A verseny névadójának bemutatásától ezúttal (is) eltekintünk, akit érdekel az ausztrál szkiffezés története, az nézzen utána! Néha szokták az osztály nem hivatalos világbajnokságának nevezni, de nem az. Hanem "A Dzséjdzséj" - csak így szimplán.

  

JJ_Race7_02_Frank_Quealey.jpg    

 

 31 felsorakozó csapat, köztük két tisztán női egység. Címvédő az ausztrál Gotta Luv it 7 (Seve Jarvin, Scott Babbage, Peter Harris), akik egy héttel a rajt előtt szenvedtek némi kárt, de eddigre elkészült a hajó, teljes erőbedobással vághattak neki a küzdelmeknek. A hazai ellenfelek közül három korábbi győztes - Michael Coxon (Thurlow Fisher Lawyers), John Winning (Yandoo), Howie Hamlin (CST Composites) -, az aktuális nemzeti bajnok Jack MacCartney (Coopers-Rag & Famish Hotel), valamint Nick Press (Smeg), rajtuk kívül az új-zélandi Alex Vallings (C-Tech), valamint a brit Jamie Mears (Pica) és Jarrod Simpson (The Black Dog) számítottak esélyesnek.

Első menet (február 15.): Eric Bowden emlékfutam, meghívásos verseny.

Első futam (február 16.): George Calligeros Nagydíj. Győzött a Gotta Luv it 7, négy másodperccel mögötte jött a Coopers-Rag & Famish Hotel, újabb 16 múlva a Pure Blonde. A rajtból a Smeg lőtt ki legjobban, de az első bójánál már a Thurlow Fishers Lawyers vezetett, majd az élen is maradtak a következő két szakaszon. Aztán gyorsan átadták a pozíciót a Gotta-nak, de nem jószántukból, ugyanis egy, a közelükben elhaladó komp megzavarta a szelüket, és majdnem felborultak. A befutóhoz közeledve megint egy utasszállító borzolta a kedélyeket, komoly újraosztást okozva, amint a mezőnyt szemből támadva kifelé haladt a kikötőből. Huszonnyolcadik helyen célba érve az Alexandra South, Saskia Tidey, Lizzi Rountree (Lomax Financial Group) hármas történelmet írt, mint a verseny történetének 74 éve alatt az első női egység, mely teljesített egy egész futamot. Még a rajt előtt esett, hogy a korábbi AC-hajó, a jelenleg Steak and Kidney néven futó 12m jacht átgyalogolt a Yamaha White (NZL) és a Sothern Cross (AUS) brigádokon. Előbbinek szétszakadt a nagyvitorlája, utóbbi totálkáros lett, tartalék hajót kellett bevetni. Személyi sérülés nem történt, ám mindkét egység kihagyta a futamot.

 

JJ_Race1_01_Frank_Quealey.jpg     

  

Második futam (február 17.): Cliff Monkhouse Emlékdíj, négy körös up&down pálya. A 16 lábas szkiffben kétszeres ausztrál bajnok, de itt újonc James Dorron kormányozta Mojo Wine (Ricky Bridges, Mike McKensey) elsőként szelte át a célvonalat, de az ünneplés elmaradt, mert korai rajtosok voltak, így hivatalosan a TFL győzött, mögöttük jött a Gotta (+22 mp), akiket a záró hátszélben előztek meg, majd komoly lemaradással (újabb +57 mp) a Rag lett a harmadik.

JJ_Race2_01_Frank_Quealey.jpg 

JJ_Race2_02_Thomas_Quigley.jpg  

 

   

Harmadik futam (február 19.): Alan Cole Emlékdíj. Nem sokkal a rajt után a Gotta az élre állt, és nem kegyelmeztek senkinek. 1 perc, 24 másodpercet vertek a másodikra (Rag), akiket 22 másodperccel később az appliancesonline.com.au követett. A TFL beragadt a rajtnál, aztán az egyik kisvantnijuk is elszállt, így ki kellett állniuk.

 

JJ_Race3_01_Frank_Quealey.jpg   

  

  

Negyedik futam (február 20.): A.J. Reynolds Nagydíj. Ezúttal a TFL aratott, tiszta rajt-cél győzelmük talán elegendő szépségtapasz volt az előző napi kudarcra. 1 perc, 36 másodperccel utánuk ért célba a C-Tech, az új-zélandiakat követően azonban célbírónak kellett lennie a talpán, aki igazságott tett a 2 másodpercen belül érkező újabb három egység között. Végül a Smeg, Gotta, Pure Blonde sorrendet hirdették ki, egy-egy másodperc különbségekkel. Itt már belépett a kiejtő futam, az élen Gotta (4 pont), TFL (6), Rag (7), C-Teck (11) sorrend alakult ki.

 

JJ_Race4_01_Frank_Quealey.jpg   

 

  

Ötödik futam (február 21.): Bill Miller Emlékdíj. Erre a napra már lett nehezítés is, a korábbi 10 csomó körüli szelekben egyértelmű volt az árbocválasztás, itt azonban az 1-es és 2-es között kellett dönteni. Az járt jól, aki a nagyobbra voksolt, az első ötből négyen ezzel a konfigurációval vitorláztak. Győzött a Rag, 18 másodperccel megelőzve a Smeg-et, harmadik lett a Yandoo, negyedik a kis riggel verenyző Gotta, ami azért is figyelemre méltó, mert kifejezetten rossz rajtot vettek, hátulról küzdötték fel magukat. Az egyik hátszélben a TFL kormányosa kiesett a hajóból, az ő futamuk ott nagyon rossz irányt vett. Összetettben 8 ponttal állt az élen a Gotta és a Rag.

 

JJ_Race5_01_Frank_Quealey.jpg   

 

 

Hatodik futam (február 23.): 'Big Kite' Emlékdíj. Mondhatjuk, hogy ez lett a bebukott nap. A 30 csomó fölötti pöffökkel támadó szélben parti halasztás volt a menü, ám mind a csapatok, mind a rendezők, mind az érdeklődők bíztak egy futamban. Utóbbiak például kitartóan álldogálltak a klubban, és feliratkoztak a nézőhajóra, hátha. Garry Linacre főrendező rendszeresen kiment a vízre, felmérni az állapotokat, a csapatok pedig felkészült állapotban malmoztak a parton. Délután ötig reménykedett mindenki, akkor azonban törölték a programot.

 

 

Hetedik futam (február 24.): Alf Beashel Emlékdíj. Erős (25 csomó) északkeleti szélben került sor az utolsó menetre, a Gotta és a Rag pontazonossága előre jelezte, mi várható. Kettejük közül előbbi volt előrébb, és növelte előnyét, majd amikor a Rag felborult, zsebben érezhették a címet, hiszen a második helyen haladtak, már "csak" célba kellett érniük. Ami azért nem volt egyszerű az adott körülmények közepette, ahogy a TFL két borulása is mutatja. Az elsőt még "túlélték", vezető pozícióban adták elő a második kreuzban, de hamar felálltak. Sokkal emlékezetesebb maradt a második bukfencük, amit az utolsó bójánál mutattak be. Az érkező Gotta tanult a hibájukból, és nem hagyták az utolsó pillanatra a genakker lehúzását, így anélkül vágtak neki a rövid záró szakasznak.

JJ_Race7_01_Beth_Morley.jpg  

 

   

Végeredmény:

1. Gotta Luv it 7 (Seve Jarvin, Scott Babbage, Peter Harris), 9 pont

2. Coopers-Rag & Famish Hotel (Jack MacCartney, David Witt, Mark Kennedy), 11

3. Thurlow Fisher Lawyers (Michael Coxon, Dave O'Connor, Trent Barnabas), 19

Teljes lista itt.

 

 (fotók: 1, 2, 4-7: Frank Quealey; 3: Thomas Quigley; 8: Beth Morley)

 (forrás: 18footers.com.au)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr935108190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása