Bár még sokszor elhangzik az "ez még nem biztos" vagy a "meglátjuk, hogyan lesz", esetleg a "semmi sincs kőbe vésve" kifejezések valamelyike, lassan-lassan kezd körvonalazódni a következő AC. Szó se róla, az előzővel nagyot alkottak a kitalálói (bár közel sem akkorát, mint amit beharangoztak*), most a hangsúly inkább a szinten tartás felé tolódott - avagy "a minőséget elébe helyezzük a mennyiségnek".

                                  

Americas-Cup-Trophy-landscape.jpg                   

 1.  

Russell-Coutts.jpg    

 Russell Couttss a Yachting World-nek beszélt a víziójáról:

 - költségek: hiába csúcsesemény, megfizethetőbbnek kell lennie. A költség - megtérülés egyensúlya felborult, visszább kell venni, az elképzelés szerint majd' harmadával is csökkenhetne a ráfordítás (Azért ezt megnéznénk! - iSail)

 - csapatok: van négy az AC34-ről, akik jelenleg is aktívak, hozzájuk adódik az ausztrál kihívó, remény van a bővülésre, nagyszerű lenne egy ázsiai formáció.

 - nemzetiségi szabály: a Kihívók képviselője és mi, a Védők is el tudunk képzelni ilyesmit, mérlegeljük a lehetőségeket.

 - America's Cup World Series: azon gondolkozunk, hogy minden csapat rendezne egy fordulót (vagyis annak költségeit is állnia kéne. Költségcsökkentés, aham - iSail), mely érdeklődést generálna a saját országában. Minél előbb szeretnénk belevágni, persze az eddig tapasztaltak figyelembe vételével, így azt gondolom, 2015 előtt nem kezdünk neki.

  

 Hajósoknak szóló hirdetmény: kövessetek minket a Facebook-on, akadnak finomságaink, amiket csak azon jelenítünk meg! És ott van még Twitter oldalunk is...   

   

 2.

 Egészen friss hír (konkrétan tegnapi), hogy Franck Cammas (akit hétfőn - 2012 után ismét - az Év Francia Vitorlázójának választottak) szerdán a Párizsi Hajókiállításon bejelentette a Team France megalakulását. A csapat célja a "legtehetségesebb francia vitorlázók összeterelése", és ugyan a 80 fősre becsült stáb névsora még sehol sincs, Michel Desjoyeaux, Olivier de Kersauson és Stéphane Kandler (2007-ben a francia Areva Challenge vezetője volt) személyében elég fajsúlyos alakok vették körbe Cammas-t a sajtótájékoztatón. Financiális hátterük - főszponzor híján - bizonytalannak mondható, de nem reménytelennek, mert a Groupama-nak köszönhetően annyi pénz akad, hogy lehessen rá mutogatni, mint önerőre. Egyébként körülbelül évi 20 millió euróról beszélünk.

   

 3.

 Grant Dalton a 3News NZ-nek adott interjúban megerősítette, hogy tagja marad az Emirates Team New Zealand-nak. Amíg a hajótípus, az új helyszín és időpont ki nem derül, addig előkészítő munkálatok folynak, melynek része a szponzorkeresés (Új-Zéland már korábban jelezte, hogy beszáll 5 millió dollárral), illetve egy második hajó beszerzése, majd arra legénység összeállítása. Igen valószínű, hogy - ellentétben a 34. AC-vel - Dalton a következő Kupán már nem lesz a hajózó legénység tagja: meg kell találnunk a jövő Dean Barker-eit és mindazokat, akik átvehetik a helyünket - az enyémet is. Az, hogy a Kormány támogat minket, komoly lökést adott. A vereségről szólva: ha meglett volna az az 500 méter, és 9:1-re nyerünk, akkor is változtatnunk kellene, mert a csapat öregszik, az Emirates Team New Zealand márkának viszont örökké kell élnie.

  

 * A Bay Area Council Economic Institute (nagyjából: Öböl Térségi Tanács Gazdasági Hivatala) kimutatása szerint a 34. America's Cup gazdasági hatása 364 millió USA dollár. Ha ehhez hozzávesszük az új terminált, amit az utasszállító hajók részére építettek, akkor 550 millióra emelkedik az összeg. Ez egész jól hangzik a 3800 teremtett munkahely és a 25 millió dolláros költségoldal mellett, ám egyesik szerint a város így is bukott 4-5 millió dollárt, mert a maga számára nem tudott támogatókat szerezni. Szóval ilyen szempontból hiába zarándokolt ki 700 000(!) ember a tengerpartra, minimum vitára ad okot a jövedelmezőség. Pláne annak fényében, hogy 2010-ben 1,4 milliárd dolláros hatásról volt szó, amit 2013 márciusában 902 millióra módosítottak.

   

 (fotók: yachtingworld.com; Guilain Grenier)

 (forrás: yachtingworld.com, lematin.ch, 3news.co.nz, sanfrancisco.cbslocal.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr95687017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása