Hírblokk

2013.08.06. 14:28

 Hajó a föld alól, gyorsasági verseny.

  

Loddon_boat_archeology.jpg  

  

- Van ez így. Nem csak a víz alatt rejtőznek kincsek.

 A Chet-folyó mentén zajló munkálatok során egy vízelvezető árok ásásakor botlottak a 600 évesnél idősebbre datált maradványra. A tölgyfa gerendázat születését ugyanis 1400 körülre teszik a régészek. A középkorban a lápvidéket hajózó csatornákkal hálózták be, lehetővé téve a vízi szállítást, ehhez kapcsolódóan pedig föllendült számos kiegészítő ipar is. Heather Wallis, régész: Norfolk-ban még sosem találtunk ilyen idős hajót. Különleges lehetőséget kaptunk a sorstól, hogy dokumentáljunk egy efféle járművet. 1400 és 1600 között építhették, és igen épen maradt meg. Valószínűleg kisebb terheket szállított a folyón. Pár oldalsó palánk eléggé lötyög a helyén, úgyhogy egyenként fogjuk kiszedni őket, aztán mennek is egyenesen a nedves tárolóba. Reméljük, hogy restaurálni tudjuk, és Norfolk valamelyik múzeumának díszévé válik.

 A teljes cikk itt olvasható.

   

 - Az AC72-es versus kite meccs után most egy kicsit nagyobb létszámú, de nem kevésbé izgalmas versenyre került sor augusztus 5-én a Cowes Week keretein belül, Volvo Speed Challenge néven. A rajtlista:

  

news_924.jpg  

 Paul Goodison (olimpiai bajnok, 2008, Laser), Moth

 Nick Dempsey (olimpiai ezüstérmes, 2012, RS:X), windsurf

 Sam Lutman-Pauc, kitesurf

 Alex Thomson (Vendée Globe harmadik, 2012-13), IMOCA60

  

Szolgálati közleményből kettő is van:

1.kövessetek minket a Facebook-on, akadnak finomságaink, amiket csak azon jelenítünk meg! És ott van még Twitter oldalunk is... 

 2. Idén is belevágtunk a Goldenblogba, támogató szavazataitokat várjuk az "Életmód" kategóriában. A voksolás menetéről itt olvashattok.

    

500 méteres "pályát" kellet teljesíteni, amikor végre - egy óra halasztás után - nekiindulhattak. Nem volt könnyű dolguk, 10-15 csomós szél, 2-3 csomós áramlás és a széllel egy irányba haladó apály. Végül a legkevésbé esélyesként Alex Thomson haladt át elsőként a célvonalon.

 

aug6_volvospeed_600.jpg

        

 (fotók: 1: bbc.co.uk; 2: aamcowesweek.co.uk; 3: Mark Lloyd)

 (forrás: ScuttleButt)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr985447579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása