A Zsófia hercegnő nevével fémjelzett - idén negyvennegyedszer megrendezett - regatta nyitja az európai Vk sort az olimpiai osztályok számára. Vendégként a kite is meghívást kapott, végül azonban az ő programjukat a kevés nevező miatt törölték.

              

Sofia_MAPFRE_2013_002.jpg 

          

        

De az ernyősök nem maradtak a parton, az első versenynapon (március 31.) éppenséggel csak ők szálltak vízre - a maguk szórakoztatására. Olyan erős szél fújt ugyanis, hogy a hivatalos résztvevőknek halasztást rendeltek. Hétfőn aztán kezdetét vette a küzdelem, még mindig meglehetősen friss szélben. Ennek köszönhetően aztán volt minden: teknős 49erek, tornagyakorlatot bemutató 470-es, kepesztő Finnes. A 49erFX (női szkiff), Nacra 17 (vegyespáros többtestű) és 2.4mR (egyszemélyes, tőkesúlyos, paralimpiai) maradt ismét parton. Női 470-ben és Laser Radialban két futamgyőzelemmel nyitott Nagy-Britannia a Sophie Weguelin - Eilidh MacIntyre páros, illetve Alison Young képében. Férfi 470-ben mindkét csoportban két-két győzelemmel kezdett a Mat Belcher - Will Ryan (AUS), valamint a Matthias Schmid - Florian Reischstaedter (AUT) kettős, pontazonossággal álltak a tabella élén - világranglista első és második helyezetthez méltón. A 49-ereknél a sárga csoport második futamában egy kivételével minden hajó borult legalább egyszer, így az osztály részére parti halasztás mellett döntött a Rendezőség, reménykedve békésebb délutáni körülményekben.

Sofia_MAPFRE_2013_003.jpg    

Sofia_MAPFRE_2013_004.jpg

         

    

 Kedden gyenge-közepes gyenge szél várta a mezőnyt, mely az ígéret szerint délutánra felment 14-20 csomóra. És a dolog alapvetően bejött, így kijárt a "tökéletes nap" jelző. Mind a 850 versenyző vízre szállt, a végén 49erFX-ben Új-Zéland, Dánia, míg a katamaránban Hollandia, Ausztria, Franciaország volt a sorrend az élen. Női 470-ben Weguelin - MacIntyre két második, Laser Radial-ban Young két újabb első, Laserben Tom Burton (USA, jelenleg világelső) és Philipp Buhl (GER, második a világranglistán) nyerte három-három futamát az első négyből saját csoportjában. RS:X-ben a férfiaknál Toni Wilhelm (GER) három, a nőknél Maayan Davidovich (ISR) - egy ötödik hely után - két győzelmmel nyitott. 2.4mR-ben három futamot követően Björnar Erikstad (NOR) állt az élre két első és egy második hellyel, mögötte - két ponttal lemaradva - Megan Pascoe (GBR) jött, aki a Világkupa előző állomásán, Miami-ban győzni tudott. Nyolc nemzet versenyzői színesítik a palettát, köztük ott van a holland Marcel Van de Veen és Mischa Rossen is - ezúttal külön hajóban.

Palma_2013_day3_001.jpg

  

           

 Szerdán reggel 9:45-kor a Rendezőség ismét a parti halasztást választotta, mivel csak délutánra ígérték a délkeleti szél jöttét. Nino Schmüli Főrendező egyértelművé tette ugyanakkor, hogy a Rendezőség alapvető célja a mai napra tervezett program teljesítése napnyugtáig. Délutánra megjött a szél, így minden osztély befejezhette a selejtezőit. Finnben Giles Scott (GBR, 17 pont), Andrew Mills (GBR, 18), Vaszilij Zbogar (SLO, 19) volt az első három sorrendje, Berecz Zsombor 116 ponttal fejezte be ezt a kört. Laser Radial-ban Alison Young 1,2-t teljesített az utolsó két futamban, tisztán nyerte a kvalifikációs futamokat, mögötte Sarah Gunni (DEN) és Amélie Riou (FRA) következett. Férfi 470-ben vagy az új legénységek dobtak sokat a párosokon vagy az Olimpián sikeres kormányosok mentették át a formát, Mat Belcher Will Ryan-nel (AUS) és Luke Patience Joe Glanfield-del (GBR) trónolt az első két helyen, míg a harmadikra az egykori edzőjével, Nicolas Leberre-rel összeülő Pierre Leboucher (FRA) küzdötte fel magát.

 Laserben Sam Meech (NZL, 16 pont), Tom Burton (AUS, 16), Matthew Wearn (AUS, 18), Tonci Stipanovic (CRO, 22) voltak a főmenők, Tomai Balázs (HUN) 156 ponntal fejezte be a hat futamot.

           

             

 A lista egyébként itt böngészhető, hajóosztályokra és futamokra bontva. A rangsorolásban kísérletezés zajlik, a futamgyőztes nem egy, hanem nulla pontot kap. A selejtezőkből döntőkbe jutnak a versenyzők, ahova csak a helyezésüknek megfelelő pontot visznek (eltűnnek a nagyobb különbségek), majd az éremfutamok zárják a sort.

            

 Hivatalos ISAF fotógaléria.

       

 (fotók: 1: Nico Martinez; 2, 4: Jesús Renedo; 3: Thom Touw)

 (forrás: trofeoprincesasofia.org)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr725194800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása