Mondhatni eseménytelenül telnek a napok a versenyben, szerda éjszakára az utolsó helyen hajózó Alessandro di Benedetto is elérte a Gough-szigetet, amit a szabályok szerint jobbkéz felől kellett elhagynia - neki is.

 

VG_daily_1210_01.jpg

 

 


Day 26 highlights - Wednesday, December 5, 2012 by VendeeGlobeTV

 Az egyhangúnak tűnő kelet felé tartás persze komoly taktikai csatákat takart, mert bár az Üvöltő Negyvenesek territóriumában jártak a hajók, de két ciklon között bizony simán lehetett egy hosszabb szélmentes terület vagy időszak, így nagyon nem volt mindegy, merről kerülnek egy-egy időjárási zónát. Valamint ott vannak még a jégkapuk, amelyek a túlzott délre tartást hivatottak megelőzni, így legalább egyszer muszáj mindegyiktől északra lenni. A másodikat például végig betakarta egy anticiklon, amikor az első öt arra járt. A megközelítésekre és azok eredményére álljon itt szemléltető eszközként két útvonal - a ma reggel hét órás jelentésig bezárólag.

 Armel Le Cléac'h (Banque Populaire):

 

VG_Armel_southtrack.jpg

 

 Alex Thomson (Hugo Boss):

 

VG_Alex_southtrack.jpg

 

 Na, de menjünk vissza oda, ahol tartottunk: csütörtök este a régóta együtt hajózó Mike Golding (Gamesa) - Dominique Wavre (Mirabaud) és Jean Le Cam (SynerCirel) trió utóbbi két tagja tényleg közel került egymáshoz, amit fényképeken és videókon is megörökítettek. Le Cam érkezett hátulról, majd szépen lehagyta ellenfelét. Mindhármuk nagy szerencséjére őket elkerülték a szélcsendes részek (vagy ők azokat), így ezúttal épp az élbolyra zárkózás volt soron.

 

croisement-en-mer-r-644-0.jpg 

 Péntek reggelre Bernard Stamm (Cheminées Poujoulat) vette át a vezetést. Ez annak volt köszönhető, hogy Armel Le Cléac'h a fent bemutatott módon a Crozet-kapu nyugati végét favorizálta, míg a mögötte loholó négyes a keleti véget célozta. A Sakál hosszan ült a gyenge szelekben, 5-6 csomóval (de volt, amikor csak 1-el) vánszorogva, míg a többiek 14-16 csomós sebességgel rohantak. Így aztán ő visszaesett az ötödik helyre, de várható volt, hogy a kvartett is lassulni fog, újra átrendezve a viszonyokat. És lassultak is, de ekkor még maradt némi előnyük.

 


Day 27 highlights - Thursday, December 6, 2012 by VendeeGlobeTV

 

 A hátsó szekcióban Tanguy De Lamotte (Initiatives Coeur) egy napig tartó küzdelem árán megszerelte törött latnijait: a jól végzett munka után kijárt egy pihentető alvás! Hat órát szunyáltam megszakítás nélkül, aztán még kétszer másfelet - rám fért! A szél frissült, ezért is mentem tovább dél felé, de a reggeli halzolás után újra kelet felé tartok.

 
 Arnaud Boissiéres (Akena Verandas): ünneplés következik! Nem, nem a hétvégének örülök ennyire, sem a Párizsi Hajókiállítás kezdetének - sokkal inkább az első jégkapu elérésének. Az ünnepi vacsora finom szárazkolbász lesz. Holnap érem el a Jóreménység-fok hosszúsági körét, az újabb fesztiválra ad majd okot. Épp amikor aludni indultam, előbújt a Nap, így legalább meleg van. Nem tudom, milyen útvonalon jutok el a következő kapuig, de hogy nehéz lesz kitalálni, az biztos.

 Francis Gabart (MACIF): éjjel háromnegyed tizenkettőkor (23:46 UTC) kereszteztem a Crozet-kaput. Sehol egy nézőhajó, esetleg rendezői motoros - de lehet, hogy csak a sötét miatt nem láttam őket.

 


Day 28 highlights - Friday, December 7, 2012 by VendeeGlobeTV

 

 Szombaton Jean Le Cam küldött feldobott hangulatú állapotjelentést: 100 mérföldet nyomtam le az éjszaka folyamán - ez igazán boldoggá tesz! És szuperül aludtam - tudom, mindig ezt mondom -, három órát egyben. Jól érzem magam, a tenger nyugodt és albatroszok keringenek a hajó körül. Elképesztő a szárnyuk fesztávja! A kis csoportunkból én vagyok a legészakabbra, így ha jón az új szél, engem ér el először. Mert most elég gyengén fúj, remélem, az anticiklon hamarosan elmozsul észak felé, és akkor normálisan tudunk a Crozet-kapu felé menni. Ha már szó esett róla, elárulom: pontosan holnap 11:18:53-kor fogom keresztezni.

 Alex Thomson: ...szeretek gyorsan menni, de ez már azért stresszes...

 


Day 29 highlights - Saturday, December 8, 2012 by VendeeGlobeTV

 

 Jean Le Cam előrejelzése végül nem jött be - de gyanús, hogy ennek a francia örült a legjobban: vasárnap reggel 09:15 kor (UTC) keresztezte a kaput, 38 perccel Mike Golding után (08:37 UTC). És mivel mindezt nagyjából ugyanott tették, az időbeli eltérés majdnem a valós különbséget mutatja. Délután előbb Jérémie Beyou (Maitre CoQ), majd Samantha Davies (Savéol) ért vissza Les Sables D'Olonne-ba.

 Beyou: köszönöm, hogy itt vagytok. Nem könnyű most nekem, hiszen amikor ennyien kijönnek eléd, az azt jelenti, hogy megnyerted a versenyt, és indulhat a pezsgőzés. Most pedig nagyon nem így fest a helyzet!

 Davies: szívet melengető ez a fogadtatás! Nem gondoltam volna, hogy ennyien kijönnek elém, köszönöm. Ahogy azt a rengeteg üzenetet és bátorítást is, amit az árbocom kidőlése óta kaptam. Lenyűgöző, mennyire együttérzőek az emberek. Talán Madeirán kezdődött, ahol sajtómotoros üdvözölt, amikor odaértem.

 


Day 30 highlights - Sunday, December 9, 2012 by VendeeGlobeTV

 

 Ma reggelre pedig... Francois Gabart (MACIF) 515,6 tengeri mérföld 24 óra (december 9. 09:00 - december 10. 09:00) alatt, ami bizony 21,5 csomós átlagot jelent. Jean-Pierre Dick (Virbac Paprec 3) is közel járt (a rekordhoz és az 500-hoz), amikor 494,7 mérföldet tudott le egy nap alatt, így aztán mindketten zárkóztak Armel Le Cléac'h-re. A hátsó szekciókra azonban nehéz 48 óra vár, most épp nekik jut kevesebb szél. Bertrand De Broc (Votre Nom Autour du Monde) például 131,5 mérföldet bírt megtenni 24 óra alatt. Vagyis megint nőni fog a különbség a mezőny eleje és vége között.

 Folyamatosan frissülő fényképes galéria itt.

 A legutóbbi állás:

 

VG_positions_1210_0700.jpg  

 

 (fotók: 1: Armel Le Cléac'h; 2: Dominique Wavre)

 (forrás: vendeeglobe.org)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr874957358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása