a győztes.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-verseny-szuletesnap-foldkerules-whitbread-round-the-world-race-volvo-ocean-race-the-ocean-race-101.jpg

Ha vannak a vitorlázásban klasszikus ÉS elegáns osztályok, a "méteres" típusok biztosan közéjük tartoznak. Érdekes bennük, hogy hiába régi alapításúak, a mai napig élők, sőt, képesek a fejlődésre.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-elegans-versenyzes-meteres-vilagbajnoksagok-2023-00.jpg

A World Sailing kulcsfontoságúnak tekinti a 3D szkennelési technológia bevezetését annak biztosítására, "hogy a versenyek ne a szárazföldön, hanem a vízen dőljenek el".

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-olimpia-parizs-2024-marseille-tesztverseny-3d-szkenneles-proba-00.jpg

1983. június 18-án az olaszok először győztek az America's Cup-on, útjára indítva egy, a mai napig tartó történetet. Az évfordulóra ünnepi vacsorát szerveztek, ahol bemutatták a negyven évvel ezelőtti eseményeket felidéző filmet.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-azzurra-negyven-ev-americas-cup-carlo-borlenghi-yacht-club-costa-smeralda-00.jpg

Nem az jelenti a legnagyobb veszélyt a bolygónk 70 százalékát borító óceánra, amit látunk, hanem amit nem látunk.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-fenntarthatosag-the-ocean-race-stop-climate-change.png

A The Ocean Race ötödik szakaszán (Newport - Aarhus, keresztül az Atlanti-óceánon) új egytestű 24 órás rekord született. És nem csak az IMOCA-osztályban vagy a versenyen, hanem úgy általában. De mi ebben a nagy szám? Gyorsan kell menni, és kész! De lehet-e, tudnak-e a versenyzők és a hajók?

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-team-malizia-the-ocean-race-hirek-24-oras-tavolsagi-rekord-00.jpg

Előkerült az archívumból egy interjú, amelyben Chris Skinner elemzi a 2014-es Round North Island Race eseményeit - mindössze néhány órával azután, hogy befejezte versenyt.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-negykezes-chris-skinner-versenyelemzes-round-north-island-race-00.jpg

Leo Sampson nem akarta megváltani a fából készült hajók építésének világát, de az elmúlt négy év alatt a szakma legendájává nőtte ki magát.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hajofelujitas-a-vilag-legszerencsesebb-hajoja-tally-ho-leo-sampson-00.jpg

Mindig jó dolog, ha barátságos viszonyt építesz ki a körülötted élőkkel. Különös jelentőséget nyer a dolog, ha a legközelebbi szomszédod 250 tengeri mérföldre van tőled. Fölfelé.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-the-ocean-race-11th-hour-racing-nemzetkozi-urallomas-00.jpg

(Hajós) vers mindenkinek

2023.04.11. 08:45

Száztizennyolc éve született József Attila. Ebben nem az évek száma, hanem a nap a lényeg, 1964 óta ugyanis ez a Magyar Költészet Napja. Mi pedig - legalább ilyenkor - adunk a kultúrának.
vitorlas-tudattagitas-magyar-kolteszet-napja-tompa-mihaly-a-vitorlas-csiga-argonautak-00.jpg

Tizennégy

2023.04.09. 08:11

Talán senki sem gondolta (mi sem), hogy eljutunk idáig, most mégis itt vagyunk: tizennégy éves a blog.

vitorlas-tudattagitas-tizennegy-szuletesnap-00.jpg

A Netflix Jessica Watson földkerülő hajózásából készített egészestés játékfilmet. Most az érintett mondja el, szerinte hogyan sikerült a megvalósítás.

vitorlas-tudattagitas-netflix-jessica-watson-film-mozi-szolovitorlazas-foldkerules-hiteles-00.jpg

Nicolette Milnes Walker volt az első nő, aki egyedül és megállás nélkül vitorlázott át Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba.

vitorlas-tudattagitas-nicolette-milnes-walker-00.jpg

süti beállítások módosítása