Az alacsony vízállásnak köszönhetően mindjárt kettő is előkerült március 24-én. A helyi Tengerészeti Múzeumban dolgozó Jim Hansson barátnőjével sétálgatott a Kastellholmen-szigeten, amikor a vízből rendezett mintában kiálló fadarabokra lett figyelmes: ha csak egy-két csonk lett volna, valószínűleg nem tulajdonítok neki különösebb jelentőséget, de itt azonnal látszott, hogy hajóroncsról van szó, tisztán kivehető volt az orr és a tat. Megdöbbentett, mekkora.

      

Stockholm_shipwreck_2013_01.jpg        

       

 Aztán, ha már ilyen szerencse érte, tovább kutakodott, és még egy - eddig ismeretlen - roncsba botlott, melynek létezéséről saját bevallása szerint is csak pletykákat hallott eddig. Az elsőként felfedezett darab ugyanis nem volt ismeretlen a régészek előtt, a negyvenes években rátaláltak, megállapították, hogy második életében egy híd alapjául szolgált, de aztán a feledés homályába (és nyilván víz alá) merült. A mostani előkerülés kapcsán végzett kutatások eredményéből Hansson arra következtet, hogy az inkriminált test az 1670-ben a városi kikötőben elsüllyedt Gra Ulven (Szürke Farkas) maradványa. Ráadásul az ország történelmi dicsőségének része, mivel Dániától zsákmányolták egy 1659-es tengeri ütközet folyamán.

                          

Stockholm_shipwreck_2013_02.jpg        

Stockholm_shipwreck_2013_03.jpg                            

 Eddig senki sem realizálta, mekkora ez a hajótest. 30 méteres, vagyis építésekor lehetett akkora, mint a Vasa. Egyébként rengeteg hajóroncs fekszik Stockholm körül, de ilyen nagyot ritkán találni.

 Ha már Dániáról esett szó: van rá esély, hogy a frissen felfedezett roncs is az övék volt (Den Stora Draken - A nagy sárkány), de ezt még az ottani kollégákkal át kell beszélnie a svédeknek, illetve mintákat küldtek nekik a fadarabokból, hogy a szükséges vizsgálatokat ők is elvégezhessék.

                                    

Stockholm_shipwreck_2013_04.jpg            

 Ha valaki esetleg magas fokon bírja a svédet, az érti a feliratokat, a többiek nem, de ez igazából mindegy:

           

          

 "Helyi tudósítónk" képei saját blogján.                             

 (fotók: 1-3: Jim Hansson; 4: Marcus Hjulhammer)

 (forrás: thelocal.se)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr25194947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.04.08. 10:31:54

Keszitettem nehany fotot a helyszinen; ha erdekel nezd meg ;)
A törtenelmi hatterhez en sem tudtam sokat hozzatenni a posztomban, csak a sved oldalak közt nyomoztam egy kicsit...

(stockholm.blog.hu/2013/04/01/hajoroncs_kastellholmennel)
süti beállítások módosítása