Már csak egy nap van hátra, és indul „a kaland” újabb kiadása. Szerdán hivatalosan is bemutatták a sajtó több, mint kétszáz(!) megjelent munkatársának a 20 induló szkippert. Mi pedig adunk egy pillanatképet kevesebb, mint 24 órával a rajt előtt. Ami önmagában sem lesz kis cirkusz...

VG_skippers.jpg

 

 Hivatalos oldalról megjelentek: Bruno Retailleau (a VG Vezetői Tanácsának elnöke), Louis Guédon (Les Sables D’Olonne polgármestere), Patricia Brochard (a Sodébo társelnöke) és Denis Horeau (a VG versenyigazgatója).

 Retailleau és Horeau a csapatok felkészültségét, a hajók kiváló minőségét és a 20 résztvevő magas számát dícsérte, utóbbiról elismerték, hogy váratlan siker. Helyi elöljáróként a polgármester felidézett néhány korábbi pillanatot a verseny történetéből, míg a főszponzor képviselője (Brochard) annak örült, hogy milyen érdekfeszítő és izgalmas lesz az IMOCA60-as hajók küzdelme.

 Bruno Retailleau: van olyan család, amelyik három generációval képviselteti magát a nézők között. Megadják a tiszteletet minden szkippernek, és erős kötelék alakul ki közöttük. Mostanra ez az egész már több, mint verseny. A laikusok is felfogták, milyen veszélyekkel néznek szembe a hajósok, milyen törékeny az a 60 lábnyi kis világuk. Ez adja a Vendée Globe különlegességét és erejét.

 A versenyzők a legkülönfélébb módokon töltik az utolsó napokat, de alapvetően igaz, hogy segítőikkel még egyszer, utoljára (aztán még egyszer, utoljára) átnéznek, ellenőriznek, komplettíroznak mindet, bepakolják az ellátmányt, valamint az eljövendő hétköznapok ritmusát igyekeznek felvenni (így például abban a beosztásban alszanak, ahogy a vízen fognak).

 

VG_GBel.jpg

 

 Alex Thomson (GBR), Hugo Boss: ez lesz a harmadik VG-m, és az első, amelyikre időben kész lettünk mindennel. Les Sables D’Olonne-ban tett legutóbbi látogatásomat sokkal kevésbé élveztem (akkor, a rajthoz igyekezvén, egy halászhajóval ütközött). Most minden rendben, ülök a hajón, élvezem a helyzetet. És muszáj köszönetet mondanom a csapatomnak: ha csak a felét tudom nyújtani annak a teljesítménynek, mint ők, nem kétséges, hogy célba érek.

 Mike Golding (GBR), Gamesa: amikor először jössz, tele vagy az ismeretlen miatti izgalommal. Másodszorra az elvárt teljesítményed iránti várakozással – és ez fokozódik, ahogy jön a rajt ideje. Egyre hosszabbak a percek, ha már háromszor voltál itt, akkor pláne, és szeretnél végre indulni. Ennek ellenére a motiváltságom nemhogy csökkene, hanem kifejezetten nő!

 Tehát szombaton eljön a rajt várva-várt ideje, ami egyrészt az utolsó pilanatig megtervezett koreográfia szerint zajlik, másrészt komoly őrület várható a mólókon és a partfalon. A hivatalos program szerint 9:30-kor indul a kihajózási ceremónia, ekkor hagyja el az első versenyző (Bernard Stamm (SUI) Cheminées Poujoulat) a pontont, majd utána négy percenként követik egymást a többiek, mígnem 10:46-kor Armel Le Cléac’h (FRA) – Banque Populaire zárja a sort.

 

VG_pontoon.jpg

 

A mezőny elfoglalja helyét egy reggel nyolctól délután ötig zárt területen, ahonnan aztán a rajtzónába állnak át.

 

VG_departcourse.jpg

VG_startarea.jpg

 

Az indítási procedúra nyolcperces figyelmeztetővel kezdődik, és az alábbiak szerint zajlik:

 

VG_startprocedure.jpg

 

 Egyéb, a versenyhez kapcsolódó érdekességek:

- sport kategóriában a Vendée Globe alkalmazás rövid idő alatt a legnépszerűbb letölthető játék lett iPad-en.

 

VG_iPad.jpg

 

- a francia vasúttársaság (SNCF) három különvonatot is indít a Párizs – Les Sables D’Olonne viszonylaton a hétvégén, az első ma este 18:47-kor hagyja el a Montparnasse pályaudvart, és 22:30-kor ér a tengerparta, visszafelé szombat délután fél hatkor és vasárnap délután ötkor lehet az extra járművekkel megtenni a 450 kilométeres távot.

 Alább Samantha Davies tervezgeti a menüjét, aztán bevásárol:

  


L'avitaillement de Sam Davies by VendeeGlobeTV

 

 Ez pedig Bernard Stamm kedvcsinálója (imidzsfilm, ha úgy jobban tetszik):

 


Teaser Cheminées Poujoulat by VendeeGlobeTV

 

  

 Mi pedig a következő bő három hónapban  igyekszünk rendszeresen beszámolni a történésekről. Érdemes Facebook-oldalunkat is figyelemmel kísérni, mert az appróbb információmorzsákat ott osztjuk majd meg.

 

 (fotók: 1: Jean-Marie Liot; 2: Vincent Curutchet)

 (forrás: vendeeglobe.org)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr534898674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása