Elhunyt a Vaskacsa alkotója

2023.11.02. 18:53

Bob Dill nevét kevéssé ismerték az USA-n kívül, de ettől még legendás szárazföldi- és jégvitorlázó volt, aki komoly örökséget hagyott maga után.

vitorlas-tudattagitas-bob-dill-iron-duck-vaskacsa-00.jpeg

 

1973. szeptember 8-án, Portsmouth-ból rajtolt el az első Whitbread Round the World Race, 17 hajóval.  152 versenynappal később (korrigált idő szerint ez 133 volt) a mexikói Sayula II lett a győztes.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-verseny-szuletesnap-foldkerules-whitbread-round-the-world-race-volvo-ocean-race-the-ocean-race-101.jpg

Ha vannak a vitorlázásban klasszikus ÉS elegáns osztályok, a "méteres" típusok biztosan közéjük tartoznak. Érdekes bennük, hogy hiába régi alapításúak, a mai napig élők, sőt, képesek a fejlődésre.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-elegans-versenyzes-meteres-vilagbajnoksagok-2023-00.jpg

A World Sailing kulcsfontoságúnak tekinti a 3D szkennelési technológia bevezetését annak biztosítására, "hogy a versenyek ne a szárazföldön, hanem a vízen dőljenek el".

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-olimpia-parizs-2024-marseille-tesztverseny-3d-szkenneles-proba-00.jpg

1983. június 18-án az olaszok először győztek az America's Cup-on, útjára indítva egy, a mai napig tartó történetet. Az évfordulóra ünnepi vacsorát szerveztek, ahol bemutatták a negyven évvel ezelőtti eseményeket felidéző filmet.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-azzurra-negyven-ev-americas-cup-carlo-borlenghi-yacht-club-costa-smeralda-00.jpg

Nem az jelenti a legnagyobb veszélyt a bolygónk 70 százalékát borító óceánra, amit látunk, hanem amit nem látunk.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-fenntarthatosag-the-ocean-race-stop-climate-change.png

A The Ocean Race ötödik szakaszán (Newport - Aarhus, keresztül az Atlanti-óceánon) új egytestű 24 órás rekord született. És nem csak az IMOCA-osztályban vagy a versenyen, hanem úgy általában. De mi ebben a nagy szám? Gyorsan kell menni, és kész! De lehet-e, tudnak-e a versenyzők és a hajók?

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-team-malizia-the-ocean-race-hirek-24-oras-tavolsagi-rekord-00.jpg

Előkerült az archívumból egy interjú, amelyben Chris Skinner elemzi a 2014-es Round North Island Race eseményeit - mindössze néhány órával azután, hogy befejezte versenyt.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-negykezes-chris-skinner-versenyelemzes-round-north-island-race-00.jpg

Leo Sampson nem akarta megváltani a fából készült hajók építésének világát, de az elmúlt négy év alatt a szakma legendájává nőtte ki magát.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hajofelujitas-a-vilag-legszerencsesebb-hajoja-tally-ho-leo-sampson-00.jpg

Mindig jó dolog, ha barátságos viszonyt építesz ki a körülötted élőkkel. Különös jelentőséget nyer a dolog, ha a legközelebbi szomszédod 250 tengeri mérföldre van tőled. Fölfelé.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-the-ocean-race-11th-hour-racing-nemzetkozi-urallomas-00.jpg

(Hajós) vers mindenkinek

2023.04.11. 08:45

Száztizennyolc éve született József Attila. Ebben nem az évek száma, hanem a nap a lényeg, 1964 óta ugyanis ez a Magyar Költészet Napja. Mi pedig - legalább ilyenkor - adunk a kultúrának.
vitorlas-tudattagitas-magyar-kolteszet-napja-tompa-mihaly-a-vitorlas-csiga-argonautak-00.jpg

Tizennégy

2023.04.09. 08:11

Talán senki sem gondolta (mi sem), hogy eljutunk idáig, most mégis itt vagyunk: tizennégy éves a blog.

vitorlas-tudattagitas-tizennegy-szuletesnap-00.jpg

A Netflix Jessica Watson földkerülő hajózásából készített egészestés játékfilmet. Most az érintett mondja el, szerinte hogyan sikerült a megvalósítás.

vitorlas-tudattagitas-netflix-jessica-watson-film-mozi-szolovitorlazas-foldkerules-hiteles-00.jpg

Nicolette Milnes Walker volt az első nő, aki egyedül és megállás nélkül vitorlázott át Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba.

vitorlas-tudattagitas-nicolette-milnes-walker-00.jpg

Feladvány: adott egy verseny harmadik szakasza, ami várhatóan 35-40 napig tart. Te összegyűjtesz 14 nap hátrányt. Hogy éred utol a többieket? Pláne, hogy majd a negyedik szakasz rajtjára is készen kell állnia a csapatodnak és a hajódnak.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-the-ocean-race-2023-team-guyot-environnement-fold-banan-alaku-00.jpg

A The Ocean Race első két szakasza együttesen 6500 tengeri mérföldet tett ki, ez nem egészen fele annak a távnak, amely az öt IMOCA hajóra vár a Fokvárosból a brazíliai Itajaíba vezető 12750 tengeri mérföldes harmadik szakaszon. Rajt február 26-án.

vitorlas-tudattagitas-blog-vitorlazas-hirek-the-ocean-race-abby-ehler-0.jpg

Vitorlázó, viselkedj!

2023.01.20. 06:20

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-vitorlazo-viselkedj-buli-van-szombat-esti-laz-bayview-mackinac-race-0.jpg

A Mackinac-sziget autómentes pihenőhely az Egyesült Államokban, egyben a Bayview Mackinac Race otthona. És ebből lehet a baj...

Néhány éve megjelent egy eszmefuttatás, mely "a világ leghülyébb hala" címmel ruházta fel az óceáni naphalat (Mola mola, magyarul holdhalként is emlegetik). A buta szörny rögtön a rajt napján kiütött egy hajót a ROLEX Sydney Hobart regatta mezőnyéből.

vitorlas-tudattagitas-hirek-rolex-sydney-hobart-2022-naphal-mola-mola-yeah-baby-sidewinder-00.jpg

November elején a SailGP bemutatta a sorozat legújabb csapatát - vagy valami olyasmit. Ha minden jól megy, szurkolók egy csoportja tulajdonolhatja a liga tizedik versenyző egységét.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-sailgp-szurkoloi-csapat-dao-nft-00.jpg

 

Fabrice Amedeo lényegében már feladta a Route du Rhum – Destination Guadeloupe szólóvitorlás versenyt vízszivárgás miatt, amikor a portugáliai Cascais felé tartva vasárnap robbanás történt a Nexans - Art & Fenêtres nevű hajóján, és tűz ütött ki a fedélzeten.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-szolovitorlazas-hirek-route-du-rhum-sullyedes-fabrice-amedeo-00.jpg

A "női vitorlázás" komoly hívószó és szlogen lett az utóbbi években. De vajon létezik-e, mint fogalom, illetve, mint hétköznapi gyakorlat?

vitorlas-tudattagitas-noi-vitorlazas-irorszag-women-on-water-00.jpg

A vitorlázás jövősítése

2022.11.03. 07:55

A hazai versenyszezon végén, talán az ősziesre fordult időjárás miatt vagy az év értékelése és a következő szezon tervezése kapcsán is elkerülhetetlen, hogy elkezdjen gondolkodni az ember, vajon jó-e az amit és ahogy vélünk és teszünk a vitorlázás és annak jövője kapcsán. Szervezeti, politikai és gazdasági megfontolásokat is szándékosan elkerülve hadd hívjuk segítségül a designt mint gondolkodásmódot a kérdések megfogalmazásához. (A design alatt nem kizárólagosan tárgy/tervezői tevékenységet, hanem elsősorban gondolkodásmódot értve.)

lego-boat-seredini-2021.JPG

Szeptember 6-án megjelent a Netflix kínálatában Maclain és Chapman Way dokumentumfilmje az 1983-as America’s Cup-ról, amikor az ausztrálok legyőzték az addig veretlen amerikaiakat.

vitorlas-tudattagitas-americas-cup-netflix-untold-the-race-of-the-century-evszazad-versenye-maclain-way-interju-00.jpg

 

Korábban soha nem indult annyi IMOCA60-as a Route du Rhum - Destination Guadeloupe versenyen, mint idén fog. És az ugrás nem csak mennyiségi, de minőségi is.

vitorlas-tudattagitas-hirek-vitorlazas-route-du-rhum-imoca-rekord-weores-szabolcs-00.jpg

Egy csomó az egy tengeri mérföld óránként. De sokkal több ennél! Egyedülálló módon köt össze minket, embereket a bolygónkkal.

vitorlas-tudattagitas-hirek-vitorlazas-metrikus-sailgp-sebessegi-rekord-00.jpg

süti beállítások módosítása