Öt részes sorozatunkban olyanok mesélnek a világ egyik legkeményebb vitorlás versenyéről, akik először vesznek részt rajta. Ezúttal ismét egy huszonhét éves, ismét egy kiwi. Londonban ezüst, Rióban arany került a nyakába, Peter Burlinggel párban éveken át verhetetlennek bizonyultak a 49er osztályban. És tagja volt a 35. AC-n győztes új-zélandi csapatnak is. A VOR-on azonban most jár először.

rookies_4_00_fonolla.jpg

Ő azonban - ellentétben Peter Burlinggel - látott már nyílt tengeri versenyt közelről, lévén teljesítette párszor a New Zealand Coastal Classic-ot*, illetve az Auckland-Fiji regattát. Csapata, a MAPFRE navigátora, Juan Vila azt mondta róla, olyan, mintha háromszoros VOR-veterán lenne - ez elég komoly elismerés.

Eddig pont olyan az egész, mint amilyenre számítottam: kemény, kegyetlen, de jó buli. Az eddigi legjobb és a legrosszabb dolog is a Déli-óceánhoz kötődik. Ott valami egészen hihetetlen élmény hajózni, a világ egyetlen más helyéhez sem hasonlítható. Csakhogy az ottani klíma minden erőt kiszív az emberből, nehéz ott boldogulni. Aki azt állítja, az egészet élvezte, hazudik. Igaz ugyanakkor, hogy a kellemes időszakok bőven kompenzálják a szar periódusokat. Az biztos, hogy ennek a versenynek köszönhetően végre pontosan tudom, hol vannak a fizikai határaim. Számtalan képességem fejlődött látványosan az elmúlt hónapok során, ezeket más típusú vitorlázásaim során biztosan hasznosítani tudom majd. Egyik célom az volt a részvétellel, hogy sokoldalú vitorlázóvá váljak, és azt érzem, összejön a dolog.

rookies_4_01_fonolla.jpg

A regatta gyötri a testet, komoly állóképesség kell elviselni ezt terhelést, én alapvetően egészséges maradtam. Veszettem némi súlyt a regatta elejéhez képest, de nem sérültem meg, így a pihenők során tudtam rendesen edzeni, felkészülni a következő szakaszra.

Kissé idegesítő, hogy utoljára a Fokváros-Melbourne etapot tudtuk megnyerni de legalább Auckland-ben dobogóra állhattunk. Őszintén szólva, csalódásként éljük meg a saját teljesítményünket, össze kell kapnunk magunkat, ha komolyan gondoljuk, hogy meg akarjuk nyerni az összetettet. Jól állunk** a tabellán (másodikak a hetedik szakasz után, egy ponttal lemaradva az elsőtől - iSail), ha néhány apróságot rendbe rakunk, versenyben maradunk. Izgatottan és felkészülten várjuk az előttünk álló kihívást.

rookies_4_02_renedo.jpg

Szeretném még legalább egyszer teljesíteni a VOR-t, de most még nem tudnám megmondani, hogy a következőt vagy az az utánit. Alapvetően attól függ, miként alakulnak a vitorlás karrierem más részei. Imádom ezt a versenyt, rengeteget tanultam a MAPFRE stábjától, el tudnék vezetni egy saját csapatot valamikor a jövőben. De egyelőre nem tervezgetek, a mostani feladatra koncentrálok, arra, hogy élni tudjunk a lehetőségeinkkel.

Nyolc hajtós év van mögöttem: Olimpia, America's Cup, most meg a Volvo Ocean Race. Amikor ennek vége lesz, tuti, hogy legalább egy, de inkább két hónapot pihenek otthon, Új-Zélandon.

rookies_4_03_fonolla.jpg

*egyszer 49errel, valószínűleg az volt a leginkább emlékezetes.

**az interjú a hetedik szakasz után, Itajaí-ban készült.

A sorozatban korábban:

- Peter Burling

- Martine Grael

- Francesca Clapcich

 

Kövess bennünket Facebook-on, akadnak finomságok, amiket csak ott jelenítünk meg! És van még Twitter-oldalunk is…

 

fotók:

forrás: yachtsandyachting.co.uk

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr1213858400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása