Hallottál már a 16 lábas ausztrál szkiffről? Hát a 13 lábasról? Pedig érdemes odafigyelni rájuk.

vitorlas-tudattagitas-16-foot-skiff-ausztral-bajnoksag-2022-00.jpg

A 18 lábasokról mindenki tud, sőt, odáig van értük, ha egyszer az életben elkapott egy futamközvetítést valamelyik versenyükről, esetleg látta a klasszikus videót (1995-96-ból), amin David Witt*, Cameron Macdonald és Charlie Diekman bemutatót tart erős szeles vitorlázásból. Nézd meg elejétől a végéig! Ha már láttad, azért, mert tudod, milyen, ha még nem, akkor azért, hogy megtudd.

A 18-ason túl azonban létezik 12-es, 13-as, 14-es és 16-os szkiff is, mindegyik ultra menő a maga nemében (és az én szememben). Múlt héten a 13-as és a 16-os osztályok az ausztrál bajnokságon versenyeztek a Macquarie-tavon, és a nagyobbik hajóban komoly nevek sorakoztak a rajtvonalon. A bejegyzésünk címében szereplő 3 olimpiai arany a Fluid legénységét takarja, ahol a Nathan Outteridge - Iain Jensen (49er, arany London 2012, ezüst Rio 2016) párost Tom Slingsby (Laser, arany London 2012, hat világbajnoki cím, az Év vitorlázója 2010-ben és 2021-ben) egészítette ki trióvá. A Ronstan (Nathan Wilmot, Brett Davis, Malcolm Page) legénysége se volt semmi, elvégre Wilmot és Page 2008-ban együtt lettek olimpiai bajnokok 470-es osztályban, majd Page még Mat Belcherrel is begyűjtött egy aranyat Londonban. A Knighton Group-ot Tom Burton (Laser, arany Rio 2016) kormányozta, és számtalan, a 18 lábas mezőnyből ismerős név (Trent Barnabas, Scott Babbage, Nathan Edwards) is felbukkant a mezőnyben.

Tom Slingsby: a trapézolás nem az erősségem, de legalább Nathan és Iain remekül szórakoznak rajtam. Annyit vitorláztak együtt, hogy azt is tudják, mire gondol a másik, én meg igyekszem felvenni a tempót. A cél, hogy jól érezzük magunkat. Sok barátom van az osztályban, mindig figyelemmel kísértem, mi történik a regattákon. Jó ideje beszéltünk arról, hogy végre együtt is vitorlázhatnánk, most úgy alakult, hogy mindhárman ráértünk, ráadásul egy helyen voltunk, és kaptunk kölcsön hajót.

További szavak helyett inkább beszéljenek a képek (illetve a videók) az egyes napok történéseiről - parádés zenei aláfestésekkel:

 Záró nap futamkezdeménnyel, majd leálló széllel:

Megválaszolva a címben feltett kérdést: ezúttal ötödik helyre.

A győztesek: Malcom Page, Brett Davis, Nathan Wilmot:

vitorlas-tudattagitas-16-foot-skiff-ausztral-bajnoksag-2022-01.jpg

A 13-asok mezőnyében a Max Downey - Thomas Mountstephens páros diadalmaskodott.

vitorlas-tudattagitas-16-foot-skiff-ausztral-bajnoksag-2022-02.jpg

*David Witt neve az utóbbi években leginkább a különböző méretű SHK Scallywag hajók (VOR65, szupermaxi) kapcsán pörgött a médiában, de - mint az a linkelt videó is mutatja - ő sem csak úgy "lett" a nagy dögök kormányánál.

fotók: Australian 13ft & 16ft Skiffs

MÁSHOL A VILÁGBAN

1.

Orrvitorlák és konfigurációk a maxikon (VIGYÁZZ, TÖMÉNY!)

2.

A New York Yacht Club úgy döntött, mégis nevez a 37. America's Cup-ra. Teszi mindezt párban az American Magic csapattal. Hogy ebben mi a nagy szám? Hát az, hogy háromnegyed év alatt ez a negyedik fordulat a sztoriban, volt, amikor feltételeket akartak szabni a Védő számára, ha méltóztatnak indulni, illetve egy időben nevezni sem vágytak. Sőt, felmerült (és közhírré is tették), hogy másik csapattal próbálkoznak. Most visszatértek az eredeti (a 36. AC-n alkalmazott) felálláshoz, bár személyi változások várhatóak.

3.

A Normandie Evénements nem szervezi meg az idei Tour Voile-t

Miután tavaly átvették az ASO-tól a 2021 júliusában futott Tour Voile szervezői feladatait, a Normandie Evénéments a folyamatos pénzhiány miatt úgy döntött, hogy 2022-ben nem bonyolítja le a regattát. 2020 novemberében az ASO - amely 2012. óta a Tour tulajdonosa - lemondott a 2021-es kiadás megszervezéséről, mivel nem talált "jelentős partnert az esemény pénzügyi stabilitásának biztosítására". A Diam 24 OD osztály pályázatot írt ki, melynek eredményeként 2021 márciusában a Normandie Evénements-t választották ki a Tour lebonyolítására. Ezt a Normandiai Vitorlás Liga támogatásával tették, és így egy Tour Voile 2021-et rendezte - néhány formai változtatással (visszahozták a tengeri szakaszokat, illetve a döntőt párosverseny formában bonyolították, az Alpokban lévő Serre-Ponçon-tavon). Amikor a 2021-es kiadás után szeptemberben az ASO-val megbeszélést tartottak a szervezők, úgy tűnt, hogy a következő, 2022-es kiadás megrendezésére törekednek, és még novemberben is hasonló volt a helyzet, amit Daniel Souben, a Diam 24 od osztály irányító testületének tagja is megerősített: a Normandie Evénements a Transat Jacques Vabre rajtjánál fogadást szervezett a csapatoknak és a partnereknek, rendkívül motiváltak voltak, kétségünk se támadt afelől, hogy folytatnák.

Egy hónappal később - a Párizsi Hajókiállításon - azonban az NE bejelentette, hogy nem szervezi meg a 2022 Tour Voile-t: amikor átvettük a Tourt, befektetésként tekintettünk rá, ezért úgy döntöttünk, hogy vállaljuk a pénzügyi kockázatot, és névadó szponzor nélkül is megrendeztük a 2021-es kiadást. Pénzt vesztettünk, kicsit többet, mint amire számítottunk, de az esemény látszólag jó volt a régióknak, a csapatoknak és a résztvevőknek, jó kezdet volt - Thibault Parent, a Tour Voile igazgatója. De nem engedhetjük meg magunknak, hogy ezt kétszer egymás után megtegyük. A folytatáshoz névadó szponzorra lett volna szükségünk, kerestünk is, de hiába. Ráadásul a helyzet sem egyszerű, a sok, rendezvényeket érintő bizonytalanság miatt úgy tűnik, a cégek nehezen köteleződnek el. És ahelyett, hogy egy kompromisszumos kiadást futtattunk volna, úgy döntöttünk, most nem vállalunk kockázatot. Nagyon nehéz volt meghozni ezt a döntést, mert négy évre opciósan átvettük a Tourt, és valóban vágytunk a fejlesztésére. (innen)

vitorlas-tudattagitas-tour-voile-2022.jpg

  

Érdekelnek további témák is, melyekből esetleg nem írunk cikket? Kövess bennünket Facebook-onakadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr2416809818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása