Hírblokk

2013.11.13. 21:26

 Ilyen címmel megjelenő írásainkban elég vegyes témákat dolgozunk fel, így hozzá lehettek szokva az ugrásainkhoz. De most felülmúltuk saját magunkat! A kultúrális kikacsintásokról már nem is szólva...

   

Gallen-Kallela_The_defence_of_the_Sampo.jpg

 

   

1: Brisbane, Ausztrália: november 9-én újabb vitorlázóval lettünk kevesebben. David Hansa a helyi klub futamán a Team Pendeo tagjaként vett részt. Hajójuk verseny közben felborult, és máig érthetetlen módon hiába a csapat, a mentőhajók és a Parti Őrség munkája, életét nem tudták megmenteni. A területileg illetékes rendőrség vizsgálatot indított, melyet a Yachting Queensland vezetősége támogat.

Rövid nekrológjában kiemelik, hogy talán ő akart a világon legjobban 18 lábas szkiffen vitorlázni. Ha épp nem jutott fel az egyik gépre, akkor valamelyik motoroson ülve segítette a munkát.

                  

Hajósoknak szóló hirdetmény: kövessetek minket a Facebook-on, akadnak finomságaink, amiket csak azon jelenítünk meg! És ott van még Twitter oldalunk is...

                   

2: Bár még sem az időpont, sem a helyszín, sem a hajótípus (meg még sok minden más sem) nem ismert, a Luna Rossa máris megkezdte a felkészülést a harmincötödik America's Cup-ra. A peremfeltételeket a Védő és a Kihívók képviselője (Challenger of Record) állítja majd fel, de az olaszok Patrizio Bertelli vezetésével addig is rárepültek Cagliari kikötőjére: 12100 négyzetméter területet kértek hasznosításra a helyi hatóságoktól, két évre. Ezzel mindenkinél előbb kezdik meg a kampányukat.

  

3: Silja Lehtinen (FIN) szögre akasztja a vitorlás kabátját. Vagy, mivel Vejnemöjnen és a Kalevala népéről beszélünk, stílusosabb, ha azt mondjuk, leteszi lantját. Életének utóbbi pár évében „arca” volt a 2009-ben létrehozott AUDI HSS Match Race Center-nek (mostanában: AUDI HSS Sailing Center), valamint Silja Kanerva és Mikaela Wulff kormányosaként bronzérmet szerzett Londonban női párosversenyben. Azóta 49erFX-ben nyomta Mikaela-val. A továbbiakban családjára és orvosi tanulmányaira kíván több figyelmet fordítani. A Nemzetközi Vitorlás Szövetség (ISAF) október 30-án adta ki a legfrissebb ranglistákat, női párosversenyben Silja a tizenhatodik volt.

    

   

silja_lehtinen.jpg

    

                                                   

4: Ahogy arról frissiben hírt adtunk a Facebook oldalunkon, az ISAF Mathew Belcher-t, illetve a Jo Aleh – Olivia Powrie párost választotta az Év férfi, illetve női vitorlázójának. A (többek között) szókimondásáról ismert Sailing Anarchy oldalon kissé kiakadtak a döntésen. Véleményüket nem feltétlenül osztjuk, de mindenképp elgondolkodtató a dolog (részletek):

A díj fenállása óta a 40 győztesből 25, illetve 26 olimpiai kishajós osztály versenyzője volt... a mostani díjazottak egyike sem nyert Olimpiát a kiírási időszakban, mert nem volt Olimpia. Vagyis, mit csináltak? Megnyerték osztályuk világbajnokságát, és néhány, az ISAF által futtatott regattát, melyek a világon senkit – kivéve a 470-es versenyzőket és családjaikat – nem érdekelnek és nem is fognak soha. Elismerjük, nagyszerű vitorlázók, a legjobbak a hajóosztályukban. Nade hogy az év vitorlázói legyenek? Ugyanmár!

Teljes dühöngésük itt olvasható.

És, hogy szerintük kiknek kellett volna nyerniük a(z egyébként igen impozáns) listából? Paul Larsen-nek és Deneen Demourkas-nak.

De azt azért elismerték, hogy minden jelöltet tisztelnek.

És hogy az ünnepeltek is szóhoz jussanak,

Mathew Belcher: sokat jelent ez nekem, egyszerűen fenomenális. Elismerése ez mindannak a munkának, amit az elmúlt egy évben fektettünk be. London után azért eltelt némi idő, mire meghoztam a döntést, hogy megpróbálok kijutni a 2016-os Rio-i Olimpiára. Malcolm (Page, korábbi párja – iSail) és én több időt töltöttünk együtt, mint a feleségeinkkel. Minden nap a közös célért küzdöttünk, aztán ennek egyik napról a másikra vége szakadt. Miután meglett az új kihívás, összeültünk Will-el (Ryan, mostani legénysége – iSail), akiről tudtam, hogy kiváló utódja lesz Malcolm-nak. Már London előtt is mentünk párszor együtt.

Jo Aleh: le vagyok döbbenve, hogy most itt állok a pódiumon. Izgatottak lettünk, amikor megtudtuk, hogy jelöltek minket, most pedig büszkék vagyunk. Azt már Olivia tette hozzá, hogy nem kettesben érjük el a sikereinket, néhány csodálatos ember segít nekünk vitorlás karrierünk minden pontján.

      

           

(kép: Akseli Gallen-Kallela: A Szampó védői. Innen: http://hu.wikipedia.org/wiki/Vejnem%C3%B6jnen)

             

(forrás: brisbane18footers.com; vsail.info; hss-segel.fi; sailinganarchy.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr695632095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása