Tíz éves volt, amikor elhunyt az édesapja, tizenhat, amikor kicsapták az iskolából. És harminchét, amikor az első, tisztán női legénységgel felálló csapatot irányította a Whitbread Földkerülő vitorlás versenyen.

maiden_00.jpg

A hajós világba stewardessként került, aztán az egyik megállójuk alkalmával, az Amerikai Egyesült Államokban találkozott Husszein jordán királlyal. Az uralkodó - bevonva az akcióba a Royal Jordanian Airlines-t - rendelkezésére bocsájtott annyi pénzt, hogy megvegyen egy tíz éves, 58 láb hosszú vitorlást, felújításra. Ez lett később a Maiden. Folytatódott a hajós szolgálat, aztán 1985-ban addig sündörgött a csapatok körül, hogy felkerült a Whitbread-en induló Norsk Data GB fedélzetére, a második szakaszt azonban már az Atlantic Privateer szakácsaként teljesítette. Elnézve a mezőny nemi összetételét (kétszáz versenyzőből mindössze öt volt nő) úgy döntött, hogy az 1989-es regattára összehoz egy tisztán női csapatot.

maiden_01.jpg

Edwards (és a női vitorlázás) innentől kapott igazi reflektorfényt. Kezdetben ugyan senki nem gondolta, hogy a Maiden egyáltalán képes elrajtolni, a lehetséges szponzorok rendre visszakoztak, de néhány segítő azért akadt. Így például Husszein király, aki az utolsó pillanatban - Edwards-nak megvolt a telefonszáma - kipótolta a költségvetés hiányzó részét. A csajok a kétkedőknek és kritikusoknak hamar az arcára fagyasztották a cinikus vigyort, kategóriájukban két szakaszt is megnyertek. Az 1990-ben megjelent, Tracy Edwards és Tim Madge által jegyzett könyv után sztorijukat a 2018-ban készített, Maiden című dokumentumfilm dolgozta fel. Amit most kétszer is megnézhetsz, ugyanis szerepel a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál programjában.

A film előzetese:

 Egy rövid film arról a bizonyos 1989-90-es Whitbread Round the World Race-ről:

És a teljes mozi a regattáról (megtekintéséhez be kell jelentkezned a YouTube-ra, igazolandó a korodat):

 

fotók: nauticwebnews.com; Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr915422928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása