Igaz, amikor 1971-ben megszületett, még Whitbread Round the World Race névre hallgatott. Abban az évben történt ugyanis, hogy Porthsmouth egy kocsmájában Bill Whitbread ezredes és Otto Steiner admirális (a Royal Naval Sailing Association képviseletében) megvitatták a Guy Pearce - Anthony Churchill páros javaslatát. Eszerint a két évvel korábbi, Föld körüli, szólóvitorlázók számára kiírt The Sunday Times Golden Globe Race mintájára egy "legénységes" versenyt kellene lebonyolítani.

 

SayulaII.jpg  

 1973. szeptember 8-án tizenhét hajó fedélzetén százhatvanhét vitorlázó vágott neki az úttörő kalandnak a Portsmouth - Fokváros - Sydney - Rio de Janeiro - Portsmouth útvonalon. Bár a szkipperek rutinos tengeri medvéknek számítottak, a legénységek jelentős része inkább kalandornak, semmint profi vitorlázónak volt mondható, de ez senkit nem érdekelt, többel között azt a háromezer(!) nézőhajót sem, amelyik a rajtnál megjelent. A csapatok egy részében az emberek konkrétan fizettek a részvételért, sőt a Peter von Danzig esetén a matrózok a renoválásból is komolyan kivették a részüket, míg a lengyel Otago egységet a gdanski hajógyár munkásai adták. Érdekes kontrasztot képezett a Mexikóból érkezett Sayula II (Swan 65), ahol a tulajdonos Ramon Carlin hűtőszekrényt és szakácsot is biztosított saját maguk számára.

 Sajnos veszteséglistát is kellett írni, három ember veszett oda a 27500 tengeri mérföld során.

  

Hajósoknak szóló hirdetmény: kövessetek minket a Facebook-on, akadnak finomságaink, amiket csak ott jelenítünk meg! És van még Twitter oldalunk is...

    

 Fentiek abból az apropóból nyertek aktualitást, hogy Rick Deppe lehetőséget kapott átnézni a verseny 40 évet átölelő archívumát, és olyan felvételekre lelt, melyeket már mindenki elveszettnek hitt. Korunk technikai vívmányait használva, a filmre vett anyagokat a lehetőségekhez mérten feljavították és digitalizálták, hogy mi és későbbi vitorlázók (vagyis az utókor) is élvezhessék. Alant ennek eredményét tekinthetitek meg, ahol fél órában idéződnek meg az óceáni versenyvitorlázás kezdetei.

 

   

 A sztori pedig folytatódik, hiszen 2014. október 4-én elrajtol az aktuális kiírás, mégpedig teljesen egyforma hajókkal.

        

 (fotó: Barry Pickthall)                          

(forrás: volvooceanrace.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr295728065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása