Te tudsz vitorlázni?

2014.04.23. 00:25

A kérdés komoly. Csak érzésből/rutinból vitorlázol, vagy tényleg foglalkoztál már mondjuk versenytaktikával, vitorlaállítás kapcsán áramlástani kérdésekkel, felkészülés során élettani alapokkal, és így tovább?

stg-academy-3.jpg

Az őszinte válasz, hogy bár egyrészt képesség szintjén sokan elboldogulunk valamilyen szinten a hajónkkal, soha nem tudunk eleget a vitorlázásról. Ha valami újat tanulunk, az újabb kérdéseket vet fel, aminek ismét utánanézünk, és akkor megint újabb kérdések kerülnek elő. És így tovább. (Ezért is készül az oldalunk már több mint öt éve.)

Anno kevés olyan szerencsés vitorlázó volt, akivel a klubvezetői, edzői tényleg tudatosan végiggondoltatták, mit miért érdemes csinálni. Én is lestem először, amikor az edzőm a nyolcvanas évek elején táblán kiszerkeszttette velünk a vitorlára ható erők eredőjét, vagy éppen a fock állítása kapcsán elmagyarázta a dűznihatást. Legközelebb jobban figyeltünk, és a hajó is másképp ment. És persze mi is elkezdtünk kérdezni.

Szerencsés, hogy manapság egyre több szó esik minderről, egyre tudatosabban készülhet a vitorlázásra, a versenyzésre az, aki akar. Már nem csak a régi jó Szélcsendben, viharban oldalait lapozgathatjuk, hiszen van szakirodalom bőven, aki nyelveket beszél, annak pláne, járhatunk előadásokra, a neten bújhatjuk a versenyvideókat, és ha minden igaz, az edzőink képzési rendszere is fejlődik.

stg-academy-4.jpg

Addig is azonban, amíg ez a vágyott aranykor elérkezik, érdemes az Audi Sailing Team Germany akadémiájának kivételesen komplex oldalát bújni - akár már ma. A németek nemcsak a saját válogatottjuknak és utánpótlásuknak tették elérhetővé az előadásaik tárházát, hanem mindenkinek - aki ért legalább egy kicsit németül (az angol feliratozás állítólag készül).

stg-academy-1.jpg

Nézhetünk embeddelt videókat a fizikai alapokról, a technikáról, a stratégiáról és a taktikáról, a kondicionális kérdésekről. Illusztrációkkal, érthetően, elgondolkodtatóan. (Szerencse, hogy a projektet és annak támogatását felvállalta a SAP).

stg-academy-2.jpg

Ők így készülnek egyrészt Rióra (a blogjukon ezt a sztorit is követhetjük), másrészt így népszerűsítik a vitorlázást. Mi is így teszünk.

Jó tanulást és jobb vitorlázást!

stg-academy-5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr506071004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása