Hírblokk - a világ körül

2013.07.09. 16:07

 San Francisco, Marstrand, Lizard, Aarhus.

 

AC34_LVC_RR1_R1_ETNZ_001.jpg  

 - Július 9-én az első selejtező futammal kezdetét vette a 34. America's Cup. Ez tény. Nem hallgatható el ugyanakkor, hogy a regattát megelőző események (hol halálos baleset, hol óvás) eredményeképpen csak egy hajó tűnt fel a rajtvonalon. Ez pedig az Emirates Team New Zealand volt, akik senkitől sem zavartatva vitorlázták végig a pályát bő negyven perc alatt - minden idők legrövidebb AC futamán. Az élő közvetítésben láthattuk, ahogy a soktonnás monstrum alig pár négyzetméternyi felülettől támogatva elegánsan és már-már könnyedén siklik a víz felett, plusz hallhattuk, ahogy a két kommentátor (jegyezzük meg a nevüket: Andy Green és Tucker Thompson) elképesztő lelkesedéssel próbálta izgalmassá tenni azt, ami még véletlenül sem emelte az ingerküszöböt - mert hát egy hajó, az nem verseny.

 

AC34_LVC_RR1_R1_ETNZ_002.jpg   

   További tények:

1. Már a Luna Rossa is képes repülve halzolni:

  

   

2. Az Artemis Racing harmadik szárnya 25%-os készültségben van, jövő hét végére kész, két hét múlva vízre szállnak. Van egy szett kormányuk az aktuális szabályoknak megfelelően, illetve egy tartalék, ami a friss biztonsági előírások szerint készült. Ha kell egy harmadik, akkor lőttek az indulásuknak.

 

 - Ha valaki még egyszer azt mondja nektek, hogy az egytestű versenyzés unalmas, a jövőben könnyedén le tudjátok szerelni. Az RC44-esek után múlt héten a párosverseny világbajnokság mezőnye vette be Svédországot, és küzdött meg a dicsőségért, valamint a pénznyereményért. Björn Hansen címvédőként ismét győzni tudott hazai pályán, mégpedig a döntőben 0-2-ről felállva, az ötödik futamban pedig olyat keringőzve már rajt előtt Phil Robertson-nal, hogy azt tanítani kéne. Alább a mindent vivő fegyver:

  

     

 Volt izgalom korábban is, Simone Ferrarese és csapata például vágyott egy bójára, úgyhogy felszedték (ezt láthattátok már fotón, mégpedig a Facebook-oldalunkon, most itt a videó):

  (Figyelem, 0:20-nál csúnya beszéd miatt tizennyolcas karika!)

  

   

 Az esemény összes videója a sorozat YouTube csatornáján megtalálható.

 Végeredmény:

1.   Björn Hansen (SWE) eWork Sailing Team, 31 pont
2.   Phil Robertson (NZL) WAKA Racing, 28
3.   Simone Ferrarese (ITA) Ferrarese Racing Team, 24
4.   Keith Swinton (AUS) Black Swan Racing, 20
5.   Ian Williams (GBR) Team GAC Pindar, 17
6.   Adam Minoprio (NZL) Team Alpari FX, 15
7.   Staffan Lindberg (FIN) Alandia Sailing Team, 12
8.  Johnie Berntsson (SWE) Stena Sailing Team, 10
9.   Pierre-Antoine Morvan (FRA) Vannes Agglo Sailing Team, 5
10. Mathieu Richard (FRA) GEFCO Match Racing Team, 3
11. Taylor Canfield (ISV) USone, 0
12. Henrik Eyerman (SWE) Team Henrik Eyerman, 0

Az összetett listát továbbra is Ian Williams (GBR) vezeti 62 ponttal, mögötte Adam Minoprio (NZL) áll 61-el, majd Mathieu Richard (FRA) 53-mal, Hansen a negyedik (48).

   

 - Úgy fest, mostanában divatja van a New York - Lizard-fok rekordnak: a múltkor Francis Joyon trimaránnal hasított egyet, június 27-én pedig a Safran (Marc Guillemot) és az Energa (Zbigniew Gutkowski) keresztezte egy időben az Ambrose világítótorony "vonalát". Céljuk a Hugo Boss (Alex Thomson) által 2012 júliusában felállított szóló egytestű atlanti átkelési rekord (8 nap, 21 óra, 8 perc, 31 másodperc) megdöntése volt. Július 6-án aztán kiderült: megérte a fáradság. Guillemot Írország felé tartva egy jókor megejtett halzolással ellépett a lengyeltől: a Gutek elleni győzelem tovább növeli az elégedettségemet. Más rekordkísérletekkel ellentétben itt nem csak az óra ellen kellett küzdeni. Az új szint: 8 nap, 5 óra, 20 perc, 20 másodperc - vagyis sikerült némiképp kiköszörülni a Vendée Globe - csorbát.

 Várakozás és felkészülés az indulás előtt:

  

Safran_NewYorkLizard_01.jpg  

 A siker után a hazai kikötő (La Trinité-sur-Mer) felé tartva:

 

Safran_NewYorkLizard_02.jpg  

  

 49er és 49erFX Európa-bajnokság, Dánia. Vasárnap ért véget, mindenki böngészhet az eredmények között, mi annyit elárulunk, hogy a férfiaknál az olimpiai ezüstérmesek győztek. A záró napon (július 6.) a tenger felől fújó szél lehetővé tette a partmenti pályarakást, abból is a lehető legkisebbet: 500x200 méteren(!) kellett elférnie az éremfutamok mezőnyének.

  

2013_49er_Europeans_MickAnderson_79901.jpg  

 Korábban:

                    

2013_49er_Europeans_MickAnderson_30281.jpg 

2013_49er_Europeans_MickAnderson_45321.jpg 

  FRISSÍTÉS!!!!

A teljes verseny felvételről, kommentárral.

     

 (fotók: 1,2: Gilles Martin-Raget; 3,4: safran-sailingteam.com; 5-7: Mick Anderson)

 (forrás: Sail-World, ScuttleButt)


  

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr175397320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása