Akinek nem volt kedve az elmúlt hét remek európai időjárását élvezni, pláne abban vitorlázni, ellenben volt lehetősége, az idén is választhatta ezt a remek offshore versenyt.

   

Caribbean_600_2013_03.JPG  

 

Hűséges olvasóinknak nem kell magyaráznunk a címet - az elmúlt években február végén már megszokhatták beszámolónkat (2012, 2011, 2010). A verseny képei azonban a most értesülők számára is magukért beszélnek.

 

Közben elmondjuk, hogy azért 600, mert ennyi tengeri mérföld a táv. Rajt és cél Antigua, útközben 11 sziget megkerülése a feladat, az idő rendre csodás, a tenger és a látvány nem kevésbé. Pláne, ha olyan gyönyörűségek szelik a habokat, mint Mike Slade ICAP Leopard nevű maxija, Peter Aschenbrenner 63-as trimaránja, a Paradox, a Nilaya nevű Baltic 112-es szuperjacht, az Adela nevű 180 lábas szkúner, vagy a másik szkúner, az Athos.

 

Caribbean_600_2013_01.JPG

  

A rajt után - ahogyan az várható volt - az ICAP Leopard és a Paradox irtózatos tempót kezdtek. Az ICAP Leopard mellett a 72 lábas Bella Mente is rekordgyanúsnak látszott a verseny első napjának végére, azonban ők később lemaradtak.

 

A rekordhoz egytestű hajóval a Rambler 100 2011-es 40 óra 20 perces, többtestűvel a Region Guadeloupe 2009-es 40 óra 11 perces rekordja várt a megdöntésre. Illetve vár továbbra is, ugyanis az ICAP Leopard 45 óra 58 perces idővel szelte át első egytestűként a célt. Ennek ellenére a hajó szkippere, Mike Slade nem szomorkodott: "Ez volt a legkeményebb versenyem az eddigi háromból, de egyszerűen imádom: a pálya, az időjárás és a befutó utáni fogadtatás Antiguában csúcs. A RORC Caribbean a egyik legjobb jachtverseny a világon, jövőre is biztosan visszajövünk az ICAP Leoparddal."

 A Paradox trimaránnak, bár végül öt és fél órát rávert a brit maxira, sem jött össze a rekorddöntés: 40 óra 22 perces idejükkel vékonyka 11 perccel Aschenbrennerék lemaradtak a többtestű rekordról.

 Legeredményesebb szuperjacht a Nilaya lett 49 óra 12 perces időeredményével. "Meg kell győznöm más maxijacht tulajokat is az indulásról" - nyilatkozta a hajó szkippere, Filip Balcaen, annak ellenére, hogy hendikeppel az 44 méteres szkúner, az Adela nyert a szuperjachtok között. "A 30 fős legénységünkből egyetlen olyan volt, aki eddig még nem vitorlázott velünk az Adela fedélzetén. Ez nálunk lényeges, mert 20 ember összehangolt munkája kell csak a vitorla kezeléséhez" - árulta el a hajó kapitánya Greg Perkins.

 IRC-ben abszolút győztes Ron O'Hanley Cookson 50-es hajója, a Privateer lett Hap Fauth 22 méteres minimaxija, a Bella Mente előtt.

   

Caribbean_600_2013_06.JPG

 

Aki jövőre bérelne hajót, az talál a verseny honlapján ajánlatot. Van Elan 37-es, többféle Benetau és Swan, de Farr és Reichel Pugh tervezte 78 lábas maxi is kiadó. Akinek ez sok, vagy csak egymaga vágna neki az útnak, az elmehet mancsaftolni: most is volt kiadó hely több hajón.

   

Caribbean_600_2013_05.JPG  

Caribbean_600_2013_04.JPG  

Teljes és hivatalos galéria itt található.

Eredménylista itt, külön felhívjuk a figyelmet ebben a listában a harmadik helyezettre. Megígérte, megtervezte, megcsinálta.

Nekünk pedig van mire spórolnunk jövő februárig…

    

 (fotók: 1, 5: Ocean Images; 2: Ted Martin; 3, 6: Tim Wright; 4: Kevin Johnson)

 (forrás: caribbean600.rorc.org)

  

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr175105985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása