Borul a, borul a…

2013.10.10. 22:49

 Rossz vége lett Jean-Pierre Dick és Roland Jourdain edzésének a Virbac-Paprec MOD70-esen, amikor a Transat Jacuqes Vabre-ra készültek, Belle Ile közelében, Bretagne partjainál. A trimaránnal 15-20 csomós szélben haladtak, amikor a hajó felborult, ahogy a csapat oldalán írják, feltehetően egy hirtelen jött pöff lephette meg a kezdőnek éppen nem nevezhető vitorlázókat.

VP_101013_0111.jpg

Míg Jourdain meg tudta magát védeni a borulás közben, Jean-Pierre Dick a csapat elmondása szerint hatalmasat repült a haváriában, majd a vízben kötött ki, ahonnan mentőhelikopterrel mentették ki. Szerencsére a legénységnek végül semmi komoly baja nem lett, a parti személyzet segítségükre sietett és partra vitte a bajba jutottakat. Dick, akit hátfájásos panaszokkal szállították a Lorient-i kórházba, a következőképpen emlékezett vissza a történtekre:

"Még mindig nem tértem magamhoz, minden olyan gyorsan történt. Éreztem, hogy egy erős széllökés hátulról ért minket el. Ráengedtem a travellerre, de sajnos nem annyit, amennyit kellett volna, hogy elkerüljük a bajt. Minden olyan gyorsan történt, nagyon magasról zuhantam le. Valamiben megütöttem magam, majd a vízbe zuhantam, de szerencsére gyorsan sikerült a hajótestre visszakapaszkodni."

 A kormányost két napig kórházban kezelik, megfigyelés alatt tartják bordasérülései miatt. Roland Jourdain, akinek ez volt az első borulása, nagyjából hasonlóképpen mesélte el a történteket. Ő az orrvitorla-behúzón próbált lazítani a hirtelen jött pöffben, de szintén nem tudott mit tenni. A képek tanúsága szerint a háromtestű hajó túlbillent a holtponton és felborult, aminek következtében árboca három részre tört. JP-t ezzel idén másodszor érte szerencsétlenség az óceánon.

                                       

VP_101013_0128.jpg

VP_101013_01351.jpg

                    

Az edzésről természetesen videó is készült, amit helikopterről vettek fel, így végigkísérhetjük a baleset minden mozzanatát:

                           

VIRBAC-PAPREC 70 - Capsize - 10 Oct 2013 from Valencia Sailing on Vimeo.

A hajót ezekben a percekben is Lorient felé vontatják...

              

 Szolgálati közlemény: kövessetek minket a Facebook-on, akadnak finomságaink, amiket csak azon jelenítünk meg! És ott van még Twitter oldalunk is... 

  

[UPDATE:]

Azóta nyilvánosságra került egy újabb videó, amit a legénység vett fel a hajó belsejéből:

                          

Forrás: Virbac-Paprec Sailing Team; képek: Y.Zedda/ VIRBAC-PAPREC Sailing Team

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr795562609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása