November elején a SailGP bemutatta a sorozat legújabb csapatát - vagy valami olyasmit. Ha minden jól megy, szurkolók egy csoportja tulajdonolhatja a liga tizedik versenyző egységét.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-sailgp-szurkoloi-csapat-dao-nft-00.jpg

 

A Bernoulli | Locke bejelentése szerint "a SailGP rajongói tulajdonú versenycsapata a Bermudákat és a Karib-térséget képviseli, amely a csapat számára egy sokszínű, kulturálisan élénk és történelmi vitorlás régiót biztosít, amely elegendő vitorlázó tehetséggel és erőforrással rendelkezik egy versenyképes SailGP csapat felállításához". Az újonnan felálló egység teljes értékű résztvevője lesz (lenne) a tizennégy eseményből álló negyedik szezonnak, amely 2023. június 17-18-án kezdődik Chicagóban, és tartalmaz egy bermudai fordulót 2024 májusában. Működési struktúráját tekintve az új csapat decentralizált autonóm szervezet (Decentralized Autonomous Organization, DAO) lesz, a blokklánc-alapú szervezeti forma irányítását a közösség átláthatóan kezeli. A várakozások szerint az érdeklődő szurkolók, akik megfelelnek a követelményeknek, a DAO által felajánlott tokeneket vásárolhatnak majd, amelyek a DAO-ban irányítási jogokat biztosítanak, beleértve a szavazati jogot a csapattal kapcsolatos fontos ügyekben. A sportcsapat tulajdonosai szavazhatnak majd a csapat nevéről és zászlajáról, a sportolók kiválasztásáról, a hajó megjelenéséről, a szurkolói juttatásokról, a szponzorációról, a menedzsmentről és a csapat üzleti döntéseiről.


Russell Coutts, a SailGP igazgatója: "A múlt hónapban frissítettük a SailGP részvételi megállapodását, hogy egy DAO tulajdonában lévő csapat is csatlakozhasson a ligához. A profi sport a szenvedélyes szurkolói bázis kiépítéséről szól, és mint egy technológiai szempontból előremutató globális liga, úgy tekintünk a szurkolói tulajdonú csapatra, mint a hűségprogram legjobb megvalósítására".

A részvételi lehetőség várhatóan korlátozott számú, a pénzügyi és egyéb vonatkozó követelményeknek megfelelő magánszemély és intézmény számára lesz elérhető. Emellett a szurkolók várhatóan egy szezonális tagsági bérletet is birtokolhatnak majd (egy NFT megvásárlásával), amely a bérlet tulajdonosainak irányítási jogokat, valamint a közösséghez való hozzáférést biztosít.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-sailgp-szurkoloi-csapat-dao-nft-01.jpg

A szurkolói csapatnak megalakulása előtt a SailGP részvételi megállapodásában meghatározott számos követelménynek kell megfelelnie, amelyek az adománygyűjtésre és a szabályok betartására vonatkoznak. A csapatnak rendelkeznie kell egy alapszabállyal, amely meghatározza a DAO irányítási protokollját, valamint egy jogi személlyel, amely kijelöl egy irányító bizottságot - ez felelős a Részvételi megállapodás betartásáért. A DAO-nak olyan tulajdonosi tokeneket kell használnia, amelyek megfelelnek az amerikai értékpapír-törvénynek, és rendelkeznie kell egy minden befektető számára elérhető tokenosztállyal. A DAO és a DAO jogalany közötti viták rendezését szolgáló módszert is ki kell dolgozni. A szurkolói tulajdonú csapatoknak két fő finanszírozási követelménye van - először is a csapatnak be kell fizetnie a csapattulajdonosi díjat (ez 20 millió USA dollár - iSail), valamint két szezonon keresztül finanszíroznia kell az éves működési költségeket (ami 2019-ben 5 millió USA dollár volt - iSail). Csak ezeknek a követelményeknek való megfelelés esetén alakulhat meg a csapat.

A csapat működésének részleteit - beleértve az alapszabályzatot és a tokenek használatát - a DAO tagjai határozzák meg. A tokenek azonban két különböző típusra lesznek osztva. Az első osztályú tulajdonosi tokeneket az alapító tagok kapják meg, nekik beleszólásuk lesz a pénzügyi és kereskedelmi döntésekbe, valamint tulajdonosi előnyöket biztosítanak számukra. A másodosztályú rajongói tokenek beleszólást biztosítanak a tagoknak a csapat döntéseibe, valamint exkluzív tagi előnyöket és csapatélményeket biztosítanak. Az alapítók alakíthatják a csapat összetételét, döntést hozhatnak az irányítási struktúráról, a tokenek tulajdonlásáról, a csapat működéséről és a kereskedelmi tevékenységekről.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-sailgp-szurkoloi-csapat-dao-nft-02.jpg


A történet eddig szép és jó, DE...

Míg a szurkolók elkötelezettségének előmozdítása jól ismert tevékenység a sportvilágban, a szurkolói tulajdonláson keresztül történő megvalósítás egy komplex folyamat. A SailGP szurkolói tulajdonú csapat elindításához 2000 embernek 20 000 amerikai dollárt kell befektetnie január 15-ig - van rá esély, hogy ez megtörténik. 

De milyen előnyökkel jár valójában a Web3 és a blokklánc ebben a projektben? Úgy tűnik, hogy ez egy csomó infrastruktúra és rezsiköltség, ami nem segít a csapatnak abban, hogy győzzön a versenypályán. És gyanús, hogy a szurkolókért sem tesz sokat. A 20 ezer dollár sokkal befogadhatóbb összeg ahhoz képest, hogy egyébként 20 millió dollárért lehetsz csapattulajdonos, így viszont csak fél százalék a tulajdonrészed, és fogalmad sincs, hogy az árnyékba húzódó, titokzatos alapítók mennyit birtokolnak. Ráadásul ezért a fél százalékodért még egy pólót vagy egy jegyet sem kapsz, de legalább egy chat-felületen töltheted a szabadidőd jó részét, különféle javaslatokat hallgatva, majd szavazva arról, milyen színárnyalatú legyen a csapatzászló.

Rajongóként fizethetsz egy NFT-ért (non-fungible token), ami kedvezményt biztosít a jegyekre, és lehetővé teszi, hogy javaslatokat tegyél, amikről a tulajdonosok az albizottságokban szavazhatnak. Nem hangzik túl izgalmasan. 
És akkor ott van még az a kérdés is, hogy az új csapat teljesítményét miként fogják mérni a hatásvadász elemeket szívesen alkalmazó ligában. Vajon 2000 tulajdonos ökológiai lábnyomát számítják majd bele az egyenletbe, amikor az Impact League-beli sorrendről kell dönteni?

Adott a SailGP blokklánc partnere, a NEAR. De csak azért, mert egy olyan új technológiát, mint a blokklánc, fel lehet használni egy szurkolói tulajdonú csapat modelljének felépítésére, még nem jelenti azt, hogy így is kell lennie. Emlékezzünk a vízióra: szurkolók, elkötelezettség, szenvedély és... "hídépítés a blokkláncbefektetéshez a hagyományosabb befektetők számára, de meggyőző a kripto bennszülöttek számára is" - itt azért elkezdenek megszólalni a vészcsengők az ember fejében.

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-sailgp-szurkoloi-csapat-dao-nft-03.jpg

NFT 1 - Tulajdonosok
Az Equity LLC a csapat "tulajdonosa". Ez 2000 akkreditált befektetőt jelent, akik fejenként 20 000 dollárt fizetnek, hogy bizottsági tagok lehessenek. Nekik át kell esniük egy "ismerd meg az ügyfeledet" (KYC) folyamaton. A tőkejegyekhez szükséges dokumentumok: Titoktartási megállapodás, PPM, jegyzési megállapodás a részvénytőkékre, valamint az akkreditált befektetői státusz igazolása. Ők azok a "rajongók", akik hitelesen használhatják a "tulajdonos" jelzőt, a csapatból származó nyereséget közöttük lehet szétosztani. Az Equity tokenek a zárástól számított 1 évig nem lesznek átruházhatók. Az első év után a DAO-n keresztül potenciálisan másodlagos piacot biztosítanak majd (hopp, újra vészcsengők).

Szóval mit kapsz a 20 000 dollárodért?

Részesedést a nyereségből. Az első két szezon becsült költségvetése 30 millió dollár (meg 10 millió tőkeemelés). A szezonbérlet NFT-kkel 5 millió dollárt lehet szerezni a szezon alatt, és ha a csapat megnyeri az összes fordulót (amire kicsi az esély), az további 8,6 millió dollárt jelent. Tehát a legjobb esetben is 23,6 millió lesz a kasszában a második év végén. Ha kivesszük a harmadik évhez szükséges pénzt, akkor marad 8,6 millió, amelyet 2000 tulajdonos között kell szétosztani. Ez tulajdonosonként évi 2150 dollár 20 ezer dolláros befektetéssel... bő 10%.

NFT 2 - Szezonbérlet tulajdonosok
Az Equity LLC szerződést köt egy offshore szervezettel vagy alapítvánnyal, hogy lehetővé tegye a szezonbérlet NFT-k értékesítését. Így a tulajdonosok pénzt kereshetnek a szuperrajongókon. Ezeket várhatóan 50-100 dollárért adják majd el. Tekintetve, hogy mennyibe kerül a Platinum Lounge jegy egy SailGP eseményen, ez egész jól hangzik.

De mit kapsz a pénzedért?

Javaslattételi és szavazati jog egy al-DAO-n belül. Ez olyan messze van a szórakozástól és az elkötelezettségtől, amennyire csak el lehet képzelni. Szezonbérlet. Nem szerepel a tájékoztatóban, de a weboldalon a Season Pass egyik "kiemelt pontja" a következő: különleges árú hozzáférés az eseményekhez. Szóval alapvetően egy kedvezménykártyát vásárolsz. A szezonbérleti NFT-ket lehet eladni és elcserélni, de a szezon végén lejárnak. Ez csak akkor lényeges, amikor már ismert a valódi hasznosság, és az NFT-t be lehet árazni egy normál jegyárral szemben.

Eközben a DAO évente 1 millió dollárt vagy a működési költségvetés 15%-át fizeti a Bernoulli | Locke-nak, attól függően, hogy melyik az alacsonyabb, így fedezve a szervezeti infrastruktúra által okozott hatalmas rezsiköltségeket. A Bernoulli | Locke alapítói tokeneket kap a DAO létrehozásában és a lehetőség megvalósításában játszott szerepéért. Feltételezhetjük, hogy ezek Equity tokenek, és hogy a Bernoulli | Locke többségi irányítást gyakorolhat a DAO felett. (ring-ring)

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-sailgp-szurkoloi-csapat-dao-nft-04.jpg

A SailGP Team DAO szoros határidőket szabott meg magának a projekt végigvitelére - demég nem "Web3-módra": nem tudsz csak úgy megvenni egy NFT-t némi NEAR átutalásával, bár "elfogadunk kriptót"!

2022. december - Equity Tokeneket kínálnak az elsőkörös befektetőknek és alapítóknak, de a pénzt letétben tartják.
2023. január - megkezdődik a szezonbérlet NFT-k árusítása (csörr-csörr)
2023. január - bár az NFT-sek névsorát még nem teszik közzé, a letétben lévő pénz tulajdonosai a DAO tagjaivá válnak, és a tőkeemelés előtt elkezdenek döntéseket hozni. (bimm-bamm).
2023. február - befejeződik a tőkeemelés (talán). "Feltételezve, hogy ez a határidő betartásra kerül:"

A sportolók kiválasztása szintén februárban fejeződik be, és bár a csapat sportigazgatójának kinevezése elvileg a DAO döntése, nagyon úgy néz ki, mintha ez csak névleges jog lenne. Az edzések és a csapat működtetése márciusban kezdődik, hogy felkészüljenek az első, akár már júniusban kezdődő negyedik szezonra.

DE!

"Amennyiben a szükséges összeg nem gyűlik össze határidőre, a DAO dönthet úgy, hogy folytatja a pénzgyűjtést az ötödik szezonban való induláshoz. Amint ez a döntés megszületik a tokenek vásárlására kötelezettséget vállaló és a pénzeszközöket letétbe helyező magánszemélyeknek joguk van visszakapni a pénzüket - ha azt a döntés után 30 napon belül kérelmezik."

CSAKHOGY: ha nem gyűjtöttek elég pénzt, amit igen, az letétben van, és nincsenek átutalt NFT-k, akkor nincs DAO. Ezen a ponton a "Season Pass" NFT-ket vásárló rajongók tízezrei kerülhetnek slamasztikába.

Szóval lehet, hogy ez a jövő, de amikor bárki indíthat olyan, 32 milliárd dollár értékben összeomló kriptopénz tőzsdét, mint az FTX, akkor azért az ember óvatosan közelít az ügyhöz.

 

Érdekelnek további témák is, melyekből esetleg nem írunk cikket? Kövess bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg!

vitorlas-tudattagitas-vitorlazas-hirek-sailgp-szurkoloi-csapat-dao-nft-05.jpg

(innen) és (innen)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr8717995822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.12.06. 17:09:13

Ez olyan piramis-játék szagú...
süti beállítások módosítása