Az America's Cup történetét mindig is rengeteg különlegesség jellemezte, de egy tegnapi döntés minden korábbi, óriásinak titulált változást jelentéktelenné zsugorít: a soron következő Kupát ugyanis AC45-ös katamaránokon rendezik, méghozzá szigorúan egyforma hajókkal, melyek mindegyikét a brit Green Marine gyártja majd.

 

ac45_yachtsandyachtingcom.jpg

  

A csapatok két darabot vásárolhatnak a gépből, összesen 10 millió angol fontos áron. A vitorlagyártót a közeljövőben nevezik meg, de az biztos, hogy ott is eléggé meg lesz kötve a nyertes keze. Ahogy az egyik forrás fogalmazott: korábban elképzelhetetlen mértékű költségcsökkenést sikerül majd elérni. Egy teljes kampány kijöhet 25, maximum 30 millió fontból, amiben már a fizetések és utazási költségek is benne foglaltatnak.

Sir Russell Coutts: ezzel minden más regattát lenyomunk. Az AC végre csak a vitorlás tudásról fog szólni, nem arról, hogy ki tud minél drágábban minél különlegesebb anyagú hajót építeni.

  

ac45_sailboatswordpresscom.jpg

 

A hír hallatán mindenki Patrizio Bertelli, a Luna Rossa csapatfőnökének reakcióját várta, aki a múlt héten azzal fenyegetőzött, hogy ha nem az AC62-est választják, akkor az olasz kihívó visszalép a küzdelmektől: benne vagyunk! Ráadásul amekkora költségcsökkenés várható, úgy döntöttem, nem csak a Kupáért indulunk, de a Prada egy új olasz Forma-1 csapatot is szponzorálni fog. Remélem, Bernie Ecclestone-t elvihetjük egy körre az AC45-ösön Cagliariban. Sőt, felvettük a kapcsolatot Silvio Berlusconival annak érdekében, hogy 2016-ban új formában rendezzük meg a Mille Miglia autóversenyt!

 

bertelli_newsyahoocom.jpg

  

Martin Whitmarsh láthatólag kétségbeesett volt, amikor a BAR southamptoni bázisán nyilatkozott a riportereknek: pont azért hagytam ott a Forma-1-et, hogy megszabaduljak Ecclestone-tól és a sleppjétől, akik az autósport csúcsversenyét unatkozó milliomosokat szórakoztató halálfutam sorozattá változtatták. Isten óvja a vitorlázást!

   

whitmarsh_skysportscom.jpg

   

Kövessetek bennünket Facebookon, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg! És van még Twitter-oldalunk is…

 

fotók: yachtsandyachting.com; sailboats.wordpress.com; news.yahoo.com; skysports.com

forrás: ScuttleButt

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr507326230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2015.04.02. 14:24:42

Én egy kicsit sajnálom, hisz ez mindig is a fejlesztésekről szólt.

Legalább ennyire sajnáltam, amikor az országúti kerékpározásból a spéci időfutam gépek.
pl.
www.google.hu/search?q=pinarello+espada&client=opera&hs=4m0&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=yTQdVb32LcabsAGX34DgAg&ved=0CB8QsAQ&biw=1366&bih=698

isail · http://isail.blog.hu 2015.04.02. 18:57:24

@gigabursch: azért mielőtt a Dunának mész, ellenőrizd, mikor jelent meg a cikk! :-)

gigabursch 2015.04.07. 14:15:41

@isail:
Köszi, erre nem gondoltam...
:-)

Bocs, de nekem gyerekkorom óta ápr. 1. egyetlen szomorú és igazságtalan dologgal egyenlő, s valahogy mindig beleszaladok az ilyenekbe... ?-)
süti beállítások módosítása