10000 négyzetméter vitorla

2013.03.29. 16:34

 Nem osztálynak, nem adott versenyre, hanem egyetlen hajó számára.

     

Doyle_10000_04_b.jpg  

 

 Egészen pontosan 10200 a végleges szám, benne a világ két legnagyobb spinakkerével. Az elkészítés lehetőségét a Doyle cég kapta meg, 2014 elejére kell elkészülniük, merthogy a Perini Navi akkorra fejezi be a 60 méteres szlúpot, mely az azévi St. Barth Bucket-en mutatkozik majd be.

 A rendelés talán nem véletlenül kötött ki a Salem-ben (Massachusetts állam, USA) található vállalatnál, lévén korábban ők készítették el a Maltese Falcon vagy épp a Mirabella 5 vitorláit - azok sem kis hajók. Plusz néhány "kisebb" darabnál is ők szállítottak az elmúlt években és napjainkban: Ohana (50 méteres szlúp), Prana (52 méter), Artemis (45 méter) State of Grace (40 méteres szlúp).

Már a tervezés fázisában sem bíznak semmit a véletlenre, az elemző szoftver sorra veszi a lehetséges vitorlaformákat, illetve azok terheléseit. Hosszas tanakodás után alakult ki a végleges konfiguráció, aminek eredményeként kreuzban a Stratis membránból készülő 840 négyzetméteres nagyvitorla elé számtalan orrvitorla (reacher, kisfock, fock, Code Zero) húzható - ugyanabból az anyagból. Bőszélben aztán "elszabadul a pokol": a korábban említett két bőszeles vitorla 2448 és 2170 négyzetméteres lesz, ezek egy 643 négyzetméteres betekerhető viharspinakkerrel egészülnek ki.

Doyle_10000_02_b.jpg

 Ahogy Robbie Doyle vezérigazgató a golyókról elmondta: minden anyagot megvizsgáltunk, de egyik sem hozta az elvárt teljesítményt. Úgyhogy közös fejlesztésbe fogtunk a Dimension Polyant-tal, az eredmény egy Dyneema-erősítésű poliészter lett, ami a megszokott könnyűség mellett sokkal ellenállóbb például szakadásra. 30 évünk összes tapasztalatát beleraktuk ebbe a projektbe.

 

Doyle_10000_03_b.jpg   

Doyle_10000_01_b.jpg 

  

 (forrás: doylesails.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr755182360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása