December 26-án, helyi idő szerint délután egykor (magyar idő szerint ez hajnali három) rajtol az egyik legikonikusabb vitorlás verseny: 628 tengeri mérföld, immáron hatvankilencedszer, 94 induló egység (ebből öt 100 lábas szupermaxi), élő történelem. A nevezettek névsorában magyarokat is találunk, amire, ha jól tudjuk, korábban nem volt példa. Használati utasítás: linkjeink új ablakban nyílnak, így, ha rájuk kattintotok, nem veszítitek el a fonalat.

   

RSHYR13_Map.jpg      

 A nagyon nagyok közül természetesen első helyen említendő a Wild Oats XI, Bob Oatley hajója (hat abszolút elsőség és a fennálló rekord tartója), mindenki ellene készül. Aztán sorra a többiek, a Perpetual LOYAL (fedélzetén, többek között, Jessica Watson. Állítólag az északi félteke leggyorsabb versenygépe, korábbi nevein: Speedboat/Virgin Money/Rambler 100), az Investec LOYAL néven 2011-es abszolút első Ragamuffin 100 (taktikus: Tom Slingsby és itt találjuk Ian Walker-t is)*, a Wild Thing (2003-as abszolút első, tavaly végül nem indulhatott) és egy ciprusi gép, a Zefiro, de a hozzáértők szerint neki csak erősszeles kreuzban van igazán esélye.

         

 A korrigált idő alapján első hajónak járó Tattersall's Cup:

RSHYR_2013_pre_03.jpg  

 Ahogy eggyel lejjebb lépünk méretben, jönnek az előnyszámadásos elsőségre gyúró 70-80 láb körüli járművek, a vadonatúj, 80 lábas Beau Geste, két Volvo70-es (Giacomo: ez volt a Groupama, taktikus Juan Vila - Alinghi, 2007. és a Black Jack), vagy épp a rendező klub (CYCA - Cruising Yacht Club of Australia) korábbi elnöke, Matt Allen 60 lábas Ichi Ban-ja (a legénységben Will Oxley és Neil Cox - Camper, VOR; Phil Harmer - Groupama, VOR). A titulusra persze mindenkinek van esélye, de az aktuális időjárás-előrejelzés alapján idén inkább a mezőny elején haladóknak kedvez majd a széljárás.

 

RSHYR_2013_pre_01.jpg   

 Gavin Brady (öt AC, 10 Sydney-Hobart, VOR), a Beau Geste irányítója (angolul "sailing master"): mi nem leszállítottuk Auckalnd-ből a hajót, hanem végigversenyeztük az 1400 tengeri mérföldet. Ez a Sydney-Hobart két és félszerese - szerintem mi vagyunk a legfelkészültebb egység. Mindent kipróbáltunk: az őrségeket, a vitorlacseréket, reffelést, sőt, a teába öntendő pontos tejmennyiségeket is. Ezt kellene egyébként tennie minden tulajdonosnak/csapatnak, honos kikötőjükből vitorlázva érkezni Sydney-be, ennél jobb ráhangolódás ugyanis nincs.

 

RSHYR_2013_pre_02.jpg   

 

 *Syd Fischer tulajdonosnak ez lesz a negyvenötödik Sydney-Hobart-ja. És nem neki van a legtöbb rajtja! A rekordtartó Tony Cable (NSW) - 47 indulás; mögötte Tony Ellis (NSW) - 46; a néhai John Bennetto (Tas) - 44; Lou Abrahams (Vic) - 44; Bill Ratcliff (NSW) - 44; Syd Fischer (NSW) - 44; Colin Wildman (NSW) - 44; Bruce Gould (NSW) - 43; a néhai Richard (Sightie) Hammond (NSW) - 40 (ő volt az első, aki negyven versenyt teljesített); Bernie Case (QLD) - 40.

          

Hajósoknak szóló hirdetmény: kövessetek minket a Facebook-on, akadnak finomságaink, amiket csak ott jelenítünk meg! És van még Twitter oldalunk is...

       

 Maga a verseny számos csatornán követhető:

- ha valaki Ausztráliában székel, akkor Seven Sports (három helikopter, két motoros, két fix kamera a parton), ABC TV, The Australia Network (ők Ázsia Csendes-óceáni régióit is elérik)

- interneten Yahoo7! Sports, a verseny hivatalos oldala, a verseny Twitter oldala és persze a Facebook

- nyomkövető

    

 A tortára habnak pedig itt a beharangozó videó.

          

 (fotók: 1: Daniel Forster; 2: Andrea Francolini; 3: Darren McManaway)

 (forrás: Sail-World)

            

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr265707971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása