A Vendée-Arctique úgy indult, mint bármelyik másik vitorlás regatta, aztán hirtelen egészen furcsa véget ért.

vitorlas-tudattagitas-vendee-arctique-2022-vege-00.jpg

Rome Kirby úgy érezte, hogy a jéghegyekkel való találkozás "nagyon jó kaland" lehet, ezért elindult, hogy úttörője legyen az igazán hidegben való foil-os vitorlázásnak.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-jeghegy-rome-kirby-mustang-survival-sail-gp-fogo-00.jpg

Magyar Sámánok menni Bahrein

2022.06.03. 07:56

Bahrein úgy hirdeti az SSL GOLD CUP döntőjét, mint a vitorlázás világbajnokságát, párhuzamot vonva a november végi katari FIFA-eseménnyel.

vitorlas-tudattagitas-samanok-star-sailors-league-donto-2022-bahrein-00.jpg

A 18 lábas szkiffel vitorlázók "tehetséges huligánok" - immár 130 éve. Szeretnek a lehető leggyorsabban siklani a vízen, szeretnek jókat inni, és néha fogadni a versenyeken. A "modern korszak" egyik meghatározó figurája David Witt.

vitorlas-tudattagitas-portre-dawid-witt-fenegyerek-00.jpg

Május 18-án a párosverseny-világbajnokságot szervező World Match Racing Tour bejelentette, hogy útjára indítja a Women's World Match Racing Tour-t, azaz a sorozat női vitorlázóknak szóló változatát.

vitorlas-tudattagitas-noi-parosverseny-vilagbajnoksag-wwmrt-2022-00.jpg

 

vitorlas-tudattagitas-rolex-sydney-hobart-yacht-race-tortenelem-00.jpg

Azt tudjuk, hogy néz ki most a regatta. De milyen volt korábban? Pláne az első évtizedeiben?

Nagyon kevés olyan fotós van a vitorlázás és az America’s Cup világában, mint Gilles Martin-Raget, Daniel Forster és Carlo Borlenghi, akik az utóbbi 40 év alatt több ezer fotón keresztül mutatták meg nekünk a regatta körüli életet.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-americas-cup-tortenelem-fotosok-borlenghi-forster-martin-raget-31.jpg

Nagyon kevés olyan fotós van a vitorlázás és az America’s Cup világában, mint Gilles Martin-Raget, Daniel Forster és Carlo Borlenghi, akik az utóbbi 40 év alatt több ezer fotón keresztül mutatták meg nekünk a regatta körüli életet.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-americas-cup-tortenelem-fotosok-borlenghi-forster-martin-raget-28.jpg

(Hajós) vers mindenkinek

2022.04.11. 13:28

Száztizenhét éve született József Attila. Ebben nem az évek száma, hanem a nap a lényeg, 1964 óta ugyanis ez a Magyar Költészet Napja. Mi pedig - legalább ilyenkor - adunk a kultúrának.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-kolteszet-napja-tompa-mihaly-2022.jpg

Tizenhárom

2022.04.09. 07:17

Amikor 2009-ben nekivágtunk, hogy megcsináljuk ezt a blogot, a fene se gondolta, hogy eddig jutunk. Pláne a tavalyi döntésünk fényében!

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-tizenharom-szuletesnap-00.jpg

Mindenki azt várta, hogy ennek a hétnek a legnagyobb híre az lesz, melyik várost választja a 37. America's Cup helyszínéül a Védő Emirates Team New Zealand és az általa képviselt klub, Royal New Zealand Yacht Squadron. Nos, az események durván rácáfoltak a várakozásokra, az élet jónéhány lapáttal rátett a dologra, elhomályosítva a tényt, hogy Barcelona lett a kiválasztott.

vitorlas-tudattagitas-aprilis-bolondja-2022-0.jpg

Hajófestés

2022.03.24. 11:21

A tavasz érkeztével a Balatonon hetek óta vitorlázó maréknyi kishajós (Optimist, Laser, 29er és 49er) mellett elkezdtek szállingózni a nagyhajósok is a kikötőkbe, a vízretétel előtti karbantartás keretében pedig előkerülnek a festékek, ecsetek, hengerek. Nem csoda, hogy a „hajófestés” szóra keresve a hajófestékek, lakkok mellett a „hajófestés házilag” fogalmakat kínálja fel a rendszer. Pedig értelmezhetné másképp is. louiseneutrino_horizon.png

Múlt héten két lenyűgöző vitorlás teljesítménynek lehettünk szemtanúi, a világ két átellenes oldalán.

vitorlas-tudattagitas-seve-jarvin-mateusz-kusznierewicz-bruno-prada-00.jpg

Grant Dalton Európába jön

2022.03.10. 15:44

Azt kérdezed, mi a nagy szám abban, hogy egy új-zélandi vitorlázó átruccan az öreg kontinensre? Nos, a lépésnek gyakorlati és szimbolikus jelentősége egyaránt van.

vitorlas-tudattagitas-grant-dalton-europaba-jon-americas-cup-00.jpg

 

Ahogy telnek az évek, az ember elmondhatja magáról, hogy látott már egy-két dolgot. És mivel van összehasonlítási alapja, kialakul értékítélete, képes megfogalmazni azt is, mi tetszik, és mi nem tetszik neki. Én most az utóbbira koncentrálok, igyekezve elkerülni a panaszáradatot.

vitorlas-tudattagitas-ifjusagi-vitorlazas-beszeljunk-rola-00.jpg

Újratervezés

2022.02.15. 22:24

A navigációs rendszerek használata közben hallott kifejezés vitorlázók számára magától értetődő: a vízen folyamatosan újratervezünk, döntéseket hozunk, igazítunk, állítunk. A kifejezés azonban a design kapcsán sem ismeretlen: a designkapitalizmus világában a változásokhoz igazodva – és persze részvényesi-befektetői alapvetésként is – akkor is újabb változatokkal találkozunk, ha nem is gondoltuk volna, hogy szükségünk lenne nagyobbra, tetszetősebbre, több funkciót kínálóra. Lehet-e újraterveni az újratervezést?

sailboat-relief.jpeg

1949 és 1990 között a Német Demokratikus Köztársaság (NDK) - más néven Kelet-Németország - a hidegháború szimbóluma volt. Az ország "elhagyása" általában szökést jelentett.

vitorlas-tudattagitas-szokes-kelet-nemetorszag-szorf-00.jpg

Sydney-ben február 5-13. között immár a SZÁZADIK(!) ausztrál 18 lábas bajnokságot rendezik, ami jó apropót teremt arra, hogy visszatekintsünk a sorozat történetére.

vitorlas-tudattagitas-ausztral-18-labas-liga-tech-2-sydney-2020-00.jpg

Sydney-ben február 5-13. között immár a SZÁZADIK(!) ausztrál 18 lábas bajnokságot rendezik, ami jó apropót teremt arra, hogy visszatekintsünk a bajnokság történetére.

vitorlas-tudattagitas-vitorlas-tortenelem-18-labas-ausztral-szkiffek-szazadik-bajnoksag-2022-00.jpg

Hallottál már a 16 lábas ausztrál szkiffről? Hát a 13 lábasról? Pedig érdemes odafigyelni rájuk.

vitorlas-tudattagitas-16-foot-skiff-ausztral-bajnoksag-2022-00.jpg

A 2021-es ROLEX Sydney Hobart Yacht Race végeredményét döntően befolyásolta két óvás, melyek hatása heves vitákat váltott ki a vitorlázó közösségen belül.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-rolex-sydney-hobart-2021-43-perc-00.jpg

Bár a vitorlázást a mai napig úriemberek sportjaként tartjuk nyilván, éles helyzetekben kicsúszik néhány nyomdafestéket nem feltétlenül tűrő kifejezés a legénység tagjainak száján. Különös ízt ad a dolognak, ha mindezt élőben adja a helyi televízió, illetve az internetnek hála a fél világ hallhatja.

vitorlas-tudattagitas-blog-rolex-sydney-hobart-2021-kozonseges-00.jpg

Élt, él, élni fog!

2021.12.23. 08:00

Bő hét hónappal ezelőtt azt írtuk, hogy "határozatlan időre felfüggesztjük a Vitorlás tudattágítás blog működését". A határozatlan idő most véget ér.

vitorlas-tudattagitas-blog-feltamadunk-hofelia-00.jpg

Tizenkettő

2021.04.09. 07:26

Újabb mérföldkőhöz érkezett a blog, és drámai fordulat következik be.

a_piszkos_tizenketto_00.jpg

Az elmúlt napokban egyre több spekuláció látott napvilágot arról, hogy a következő csak a Védő és egy kihívó között zajlik majd. Most hivatalossá vált a dolog. Közben a szóló vitorlás földkerülő verseny szervezői is rájöttek, miként emelhetik drasztikusan az induló szkipperek számát.

vitorlas_hirek_aprilis_1_2021_00.jpg

süti beállítások módosítása