Ilyen szép számhoz zenei aláfestésnek mi mást is választhatnánk, mint EZT? :-)

Korábban Bertrand De Broc (Votre Nom Autour du Monde) befutójánál, valamint a Tanguy De Lamotte (Initiatives-Coeur) és Bernard Stamm (Cheminées Poujoulat) viszontagságait bemutató videóknál hagytuk abba a beszámolók sorát. De Lamotte-on kívül már csak Alessandro de Benedetto (Team Plastique) küzd az elemekkel és reménykedik mihamarabbi befutóban.

 

tanguy-120213-r-644-0.jpg  

   

 Hétfő hajnalban a Acciona 100% EcoPowered, mint vontatmány, megérkezett Punta Delgada (POR) kikötőjébe.

 Alessandro di Benedetto, hétfő délután: a törött bordám állapota javul, de azért amikor nagyon göröngyös a terep, vigyáznom kell magamra. Nehéz megmondani, mikor érek célba. Thomas Coville és Arnaud Boissiéres 105 nap alatt teljesítette a távot annak idején ezzel a hajóval. Szeretnék ezen belül maradni. Ahogy most állnak a dolgok, 19-én vagy 20-án futhatok be.

 Keddre kissé átértékelte a dolgokat: két magasnyomású övezet között igyekszem minél gyorsabban észak felé, hogy a nyugatról érkező alacsony nyomású zónába érjek. A mostani össze-vissza szélhelyzet akkor letisztul, a frissülés 40 csomót is elérhet és egyenesen Les Sables d'Olonne felé mehetek - de akkor sem hiszem, hogy 21-e előtt odaérnék. Se spinakkerem, se genakkerem nincs, pedig most pont ezekre lenne szükségem. A Code Zero vitorlát használom, ami kétszer akkora, mint a Solent - de hát azzal főzök, amim van. A 105 napos határ nem foglalkoztat annyira, elvégre 140-re készültem. A legfontosabb mindig is a célba érés volt, épen és egészségesen hazajutni a hajóval.

 Javier Sansó (Acciona 100% EcoPowered) és csapata videót készített a megtalált, fejjel lefelé álló hajóról. Lenyűgöző, ugyanakkor szívbe markoló felvételüket kedden tették közzé:

           


Images sous-marines d'ACCIONA retourné by VendeeGlobeTV

 

 Tanguy De Lamotte: a szél rengeteg homokszemet szállít. Nem tudom, honnan, de a hajót beteríti a narancssárga por. Éjjel a Flores-sziget közelében haladtam el, a koromfekete éjszakában azonban csak pontszerű fényeket láttam, semmi mást.

 Szerdára a port lemosta a sok felcsapódó hullám, újra lehetett élvezni a vitorlázást. Valamint élő adásban válaszolni feltett kérdésekre:

 - továbbra is a szombati érkezés tűnik valószínűnek. Csütörtökre kinéz egy gyenge szeles övezet, a legvégén pedig kreuzolni fogok, vagyis lassabb leszek, mint az elmúlt napokban. Szóval vagy szombat este vagy vasárnap reggel hajózok majd fel a csatornán.

 - a távnak már csak egy kis darabja van hátra, de a figyelem nem lankadhat. Intenzív a hajóforgalom, és további sűrűsödés várható, minden műszerem bekapcsolva, riasztások élesre állítva, plusz rendszeresen körbenézek. Nem lenne jó, ha most érne baleset. Aggodalom és izgatottság kavarog bennem. Be akarom fejezni ezt a versenyt - mindenki ezért indul -, de még bármi közbe jöhet.

 Közbe is jött, ám szerencsére nem történt nagy baj (legalábbis annál nagyobb, mint amekkora korábban esett meg), az Initiatives-Coeur útjába ezúttal egy fadarab akadt, eltalálva az egyébként is sérült jobb oldali kormánylapot: ... legalább nem rontott a helyzetemen. A cél felé tartok, elvileg már nem lesz szükségem arra a lapra, de azért fél szemem rajta tartom.

 Alessandro di Benedetto csütörtökön: szemerkélő eső és változékony szél színesíti a napjaimat, sokat kell manővereznem. Van, hogy egy óra alatt négyszer váltok csapást, ki-be tekergetem a Code Zero vitorlát pár mérföld nyereség reményében. Tegnapelőtt - miután a hidrogenerátorral számtalan probléma akadt - beüzemeltem a szélkereket, így most az adja a szükséges energia jelentős részét. A kormány egyik rögzítési pontja is eltört, alaposan körbecsomóztam, Les Sables d'Olonne-ig kitart.

 A nyugati világ egyik legellentmondásosabb "ünnepe" szót sem érdemelne nálunk, ám Tanguy De Lamotte aznapi képes üzenete kihagyhatatlan: ha belehúztok a kattintásba, lesz itt még tizennegyedik megmentett gyerek is, úgyhogy csak hajrá!

 

VG_daily_0214_heart.jpg 

 Pénteken a két, még versenyben lévő hajós között volt bő 1000 mérföld távolság, de hasonló körülmények között haladtak, gyenge szél lassította őket. Így aztán Tanguy is inkább vasárnap esti célba érésről kezdett beszélni.

 

VG_daily_0215_Lamotte.jpg   

Alessandro is bő egy hétről tett említést.

VG_daily_0215_Benedetto.jpg   

 És elkészült egy videófilm az Acciona 100% EcoPowered mentésére indított expedícióról: My baby!

 


The recovery of ACCIONA 100% EcoPowered by VendeeGlobeTV

 

 A szombat kedvező fordulatot hozott az Initiatives-Coeur számára, mert bár kreuzolnia kellett (az előrejelzés szerint egészen a célig), de azt 15 csomós friss szélben tehette, így Tanguy De Lamotte ismét vasárnap reggeli érkezésben gondolkodhatott. Ami már csak azért is jónak tűnt, mert 11-ig hajózható volt a csatorna, így nem kellett volna kint várakoznia: jobbcsapáson haladok, majd a partnál fordulok át az éjszaka folyamán. az utolsó mérföldeken különösen óvatosnak kell lenni. Múlt éjjel volt 12 jobbról és 12 balró jövő teherhajó - elkélt néhány trükk, hogy biztonsággal haladjak át közöttük. Nem aludtam túl sokat, és vasárnapra virradóra sem fogok.

     

VG_daily_0217_Lamotteposition.jpg    

Kora estére mintegy 100 mérföld választotta el Les Sables d'Olonne-tól.

 Vasárnap délelőtt (10:58:10 európai idő szerint) véget ért számára a kaland. Célba érésével 98 nap, 21 óra, 56 perc 10 másodperc alatt teljesítette az elméleti 24 394 helyett 28 160 tengeri mérföldes "pályát": tudtam, hogy nehéz lesz, a Vendée Globe nem örömvitorlázás, hanem kemény verseny. Óvatos voltam, mert el akartam érni a kitűzött céljaimat, amiket végül sikerült túlszárnyalni. 95-100 nap közé tettem a menetidőmet, 6-8 gyerek megmentésében gondolkodtam, ebből lett 15. November 10-én úgy ébredtem, hogy megkerülöm a Földet, ma este pedig úgy térhetek nyugovóra, hogy megcsináltam. A fogadtatásom csodálatos volt. Páran meséltek róla, milyen különleges érzés, de igazából nem tudtam elképzelni. Boldog vagyok, hogy olyan gyerekek is itt voltak, akiket a kattintásoknak köszönhetően lehetett megműteni. Most annak örülök, hogy befejeztem ezt a versenyt, egyelőre nem gondolok a következőre.

 Fotógaléria Facebook oldalunkon.

  

 (fotók: Tanguy De Lamotte)

 (forrás: vendeeglobe.org)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr645078112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása